×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 28.05.2019 10:30:44

Ședinţa CNA de marți, 28 mai 2019 – ora 10:00



București (MEDIA EXPRES) / 29 iun 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat în cvorum de 8 membri CNA, membrii CNA care lipsesc fiind Răsvan Popescu, Orsolya Borsos și Alexandru Kocsis. Alexandru Kocsis a intrat în ședință mai după ora 11.00 după vizionările de la punctul VIII. 2 de pe Ordinea de zi, reclamațiile referitoare la Antena 3 din campania electorală.

Vot OZ - unanimitate.

I. Adresa nr.5631/20.05.2019 de la MCSI – cu pdv al SJR
Prezentare Dincă: Prelungire analogic radio până în 2025. Al treilea termen de prelungire. Termenul mi se pare foarte lung, în spate nu este o strategie de acoperire cu digital. 5G nu are nicio legătură.
Tufeanu a spus că trebuie spus un punct de vedere să recomandăm 2-3 ani.
Dacă ne uităm la televiziunea digitală pot să nu fie suficienți nici 15 ani, să piardă total interesul zona aceasta.
Deadline pentru trimis răspuns?
Nu este.
Să facem o întâlnire cu radiodifuzorii? a întrebat Gubernat.
Ar trebui lămurit dacă strategia aceea este schițată, ministerul cu ANCOM să consulte radiodifuzorii. Măcar asociațiile, a spus Dincă.
Gubernat să ne spună Ministerul Comunicațiilor dacă radiodifuzorii știu de această inițiativă.
Am atras atenția că ține de strategie, avem 2 direcții care ar trebui să coordoneze aceste aspecte, nu numai la nivel reglementări se poate rezolva, procedurile nu mai sunt aplicabile la nivel digital, juridic, competență, tuning are 60 de milioane utilizatori pe lună, acoperă stații digitale și internet, podcasturi... etc. a mai spus Dincă.
Modificările afectează ideea de radio digital în România? a întrebat Gubernat.
Nu cred că se poate pune o astfel de având un termen în față. Termenul se fundamentează pe o soluție tehnică și financiară? Este Radiocom pe televiziune digitală cu financiar limitat. De regulă ce am observat în timp liderii de piață în noutate au fost posturile comerciale. Dacă acolo nu sunt resurse... Capacitatea în digital nu va putea fi acoperită doar de radioul public, ar trebui pregătită o formulă și pentru posturile comerciale.
Tufeanu - hai să mai punem un punct de vedere 6 ani e mult, cât un mandat la CNA, să nu tragem linia astăzi.
Gubernat - punct de vedere și adresă separată să-i invităm la discuții. Cu ministerul nu radiodifuzorii a spus Tufeanu. Care nu vor nu o să vrea nici peste 6 ani.
Chiriță a spus că acum 6 luni a existat un proiect pentru emisia digitală obligatorie în radio, ne-am exprimat un pdv negativ la ARCA pentru că nu există resursele necesare. Ministerul a abandonat clubul de lucru consultativ de 3-4 ani. Televiziunea digitală nu a fost viabilă. Depinde de mașinile cu radio digitale. Că a trecut emisie pe net e altă problemă. La 8 milioane de mașini care există în România trebuie timp, se importă doar 60.000 pe ani mașini noi... există adaptoare digitale, dar nu intră în practica.
VOT punct de vedere prezentat de Dincă - unanimitate.

II. Solicitare prelungire valabilitate licență audiovizuală. S.C. ABC PLUS MEDIA SA Oradea pentru Naţional FM din Deva
Generalist 24 de ore, rețeaua națională Național FM are 38 de stații, difuzează stația centrală, nu are publicitate sau program local, 21,1 pp, monitorizat 20,1, 78,8 alți producători, informare 10,6 monitorizare 7,3.În Deva sunt 13 licențe.
Nicoleta Popa -
VOT unanimitae.

III. Modificări licențe audiovizuale: S.C. RADIO SMART SRL Bucureşti – modificare structură acţionariat, modificare format de principiu, structură şi denumire servicii de programe Wyl FM din Ploieşti, Târgovişte, Câmpina, Snagov şi modificare denumire Radio Smart FM Bucureşti
Radio Smart - acționariat acord din 16 aprilie 2019, noul acționariat iacob daniel 10 tucă 40 și alep media 50. Alep Media are acționari Iacob Cristina, Iacob Daniel - acționari în Prosperia Financial Managemend iar în Zazu Film acționari sunt Prosperia și Iacob Daniel. Pentru Ploiești și Târgoviște se modifică structura serviciului de programe, somație publică în 10 aprilie solicită 96,1% retransmisie Smart FM București. Câmpina și Snagov 100% Smart FM București.
Radio Smart SRL deține 6 licențe - Alba Iulia a fost retrasă între timp.
Păpureanu - reprezentanta a spus că solicitarea de modificare acționariat a fost depusă conform acordului, modificarea denumire. La peste 50.000 de locuitori există buletine de știri.
Tufeanu a comentat că atunci când a fost preluată licența Will FM va păstra structura de programe. Punct de vedere susținut de Herjeu. De ce nu se păstrează structura?
Păpureanu a spus că preluarea a fost acum 2 ani. Este complet anormal să funcționezi tu cumpărător cu Smart și Will diferite programe. Smart București urmează să-și schimbe programul vom veni când este cazul. Ploiești și Târgoviște au program local. Și Bucureștiul.
Nu mai sunt întrebări?
Păpureanu a spus că reprezintă acționarul Alep dar lucrează pentru Smart.
Herjeu a rugat să se voteze bucată cu bucată la structuri pentru că am fost de acord cu schimbarea acționariatului dar nu cu programul nou. Mi-aș fi dorit să vină Sârbu să ne prezinte un plan editorial. Vrea să facă o rețea. Foarte bine, dar nu este corect pentru Ploiești care tinde să-și piardă total localismul. Acum 4 ani era cel mai puternic radio din oraș. Avea probleme din cauza patronului, nu pentru că nu ascultau oamenii.
Tufeanu a spus că are o dilemă, Herjeu are dreptate, problema e că am descoperit că au mai puține licențe decât credeam. Dacă tot pierd licențe poate chiar au avut probleme și dacă îi forțăm să facă mai mult de cât pot să nu se blocheze. Nu sunt de acord cu 3,9, dar poate că e 35 este prea mult pentru ce pot. Mai amânăm?
Gubernat: nu. Vă gândiți în 30 de secunde.
VOT - acționariat - unanimitate.
VOT format de principiu - unanimitate
VOT denumire - unanimitate
VOT structură Ploiești - Herjeu împotrivă, Tufeanu se abține.
Târgoviște - unanimitate
Câmpina - unanimitate
Snagov - unanimitate.

IV. Retrageri licențe audiovizuale: TV H, Radio Seven, Smart FM Alba Iulia
Smart FM Alba Iulia - neîncepere difuzare termen era 23 mai 2019, a avut prelungire 6 luni.
TV H București satelit și Radio Seven licența de satelit la cererea deținătorului Mass Media România de Mâine, se retrage licența de satelit nu cea terestră.
Herjeu - la ce le trebuia satelit pentru radio?
VOT Smart Alba - unanimitate
VOT TVH satelit Radio Seven satelit - unanimitate.

V. Avize de retransmisie.
Euronet System Ruginoasa Neamț - aviz nou.
2 seturi modificări 14 solicitări din care una cu declarație post regional Eveniment TV și nu au mai fost alte solicitări.
Modificări la Next Gen, total de 34 de modificări, unele dintre ele cu declarație de ex. la Buhuși în Bacău, localul Buhuși TV la tulcea localul Accent nu au trimis solicitare de includere etc. La Lunca Ilvei din Năsăud declarație... La Zalău Sălăjanul TV nu a trimis solicitare. La Miercurea Ciuc localele Sekely și Csiki nu au trimis solicitare, ... la Giurgiu Giurgiu TV nu a trimis solicitare.
VOT - Euronet - unanimitate.
VOT - Modificări - 14 avize - unanimitate
VOT - Modificări Next Gen - unanimitate.

VI. Decizii de autorizare.
CMA a aprobat 11 decizii unele cu măriri de putere în unanimitate.

VII. Adresa nr. 5705/22.05.2019 de la S.C. RAMM SENSES SRL Baia Mare - cu privire la prelungirea termenului de începere a difuzării serviciului de programe Maramureş FM în Sighetu Marmaţiei.
Nu a resp art. 12 alin 3 termen 7 mai 2019, din cauza că nu a avut contract de închiriere insolvență proprietar, vremea nefavorabilă pe vf. Solovat. Lichidatorul judiciar - identifică bunurile din Vf. Solovan - valorificarea acestora.
În fața CNA - reprezentant - este încă zăpadă. Firma de insolvență trebuie să facă identificări - rapoarte - constatări. Pentru ca apoi să încheiem contractul pentru imobil.
Când ați început discuțiile cu proprietarul terenului de închiriat.
Anul trecut din vară.
Au un interes să vândă să închirieze dar au termenele lor pe care le-au respectat. Pe urmă zăpada de 2 metri a tărăgănat.
Sunt în faliment, a observat Herjeu. Poate dura foarte mult. Totuși eMaramureș se știe de mult timp că au pierdut frecvențele dar nu aveți o soluție de rezervă? Că un an nu va fi suficient, veți pierde licența.
În contractul de locațiune este valabil până la procedura falimentului. Vechiul amplasament - Vf. Solovan - așa l-am preluat.
Herjeu - ne trezim la 2 ani după preluare că nu intră în emisie.
Există un plan de rezervă. A 2-a solicitare de prelungire nu o să mai existe.
Rusu - care e planul? Acceptăm să prelungim dar să aflăm și noi ce se întâmplă.
Suntem în mai, pînă în august dacă nu am răspuns cert nu e singurul furnizor, închiriem din altă parte pentru că nu este singurul furnizor de pe acel vârf. Am mers pe mâna lor dar voi vedea dacă merg cu ei. Sunt la nivel de discuții nu înaintez documente sau nu pot face oficială varianta de rezervă.
Tufeanu - nu am votat prelungiri dar vă solicit cererea Dvs. de a închiria acel teren sau spațiu necesar. Ce dată are? dacă data e din vara trecută votez pentru, dacă e de la 1 septembrie nu votez pentru prelungire.
Nu am cerere de anul trecut, am discutat cu ei, nu credeam că vom ajunge aici, am așteptat să organizeze etapele de insolvență și credeam că ajung la licitație. Am o solicitare mai recentă.
Cât de recentă? a întrebat Gubernat.
...

CNA nu a aprobat prelungirea.

VIII. Rapoarte ale Direcției Monitorizare – Reportate:

1. TVR 1 - emisiunea Viața satului difuzată pe data de 12.05.2019 – cu reclamații – reluare vot
CNA nu a luat nicio decizie nici în urma reluării votului, propunerea Dorinei Rusu de 10.000 luând 2 voturi (Rusu și Pocora) și propunerea lui Radu Herjeu de somație doar 2 voturi - Herjeu și Tufeanu.

2. Posturi TV și radio - emisiuni destinate campaniei electorale difuzate în perioada 11 – 17.05.2019 – cu reclamații.
Antena 3 - mai multe propuneri printre care și o amendă de 15.000 propusă de Dorina Rusu nu au întrunit numărul necesar de voturi, Alexandru Kocsis nu a votat pentru că nu a audiat emisiunile și nici nu a citit transcripturile pentru că nu a avut timp, dar a promis că va vota în ședința următoare în care se reportează acest votul.

CNA a aprobat în unanimitate o somație pentru Realitatea TV.
Audiere România TV. Liliana Ruse a spus că are informații pe surse dar nu a existat niciun fel de confirmare, nici din Madagascar nici din România. Este exemplul perfect de fake news.
Reprezentanta România TV Roxana Niculescu - știrea nu a fost infirmată de nimeni. Știrea a fost infirmată în momentul în care a avenit Radu Mazărea din țară.
Rusu a întrebat de ce nu a existat reacție moderator la ce a spus Liviu Dragnea.
Cu titlu general în această campanie electorală au fost făcute declarații extrem de dure ale actorilor politici, transmise în direct de România TV. Erau emisiuni de promovare electorală, teoretic poate spune orice, dar vorbim de un pușcăriaș, dar declarații au fost de la toate partidele și tot ce s-a văzut s-a văzut în rezultatul votului.
Ne asumăm amenzile.
Roxana, mă autosesizez rar, dar la 17 mai - este fake news. Radu Mazăre. Toată știrea. Ai contraargumente?
Nu.
Herjeu - aș fi fost foarte curios dacă ați fost intoxicați cu asta cu Mazăre și de ce. Mi se pare că asta a fost făcută special pentru voi. Aruncarea acestei bombe de presă fără nici cea mai mică confirmare, personal sunt curios care sunt sursele astea. Cred că acolo a fost alt joc, fără legătură cu Mazăre.
Aș fi amânat știrea până aș fi avut o reacție. Pot fi implicații mai mari decât asta că a evadat Mazăre. În privința cealaltă Dragnea trebuia oprit și trebuia întrebat chiar dacă... Mai ales că era campanie. Îi știu și pe Ioan și pe Simona, la Simona m-aș fi așteptat să-l întrerupă. Cred că oamenii politici nu trebuie lăsați sa-și spună poezeaua.
Gubernat a propus monitorizarea emisiunilor cu Rareș Bogdan și Ludovic Orban.
Propuneri - Herjeu - art. 40 alin 4 - afirmații structurile de forță îl sprijină pe Iohannis, numai Iohannis poate să dea protecție din partea SPP, Procuraturii, SRI... art. 64 1 b informația trebuie să fie verificată - Breaking News - cu Mazăre, 5.000 amendă.
Pentru emisiunea din 12 mai editie specială art. 40 1 și 4 și art 3 cu 2 - jointuri, bătrâni bătuți. Afirmații grave. Răzvan Dumitrescu a intervenit la Antena 3, aici deloc. Toate instituțiile sunt cu cizma lui Iohannis pe grumaz, otrăvirea doamnei..., pentru 17 mai evadarea lui Mazăre 3 cu 2 și 64 1 b și Bogdan Chiriac care s-a bucurat art 40 alin 3. Rusu a retras apoi dar faptul că s-a bucurat... E opinia sa... Amendă 15.000.
Gubernat - somație pentru știrea cu Mazăre - ca la Realitatea TV care au avut și ei fake news.
Cristea - ... fake news art. 64 alin 1 b - amendă 5.000 de lei.
VOT - Herjeu 5.000 - Tufeanu, Herjeu.
RUSU - 15.000 Rusu pentru
SOMAȚIE - Sorescu Kocsis Gubernat Bălașa
5000 - cristea.

tur 2 5.000 - Rusu Tufeanu Herjeu
somație - Sorescu, Gubernat, Bălașa, Cristea Kocsis
tur 3 5000 la fel ca tur 2
somație - Kocsis Sorescu Gubernat Bălașa Cristea
Se reportează pentru ședința următoare.

Joi nu este ședință, a anunțat Gubernat.

PAUZĂ O ORĂ 13.25-14.25

3. Posturi TV – spotul publicitar Altex – difuzat în perioada 25 - 31.03.2019 – cu reclamație

4. Radio România Actualități, Europa FM – emisiuni de știri difuzate în perioada 15 – 22.03.2019 – autosesizare

IX. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:

1. TV 1 Satu Mare – cu reclamații

2. Intermedia TV și Bucovina TV Suceava – rapoarte ale inspectoului

X. Rapoarte ale Direcției Monitorizare – Noi:

1. Posturi TV și radio – emisiuni difuzate în perioada 16 – 30 aprilie 2019 – cu reclamații

XI. Diverse.
Monica Gubernat a spus că la 16.30 a primit o invitație de audiere la Comisia de Cultură - de la Dl. Știrbu - pentru vineri 29 mai la ora 11.00. Gubernat a spus că nu se duce pentru că CNA nu a terminat de analizat rapoartele pe ultima săptămână din campania electorală.
Herjeu a observat că formularea este neclară, "doar pentru unele posturi de televiziune", ar fi trebuit nominalizate, pentru ca cine se duce la Comisie să se poată pregăti cu răspunsuri.

Ședința s-a închis la ora 17.00 cu parcurgerea tuturor punctelor de pe ordinea de zi.

În jurul orei 18.15 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

Întrunit în ședința publică din data de 28.05.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru posturile centrale, atât ca urmare a modului de reflectare a campaniei electorale de către radiodifuzori în perioada 11-17.05.2019, cât și a sesizărilor primite. Constatând încălcări ale Deciziei CNA nr.308/ 26 martie 2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, CNA a decis să aplice câte o somație publică următorilor radiodifuzori:

Realitatea TV pentru încălcarea prevederilor art. 15 alin. (1);
B1 TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. 16 alin. (1).

De asemenea, CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru posturile centrale ca urmare a sesizărilor primite pentru perioada 16-30 aprilie 2019. Constatând încălcări ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual, CNA a decis să aplice sancțiuni posturilor:

Realitatea TV – amendă de 5.000 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (4) la difuzarea ediției din 16.04.2019 a emisiunii „Newsroom” și ale art. 40 alin. (1) în emisiunea „Lupta pentru România” din data de 18.04.2019;
Antena 3 – somație publică pentru încălcarea dispozițiilor art. 18 alin. (1) lit. b) la difuzarea emisiunii „Sinteza zilei” din data de 17.04.2019; ale art. 64 alin. (1) lit. a) pentru ediția emisiunii „Sinteza zilei” din 21.04.2019 și ale art. 40 alin. (1) la difuzarea emisiunii „Obiectiv” în data de 23.04.2019;
România TV – somație publică pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (4) la difuzarea în data de 23.04.2019 a ediției emisiunii „Punctul culminant”.

Totodată, ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control și Digitalizare pentru posturile din teritoriu, constatând încălcări ale prevederilor art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare, conform cărora „Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute.”, Consiliul a decis să aplice o amendă de 10.000 de lei S.C. B.G. Media SRL/ Bucovina TV/ Suceava.

Pentru nerespectarea prevederilor art. 68 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea emisiunii „Povești de succes” din data de 24.05.2019, CNA a decis să aplice o somație publică societății Inter-Media SRL/ Intermedia TV/ Suceava.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: (...) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

Art. 68 - Radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de ştiri şi dezbateri prezentate sau moderate de oameni politici care deţin funcţii sau demnităţi publice ori purtători de cuvânt ai instituţiilor publice, precum şi de persoane desemnate public să candideze sau care şi-au anunţat public intenţia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale.

DECIZIE nr. 308 din 26 martie 2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European

Art. 15 - (1) Radiodifuzorii publici şi privaţi pot difuza spoturi electorale numai în cadrul emisiunilor electorale prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. a) şi b), cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 13.

Art. 16 - (1) Sondajele de opinie cu conţinut electoral pot fi difuzate numai cu respectarea condiţiilor prevăzute de art. 37 din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare.

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL