×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 02.10.2019 08:44:13

CNA-ȘEDINȚĂ-COMUNICAT / În ședința din 1 octombrie CNA a redus o amendă aplicată Antena 3



București (MEDIA EXPRES) / 2 oct 2019 / Consiliul Național al Audiovizualului a somat public Pro TV și Realitatea TV în ședința din 1 octombrie, a redus o amendă Antena 3 de la 50.000 la 30.000 de lei și a acordat două licențe pentru televiziune.

CNA a sancționat Pro TV, pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea știrii cu titlul „În aceeași școală, dar diferiți”, știre prezentată în jurnalul informativ din 19.09.2019, ora 19.00;

Realitatea TV a încălcat dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a) din același Cod, în emisiunea „Breaking News” din 26.08.2019.

În aceeași ședință, Consiliul a revocat Decizia privind sancționarea cu amendă în cuantum de 50.000 de lei a postului Antena 3, decizie luată în ședința din 24.09.2019. În urma reanalizării raportului de monitorizare privind emisiunea „Sinteza Zilei” din data de 14.08.2019, CNA a decis să sancționeze radiodifuzorul cu amendă de 30.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 34 alin. (1), art. 40 alin. (2) și (4), art. 64 alin. (1) lit. b) și ale art. 66 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

De asemenea, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare in legalitate pentru spotul publicitar aferent campaniei de promovare a produsului Listerine, spot difuzat de televiziuni fără a se ține cont de art. 101 din Codul audiovizualului, conform căruia „Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile” (perioadă monitorizată: 09 - 15.09.2019).

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control și Digitalizare, Consiliul a decis să sancționeze cu amendă de 5.000 de lei postul Focus TV (SC Media Grup Production SRL, Buzău) pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului, în cadrul emisiunii „Focus Live” din 17 septembrie 2019.

De asemenea, Consiliul a aplicat o somație publică societății Radio Direct SRL (Brașov) pentru încălcarea dispozițiilor art. 58 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

În aceeași ședință, Consiliul a aprobat solicitările de acordare a licenței audiovizuale prin rețele de comunicații electronice ale societăților Balcan Media Vision SRL București (pentru Balcan Music Television) și Tasandsil SRL Vaslui (pentru Vaslui TV).

CNA a invocat următoarele prevederi ale legislației audiovizualului :

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare

Art. 58 (1) Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 34 - (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

Art. 40 - (…) (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL