×


Timp liber -- Data și ora publicării: 30.07.2019 11:57:18

GRATUIT-FILME ROMÂNEȘTI / Proiecție de film în aer liber cu "Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu" în regia Malvinei UrșianuBucurești (MEDIA EXPRES) / 30 iul 2019 / Grădina Rezidenței BRD Scena9 (Strada I.L.Caragiale 32 din București), va găzdui Joi, 1 august, de la ora 21.00, în proiecția filmului istoric românesc „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”, regizat și scris de Malvina Urșianu, în cadrul programului de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul la proiecție este gratuit, în limita locurilor disponibile, potrivit unui comunicat difuzat de agenția Golin.

„Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” este o adaptare liberă după nuvela „Alexandru Lăpușneanul”, scrisă de Costache Negruzzi și publicată în anul 1840, în primul număr al revistei Dacia Literară.

Filmul prezintă întoarcerea lui Alexandru Lăpușneanu în Moldova, după exilul la care fusese silit prin trădarea boierilor, și înăsprirea relațiilor sale cu aceștia. Încercarea lui, bazată pe teroare și vărsare de sânge, de a păstra un stat centralizat eșuează, toți cei din jurul său părăsindu-l înspăimântați. Soția sa, doamna Ruxandra, și Petrea, un boier provenit din rândul răzeșilor, hotărăsc suprimarea domnului, ca ultimă soluție de salvare a Moldovei.

Malvina Urșianu este o regizoare și scenaristă născută în comuna Gușoieni, județul Vâlcea, într-o familie de boieri. A studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie și biblioteconomie de la Arhivele Statului și a urmat cursul experimental de cinematografie ținut de regizorul, scenaristul și actorul Jean Georgescu.

A avut cariera fragmentată de cenzura comunistă, în 1958 fiind arestată și închisă pentru sabotaj ideologic și anticomunism. Timp de 8 ani a fost interzisă în cinematografe. În perioada 1968-1987 a realizat 8 filme: „Gioconda fără surâs” (1968), „Serată” (1971), „Trecătoarele iubiri” (1974), „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1979), „Liniștea din adâncuri” (1982), „Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983), „O lumină la etajul zece” (1984) și „Figuranții” (1987).

S-a retras din activitate în 2003, după ce a primit premiul special al juriului la Premiile Uniunii Cineaștilor din România pentru filmul “Ce lume veselă” (2002).

CINEVARA este un program de proiecții de film în aer liber al Fundației9, disponibil gratuit publicului larg pe toată durata verii, produs și găzduit de Rezidența BRD Scena9, hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale.

Selecția filmelor a fost făcută de către Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University și fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii. CINEVARA readuce în atenția publicului documentare, dar și lungmetraje clasice de ficțiune semnate de regizoare ca Agnès Varda, Elisabeta Bostan, Claire Denis și Irene Lusztig.

După proiecția filmului istoric „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”, programul CINEVARA va continua cu proiecțiile: 15 august – „Logodnica piratului” (Nelly Kaplan, 1969), 29 august – „Plajele lui Agnès” (Agnès Varda, 2008), 5 septembrie – „Cleo de la 5 la 7” (Agnès Varda, 1962), 11 septembrie – „Chocolat” (Claire Denis, 1988).

Fundația9, inițiativă fondată și finanțată de BRD – Groupe Société Générale, sprijină noua generație de creatori de cultură și educație. Prin programele sale organizația intențioează să stimuleze spiritul critic și să aducă noi perspective asupra lumii contemporane. Printre primele programe ale Fundației9 se numără: Scena9, platformă de jurnalism cultural, Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”, ce sprijină filmele de autor, semnate de regizori români aflați la debut și Rezidența BRD Scena9, un hotspot cultural din inima Bucureștiului dedicat creatori de cultură contemporană.

BRD - Groupe Societe Generale este a treia mare bancă a României și cea mai extinsă rețea bancară privată a țării. Bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și companiilor, BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. BRD privește cultura și educația drept piloni esențiali de dezvoltare ai societății, încurajând proiecte inovatoare, cu potențial de a fi recunoscute și apreciate de tânăra generație.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Da Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES va oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale dar interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL