×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 16.07.2019 12:20:37

Ședinţa CNA de marți, 16 iulie 2019 – ora 10.00



București (MEDIA EXPRES) / 17 iul 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos și Ancuța Pocora. Alexandru Kocsis a intrat în ședință după începerea acesteia.

OZ votată în unanimitate, se înceăe cu punctul III pentru ca reprezentantul să poată prinde trenul la ora 12.

I. Adresa nr. 7025/11.07.2019 de la Ministerul Apelor și Pădurilor - referitoare la campanie de interes public APĂR APA.
Vizionare.
Ion Mențiu de la Ministerul Apelor - avem 3 milioane de ferme mici ceea ce creează o poluare difuză uriașă pe care încercăm să o controlăm. Platforme comunale de colectare. Poluare cu nitrați. Boala baby blue pentru copii, recolte vulnerabile la poluare. Riscuri de mediu. Apă fântâmo până în 20 de metri adâncime. 50 mg / l limita admisă, 4 din 5 fântâni sunt sub limita admisă. Cauza este managementul defectuos al gunoiului de grajd, nu există legătură între gunoiul de grajd e sursă de poluare al fântânilor. Spot target rural, ce se scurge din gunoi ajunge pe masă. Oamenii nu știu de acestă poluare, așa făceau bunicii. Campanie pe trei ani, se termină sfârșitul 2021, portal, articole, grupuri de discuții pentru fermieri. Investiții în platforme comunale de managementul gunoiului de grajd.
Herjeu - am băut apă din fântână la 25 de ani. Sunt orășean. Mă întreb în ce măsură ajunge la cei care folosesc gunoi de grajd o să și vadă la televizor spotul. Din start spotul se adresează la 50% din populație. CNA dă multe recomandări, încărcăm televiziunile cu aceste spoturi. La TVR e OK, la comerciale cine se uită la Vocea României dacă l-ar da Pro TV?

Sunt bune cele cu fata cu copil de la oraș care merge la țară.
Mesaj de utilitate publică. 5 spoturi pentru mediul urban ca să meargă tinerii de la oraș. Etno TV, Favorit etc sunt vizionate la țară, acolo ar fi util să apară.
E o campanie se derulează deja, problema este de prelungit. Construite pe controversa dintre cei care cunosc problema și cei care refuză. Este interesant dar riscul principal este ca publicul țintă să nu înțeleagă clar. Unii se vor identifica cu cei care nu cred că este o problemă. Sunt multe spoturi, cel mai important poate fi cel pe rural? Opțiune pentru spoturile orășenești și să găsim o cale să aleagă pe care le difuzează.
Bălașa - spoturile se concentrează pe proasta gestionare a gunoiului de grajd, animalele au scăzut în mediul rural, marile ferme de creșetere a animalelor sunt problema. Ați omis îngrășămintele chimice - efect asemănător. Am casă la țară, toată vara apa este ok, primăvara nitriții sunt mult mai mari. În jur se ierbicidează - cantități mult mai mari decât gunoiul de grajd. Infiltrația este făcută sistematic de către marii cultivatori din România.

Ion Mențiu - discuție mai amplă. Îngrășămintele chimice sunt achiziționate de fermieri, nu dau mai mult decât preia planta. Gunoiul de grajd interzis de aplicare pe câmp. Îl aruncă pe râu. Din ceea ce știu de la colegii mei, nimeni nu aruncă îngrășăminte care să nu meargă la plante, gunoiul de grajd e problema. Nu îngrășămintele chimice sunt problema poluării ci gunoiul de grajd.
În satele din România puțini mai trăiesc cu capră în curte. Trebuie direcționat mesajul către marile cantități de gunoi de grajd. Apa din jurul fermelor.
Fermele mari sunt controlate de către APIA, riscă subvențiile dacă nu respectă. Un sat e ca un grajd mare, pe teritoriul satului sunt câte animale într-o fermă. 3 milioane de fermieri de subzistență. Proiectul este sigurul care are măsură implementare directivă nitrați, avem nevoie de educație la omul din curte. Dăm oat-ului platformă, face compost, are mașină de împrăștiere, avem nevoie să-i convingem că beau o apă poluată.
Consumul de apă cu nitrați peste 50 mg/l este un pericol pentru sănătate.
Tufeanu - de ce nu ați cerut bani pentru promovare?
Propune nu e de interes public pentru că 2-3 milioane de Bucureșteni nu au grajd. Chestiunea cu nitrații nu o înțelege nimeni. Dacă este să se dea. Aș fi de acord să recomandăm Agro TV, TVR, să dea la Viața Satului sau pe TVR regional, dar nu pe comerciale. Ce treabă are Kanal D cu furajele? Antena, Pro, Digi... Propunere separată pentru TVR și televiziunile comerciale de nișă.
Popescu - trebuie regional și local, ținta este omul care consideră că e îngrășământ îl pune pe recoltă și se întâmplă ce se întâmplă cu apa.
Herjeu - televiziunile să nu cupleze cu spotul cu apa cu nitrați.
VOT - Propunere Gubernat difuzare clasic și generalistele pot să nu dea - local și regional. Perioadă de 6 luni - Tufeanu împotrivă.
RECOMANDARE comercial, tv, local, regional.

II. Solicitare licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice: S.C. I MEDIA PRODUCTION CO SRL Tărgu Mureş pentru City TV Tărgu Mureş.
Acționar unic Cornaciu Marian, format SD, pp 70%, alți p 30, local 9 ore pe zi cu redifuzări 6 ore în cursul săptămânii. Videotext - informații de la autorități, orar, programe instituții. Emisiune maghiară marți și vineri, durată de o oră. Venituri din publicitate și producție audio și video. Nu mai deține alte licențe.
Herjeu a spus că eu proiect neconvingător.
Se difuzează prin RCS RDS.
VOT - 6 voturi pentru.

III. Solicitare prelungire valabilitate licență audiovizuală: S.C. DELTA PROFESSIONAL FM SRL Ocna Mureş pentru Radio Delta din Ocna Mureş, cu modificarea structurii serviciului de programe
VOT unanimitate.

IV. Solicitare cedare licență audiovizuală: S.C. ADWAY DIRECTION SRL Cluj-Napoca către S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL SA Bucureşti pentru Radio Impuls din Craiova, cu modificarea structurii serviciului de programe
9 licențe - impuls Craiova nu respecta art. 56 art.1 - acum s-a împlinit 1 an poate fi cedată.

CEDARE CRAIOVA - 6 voturi pentru Kocsis a venit ulterior în ședință. Herjeu a motivat că nu votează pentru că la Craiova Impuls au promis program local. Mă bucur că Dogan investește dar nu pot să girez cu votul meu aceste tertipuri. Tertipuri, obținere licențe doar ca să le cedezi după aceea.
A rămas singura care nu putea fi cedată decât după un an a spus Gubernat. Fac mai mult program local decât Impuls.
SE REIA PROCEDURA DE VOT CEDARE RADIO IMPULS (Pocora Borsos Sorescu Gubernat Bălașa Popescu) Kocsis Tufenanu Herjeu impotrivă.
Popescu a spus că Dogan nu are nicio vină.
Tufeanu - nu votez cedări, cedările se acordă prin concurs. Radio Impuls este o extrem de mare dezamăgire. Iei ceva gratis și vinzi. Cum să faci asta?
Herjeu - nu știm, Gabi, că au făcut asta.
Borsos - sunt de acord cu Tufeanu și Herjeu, rețeaua nu s-a construit de pe o zi pe alta. Ultima licență au luat-o la concurs. Mai bine să fie la o firmă care ia în serios decât să fie la unii care vor să cedeze.

VOT modificare structură serviciu de programe - unanimitate.

V. Modificări licențe audiovizuale:

1. S.C. SOCIAL MEDIA PROMOTIONS SRL Baia Mare pentru Social FM din Baia Mare – modificare structură serviciu de programe
Solicitare de amânare. - de acord fără vot.

2. S.C. TELE 3 MEDIA SRL Rovinari pentru Tele 3 din Tg. Jiu - modificare orar de difuzare şi structură serviciu de programe
VOT - Pocora, Bălașa, Popescu - 3 voturi pentru. (dacă se aprobă dau videotext, să dea reluări până în toamnă).

3. S.C. VOCEA EVANGHELIEI SRL Bucureşti pentru Vocea Evangheliei din Bucureşti, Sibiu şi Suceava – modificarea structurilor serviciilor de programe
La București este în partaj cu Vocea Speranței, reduce la 56 de la 58 și reduce de la 4 la 1 retransmisia RFI.
VOT - unanimitate.

4. S.C. SMART VEST COMMUNICATIONS SRL Arad pentru Info TV din Arad – notificare modificare sediu social
Vot Unanimitate

5. S.C. SUCEAVA CULTURAL MEDIA SRL Dumbrăveni/Suceava) pentru Tradiţional TV din Dumbrăveni - modificare acţionariat
VOT unanimitate.

6. S.C. UNDA MEDIA SRL Tg. Jiu pentru Radio Accent din Novaci – acord modificare acţionariat
VOT - unanimitate.

VI. Retragere licență audiovizuală (Telenet din Zalău)
VOT - unanimitate.

VII. Retragere aviz furnizare serviciu media audiovizual la cerere (WEBSITE)
Prima - unanimitate.

VIII. Decizii de autorizare.
În bloc fără observații VOT unanimitate.

IX. Adresa nr. 7219/05.07.2019 de la S.C. RADIO SMART SRL - cu privire la adaptarea grilei de program pentru Radio Smart din Bucureşti, Ploieşti şi Târgovişte în perioada 15 iulie-24 august 2019.
Modificare structură serviciu de programe, refaceți cererea.

X. Deplasări la cea de-a 50-a Reuniune EPRA ce va avea loc la Atena în perioada 23 – 25 octombrie 2019 și la Conferința președinților REFRAM, ce va avea loc la Tunis pe 06 și 07 septembrie 2019.
Pot pleca 3 colegi cu diferență de 200 de euro. La EPRA plătim tot.
Avem un buget estimativ pentru două persoane?
Herjeu prima propunere și Popescu - mai mult de 1.000 de euro?
VOT - unanimitate.

La REFRAM - Tunis - vorbitori de limba Franceză prima condiție. Îl sărim anul acesta. Dacă vă răzgândiți, spuneți, a spus Gubernat. Ne mai gândim o săptămână.

XI. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:

1. GTV Craiova - cu reclamație
Audiere prezentare DCD și emisiune.

2. Pal Attila PFA Racoși/Brașov – cu reclamație
Transmitea fără acord dar între timp a primit acordurile.

3. Posturi TV, radio și rețele CATV – rapoarte ale Inspectorilor
Fresh FM Oltenița și Slobozia - rapoarte luna februarie, și apoi 9 - 15 aprilie. În februarie retransmitea sută la sută Fresh FM Slobozia la Oltenița și la Urziceni, în aprilie producție proprie mai multă decât cea aprobată.
Fresh FM Urziceni situația aproape similară dar are mai puține pe procente

Radio AS Suceava - o persoană din redacție a plecat emisiunea a fost suspendată. În intervalul orar 16 - 17.
Radio as Suceava nu difuzează programe de știri. VOT somație - Unanimitate

Impuls Bacău producția proprie este mai mică
Retransmit in Cluj Napoca.
Impuls Bistrița Năsăud Nu respectă orarul de emisie program local

Radio Star Odorheiu Secuiesc
producție proprie 20 diminuare informare culturale la fel

Audierea se face sunt șase membri CNA

KissFm Dobrogea Sud Constanța

Prima Radio Odorheiu Secuiesc compania Prima Press SRL vor solicita o modificare
Scrisoare de atenționare.

Realitatea TV Galați Brăila programele de informare au crescut din lipsa publicității

Înainte de audiere rapoarte de constatare la cablu.
CNA a intrat în pauză de prânz în jurul orei 13 și 5

EliCom boteni Gorgota Runcu
Liga Sud 7 rapoarte patru retransmise fără aviz la Costești Vaslui
Gara Banca Vaslui 10 nu sunt retransmise
Bârlad
Vaslui 9 în plus
somație pentru lidas Prod

RCS RDS
Galați - Est TV neretransmise în digital sunt Cinemaraton
Brăila
Satu Mare - Emaramureș, Maramureș TV
Adjud
Bistrița acordul Duna există nu a fost trecut
Vaslui

Lucian Mihai ia anunțat pe toți din țară unii au fost mai rapizi. Hit Music Channel, când a ieșit TVH. Reintroducem. Maramureș TV sunt in curs să ne aducă semnalul.

Vaslui nu retransmit Antena 3 Iași în analogic.

Starnet Alba notificare Antena 3 rezolvat
Electrosat SRL din Sândominic Harghita două programe nu sunt retransmise în analogic
Discovery TLC nu sunt retransmise.

Telekom raport intocmit 12 a 7-a mai are retransmite în digital ID Discovery trecut ca ID xtra.
Trebuie să actualizăm o listă cu numele exacte ale radiodifuzorilor, a spus Gubernat.

TV Sat - TVR Craiova, Oltenita TV, General TV netransmise. Răspuns probleme de natură tehnică.

Look Sport 2 - raport de constatare a început doar online. Nu sunt retransmisi în cablu. La fel Look Sport 3

Gubernat: Au transmis punct de vedere? Dezbatem?
Reprezentantul Clever media susține intr-un punct de vedere remis CNA că din 4 iulie începe emisia. Dar nu sunt preluate.
Gubernat: în regulă.

Gubernat: Colegii de la juridic au făcut o situație amenzi B1TV Lumea lui Banciu din ultimii trei ani vă rog să o trimiteți membrilor pe email.


XII. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Reportate:

1. Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV, România TV – emisiuni difuzate în perioada 06 – 09.06.2019 – cu reclamații
Continuă audierea rapoartelor de monitorizare cu Digi24. Evenimentele Valea Uzului din 6 mai.
O altă reclamație pentru jurnalul din data 9 iunie - au prezentat doar informații despre cei care au acoperit simbolurile creștine cu saci de gunoi.

Audiere reprezentant Digi24: au fost citate punctele de vedere ale minorității. Nu au putut participa reprezentanți ai minorității pentru că erau Rusaliile.

Dacă am terminat de vizionat la Digi. Da.
Herjeu: Moderatorul a fost foarte bun în fața invitaților. Pe Striblea la lăsat.

CNA a votat o amendă de 15.000 pentru B1 TV. Pentru emisiunea lui Banciu. A precizat Herjeu. Art. 40 cu 4.

2. Antena 1, Antena Stars, B1 TV, Digi 24, prima TV, Pro TV, România TV, Europa FM, Radio Trinitas - emisiuni difuzate în perioada 01 – 15.06.2019 – cu reclamații

Gubernat a propus discutarea duratelor inserțiilor publicitare.

B. Noi:

1. Posturi TV – respectarea duratelor orare ale inserțiilor de publicitate – luna aprilie 2019.
B1 TV are 11 depășiri, total 9 minute, ceilalți sub 1 minut.
Gubernat a propus somație pentru ce depășește un minut.
În final scrisoare - unanimitate.

XIII. Diverse.

Proiectul de transpunere este făcut de dl. Dincă pentru că noi o să le dăm ce trebuie promovat. Nu mă interesează ce fac Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Culturii, a spus Monica Gubernat.
Gubernat a făcut parte dintr-un comitet interministerial privind responsabilitatea consumului de Alcool, a cerut colegilor care vrea s-o înlocuiască pentru că nu mai poate participa.

Ședința s-a închis în jurul orei 16.04.

În jurul orei 17.32 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă
16.07.2019

Întrunit în ședințe publice în zilele de 04 și 16.07.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate privind modul în care au fost reflectate, în perioada 06-09.06.2019, evenimentele din Valea Uzului în emisiuni de știri și dezbateri difuzate de posturile de televiziune Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV și România TV. În ședința din 16.07.2019, constatând încălcări ale dispozițiilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual, în emisiuni difuzate în data de 06.06.2019, Consiliul a decis să aplice sancțiuni următoarelor posturi:

B1 TV - amendă de 15.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 47 alin. (3) și art. 67 la difuzarea emisiunii „Lumea lui Banciu”. La stabilirea sancțiunii s-a ținut cont și de nerespectarea dispozițiilor art. 40 alin. (4) în cadrul emisiunii „Talk B1”;
· Realitatea TV – somație publică. Radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 47 alin. (3) la difuzarea emisiunii „Lupta pentru România”.

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control Digitalizare, Consiliul a decis să sancționeze cu somație publică societatea LIDAS PROD S.R.L. pentru încălcarea prevederilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și ale art. 4 alin. (2) din Decizia CNA nr 72/2012.

În aceeași ședință, membrii Consiliului au aprobat solicitarea de licenţă audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a societății I MEDIA PRODUCTION CO S.R.L. din Târgu Mureș pentru City TV Târgu Mureș.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

Art. 74 - (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 -(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Art. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

DECIZIE Nr. 72 din 2 februarie 2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie

Art. 4 - (2) Alocarea în frecvenţă a serviciilor de programe se face cu respectarea următoarelor cerinţe: a) serviciile de programe de televiziune se grupează în funcţie de categoria lor tematică; b) serviciile de programe de radio se alocă în frecvenţă după serviciile de programe de televiziune.

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL