×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 05.09.2019 10:43:53

Ședinţa CNA de joi, 5 septembrie 2019



București (MEDIA EXPRES) / 5 sep 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea membrilor CNA Răsvan Popescu, Gabriel Tufeanu, Nicolae Bălașa, Orsolya Borsos, Alexandru Kocsis, Ancuța Pocora și Dorina Rusu.

I. Adresa nr.8924/28.08.2019 de la „Salvați Copiii Iași” - ref. Campania “Stai la masă cu faptă bună!”
II. PRELUNGIRI VALABILITATE LICENŢE AUDIOVIZUALE
- SC FOND MEDIA SRL (Craiova) pentru Oltenia 3 din Craiova
VOT - unanimitate .
Schimbare sediu social fără acord și nerespectare structurii - somație - Tufeanu împotrivă ceilalți pentru
Tufeanu a propus somație pentru modificarea sediului social și reverificarea monitorizării pe structura de programe pe aceeași perioadă - vot Tufeanu pentru ceilalți împotrivă.

- SC TRANSYLVANIA LIVE ADVERTISING SRL (Cluj-Napoca) pentru Radio Turda, cu modificarea structurii serviciului de programe și a deciziei de autorizare audiovizuală (reautorizare)
Prelungire - unanimitate.
Somație schimbare sediu - vot unanimitate.
Decizie de autorizare relocare - vot unanimitate.

III. MODIFICĂRI LICENŢE AUDIOVIZUALE
- SC UPC ROMÂNIA SA – solicitare modificare structură acționariat
Acord din 2 apr 2019, Liberty Global 99,8 către Vodafone România SA UPC Poland către altă companie Vodafone restul de acțiuni.
VOT - unanimitate.

Audiere Denise Rifai îl acuză pe Mircea Badea lasă că mă face purcică în călduri, mă face teroristă, jihadistă. Nu sunt. Sunt jignită. Nu este o glumă, este o acuzație foarte gravă.
Gubernat îi reproșează că e emoțională dacă nu coboară tonul oprește audierea.
Rifai a mai spus că nu vrea ca CNA să amendeze televiziunea, ci să-l oprească pe Mircea Badea să o mai jignească.
Gubernat a cerut cazul Caracal la Realitatea.
Rifai a spus că sunt cazuri separate. I-a oprit microfonul.
Rifai a continuat să vorbească fără microfon.
Sunteți în fața CNA nu la o dezbatere televizată, a spus Gubernat.
Într-un sfârșit Rifai citește din lege - prevederile generale.
Gubernat - zece minute pauză să ne calmăm.
Rusu a spus Monica, acesta este un abuz.
Gubernat a ieșit din sală. Apoi și Borsos și Tufeanu.

După cinci minute Gubernat a revenit și ședința s-a reluat.
Rusu - i-a reproșat lui Gubernat că nu trebuie să monopolizeze ședința.
Rifai a spus că vrea să citească toate articolele pe care crede că Badea le încalcă. În apărarea mea. Le încalcă flagrant. Vreau ca omul acesta să fie oprit. Decizia art. 30, art. 32 alin 1, art. 34 alin 1, 40 alin ... 46 alin 2, 47 alin 4 și art 3 alin 1 din legea audiovizualului
Rusu - de fiecare dată când vi se aduc jigniri ar fi bine să faceți plângere. E singurul mod să oprim pe cineva. Când se vor aduna vom da sancțiuni.
Pocora a cerut definiția jihadismului. Colegii lui Mircea Badea au explicat că s-a referit la religie, nu la terorism.
Rifai a spus că jihadism înseamnă terorism. Mama creștină, tatăl musulman. Religia este o instituție personală. Badea mă batjocorește, îmi batjocorește numele, religia, cine sunt.
Borsos - vă înțeleg foarte bine, să știți, empatizez, e groaznic să fii făcut în fel și chip la tv, fiind unguroaică. Și eu când merg cu copiii în parc am o senzație de neliniște. Sper că de acum încolo și în alte spețe să fiți la fel de sensibilă.
Rifai nu știu la ce vă referiți.
Producătorul emisiunii: Am venit aici strict pentru speța Mircea Badea. Nu l-am jignit pe omul Mircea Badea. Poate să-i pună viața în pericol.

Cum credeți că vă putem ajuta decât cu o scrisoare sau amendă, a întrebat Pocora.
Cum credeți, mai multe somații.
Bălașa - terorism și jihadism. Dorința contradictorie de a fi sau nu sancționat Badea.
Jihadul este legat de religia islamică și are conotații pozitive cum este creștinism. Termenul de islamism nu duce neapărat la ideea de extremism. L-am întrebat pe Sârbu cu noile sale televiziuni. Socialism, jihadism, comunism nu duce cu gândul doar la negativ. Am trăit cu un picior în comunism și cu unul în capitalismul acesta vulgar. Societatea de tip socialistă dinainte de 1989 nu a fost neapărat negativă. Este legat doar de transformarea în politică a islamismului. Nu fac o pledoarie pentru a-l apăra pe Bada. Jignirea nu este acceptabilă indiferent cum vine. Sunt convins că CNA nu este amestecat în niciun fel de luptă eventuală între televiziuni. Regret că interpretați în acest fel și să vă gândiți în ce context aplicăm noi legea.
Rifai - ism se montează pe cuvinte - școala arabă și școala de concepte - religie, fundamentalist. În arabă islam e bună, religie, ism vine de fundamentalism și merge mai departe la ideea de structuri teroriste. Badea, este orice, mai puțin inteligent. Știe foarte bine ce face.
Gubernat a intervenit că Badea este acum jignit.
Ce avocat are domnul Badea, doamnă Gubernat, pe mine de ce nu mă apărați așa?
Popescu a spus că termenul a fost folosit mult timp cu ușurință în românia cu referire la orient și nu avea consecințe locale. Problema vine acum din folosirea cu urmări locale. Jignirea rămâne și este dreptul Dvs. să vă apărați și vom vedea la ce formulă ajungem.
Se audiază din nou emisiunea Mircea Badea incriminată.

IV. AVIZE DE RETRANSMISIE
V. DECIZII DE AUTORIZARE
VI. Rapoarte ale Direcției Monitorizare
1.Adresa nr.9079/04.09.2019 - solicitare rediscutare rapoarte de monitorizare ale posturilor Realitatea TV și România Tv - cu privire la cazul Caracal
2.Adresa nr.9081/04.09.2019 de la SC Realitatea Media SA
A.Reportate
1. Antena 1, Antena 3, B1 TV, Estrada, Kanal D, PRO TV, România TV, TVR 1 – emisiuni difuzate în perioada 01 – 15.07.2019 – cu reclamații
2.Posturi Tv – stiri difuzate in perioada 19-21.07.2019 cu reclamație(persoane lezate)
3.B1 Tv – emisiunea Dosar de politician difuzată in 21 și 23.07.2019 – cu reclamație(persoane lezate)
4.Posturi Tv – Știri și dezbateri – perioada iunie-iulie 2019 ( cazul Săcărin)- cu reclamații(persoane lezate)
B.Rapoarte noi
1.Spoturi publicitare tv - difuzate în perioada iunie- august 2019
Biolectra Magnesium, HeidelbergCement, Mc Donalds ChickenFest – cu PDV RAC
Paradontax, Sensodyne, Nutella B- Ready,Skoda, Rio Mare, Dettol, Penny Market
2. Posturi TV – durata publicității orare în lunile iunie și iulie
3.Comedy Central – Promo pentru emis.Comedy Club difuzat în luna august - cu reclamații
VII. Rapoarte ale Direcției Control Digitalizare:
A. Reportate:
1. Situația postului/licențeiGo FM Sibiu – reluare vot - cu PDV de la S.C. GONEWS Group SRL - adresa nr.9080/04.09.2019
2. Clar TV Muscel – cu reclamație
3. Telestar Rural – cu reclamație
4. Radio Top 91 Suceava – cu reclamație
5. RCS&RDS Iași – cu reclamație
6. Adresa nr.3059 rev./24.07.2019 de la SC ELCANI SRL.
7.TV ETALON Rm. Vâlcea- cu reclamație
8.Radio INFINIT Novaci – cu reclamație
9.ALPHA MEDIA Medgidia – cu reclamație
10.ADA SYSTEM Telecom Ileana, Jud. Călărași – cu reclamație
B.Rapoarte noi:
1.Radio Tecuci – cu reclamație
VIII. Diverse

În jurul orei 18.10 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

05.09.2019

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis să aplice următoarele sancțiuni:

- amendă de 200.000 de lei postului eStrada TV. În emisiunile „Fabrica de sănătate”, „Oameni de 5 stele”, precum și în spoturi de publicitate și teleshopping difuzate în perioadele 10-12.06.2019 și 20-21.06.2019, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 73 [„Este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate”], pe cele ale art. 120 alin. (1) [„Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi”], precum și prevederile art. 128 din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual [„Este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli precum: a) tuberculoză; b) bolile cu transmisie sexuală; c) alte boli infecţioase grave; d) cancer şi alte boli tumorale; e) insomnia cronică; f) diabet şi alte boli metabolice”];

- amendă de 5.000 de lei pentru postul de televiziune Antena 1, deoarece la difuzarea emisiunii „Acces direct” din data de 01.07.2019 nu au fost respectate dispozițiile art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual;

- somație publică postului Antena 3, pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului în cadrul emisiunii de știri de la ora 15.00, ediția din 14.07.2019;

- somație publică postului România TV, deoarece în cadrul emisiunii „Știrile România TV ora 10.00” din 07.07.2019 a fost difuzată știrea cu titlul „Rețeaua din spatele adopției fetiței agresate, rețeaua adopției, legături financiare cu liderii USR-PLUS” fără a se ține cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Decizia CNA nr. 220/2011;

- somație publică postului Realitatea TV, pentru modul în care radiodifuzorul a reflectat tragedia de la Caracal în emisiuni de știri și dezbateri, transmise în zilele de 27-28.07.2019 fără a fi respectate dispozițiile art. 41 lit. c) și art. 45 alin. (1) din Codul audiovizualului.

De asemenea, Consiliul a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate în privința spoturilor de televiziune aferente campaniilor de promovare a produselor:

„Biolectra Magnesium” difuzat cu încălcarea dispozițiilor art. 126 alin. (2) din Codul audiovizualului (monitorizare: 05-09.06.2019);
„Dettol” transmis fără a ține cont de prevederile art. 29 alin. (2) lit. d) din Legea audiovizulului nr. 504/2002 (monitorizare: 01.07-18.08.2019).

În aceeași ședință, ca urmare a analizării solicitărilor privind prelungirea valabilității unor licențe audiovizuale și constatând nerespectarea dispozițiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, CNA a decis să sancționeze cu somație publică societățile FOND MEDIA SRL (Craiova) pentru Oltenia 3 din Craiova și TRANSYLVANIA LIVE ADVERTISING SRL (Cluj-Napoca) pentru Radio Turda. La stabilirea sancțiunii pentru societatea TRANSYLVANIA LIVE ADVERTISING SRL (Cluj-Napoca) s-a avut în vedere și încălcarea prevederilor art. 12 alin. (2) lit. a) din Decizia CNA nr. 277/2013.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare

Art. 29 (2) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să nu provoace nicio daună morală, fizică sau mentală minorilor şi, în special: (...) d) să nu prezinte în mod nejustificat minori în situaţii periculoase.

Art. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: (...) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

Art. 40 (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 41 (1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei;

Art. 45 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 73 - Este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate.

Art. 126 (2) Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping în care personal medical sau farmacişti recomandă ori avizează produse alimentare destinate minorilor, produse şi tratamente medicale sau suplimente alimentare.

Decizie Nr. 277 din 6 iunie 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori

Art. 12 - (2) Titularul licenţei audiovizuale are obligaţia să solicite CNA eliberarea/modificarea deciziei de autorizare, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, în următoarele condiţii: a) în termen de maximum 60 de zile de la obţinerea autorizaţiei tehnice de funcţionare acordate de ANCOM, în cazul difuzării pe cale radioelectrică terestră;

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL