×

Cinema -- Data și ora publicării: 04.11.2019 09:48:06

FILME DE PROPAGANDĂ-PROIECȚIE / Cinci scurmetraje produse de Sahia Film în 1968 vor fi proiectate la 5 noiembrie în București



București (MEDIA EXPRES) / 4 nov 2019 / Asociația OneWorld România va prezenta public cinci filme realizate la studioul de propagandă comunistă Alexandru Sahia din București, în cadrul unui eveniment intitulat „Memoria arhivelor #2: România în 1968”, marți, 5 noiembrie, de la ora 19.00, în sediul din strada Emanoil Bacaloglu, numărul 2, al Facultății de Științe Politice - SNSPA.

„Memoria arhivelor” inițiază un dialog între trecut și prezent și între practici cinematografice diferite prin invitația adresată unor cineaști de a prezenta un documentar sau o serie de documentare de arhivă cu care au intrat în contact în timpul cercetării pentru unul dintre proiectele lor cinematografice recente, se arată în comunicatul care anunță evenimentul.

“Prin acest dispozitiv, publicul este încurajat să-și revizuiască părerile despre producția de film documentar din trecut care, contrar unor opinii foarte răspândite, nu poate fi redusă la rolul instrumental pe care l-a jucat într-un context politic anume. Interesul pe care mulți cineaști contemporani îl demonstrează față de aceste filme și modul în care ele le alimentează opera certifică importanța lor pentru peisajul cultural actual”.

Cu ocazia celei de-a doua întâlniri din cadrul proiectului „Memoria arhivelor...”, Raluca Durbacă va prezenta, alături de istoricul Corina Doboș, cinci scurtmetraje documentare produse în anul 1968 și care se regăsesc, fragmentar, în filmul Ralucăi Durbacă „Certitudinea probabilităților”, care urmează să aibă premiera în 2020.

Chiar dacă ele au fost produse în cadrul „fabricii de realitate” a regimului comunist, adică la studioul „Alexandru Sahia", filmele alese sunt produsul unor temperamente artistice variate, se mai arată în comnunicat. Vor fi prezentate două filme științifice despre oboseala nervoasă, respectiv flora litoralului, două jurnale de actualități pe lunile februarie și aprilie și un film care narează vizita generalului De Gaulle în România, în mai 1968.

Raluca Durbacă descrie contextul de producție al celor cinci scurt-metraje în termenii următori: „În timpul cercetării pentru documentar am avut ocazia să vizionez aproape toate producțiile studioului de film documentar „Alexandru Sahia" din 1968, adică peste 200 de producții. Am fost surprinsă de varietatea filmelor - de la aparent inocente filme științifice despre metode de protecție a pădurilor de foioase, până la scurtmetraje omagiu, produse în cinstea aniversării a 120 de ani de la revoluția din 1848, cu a lor propagandă ușor identificabilă, dar greu de digerat. Indiferent de intențiile politice ale realizatorilor, există un anumit spirit al epocii ce reușește să străbată deceniile și să ajungă până la spectator în timpul vizionării. Specificul ludic, uneori naiv al unora dintre materiale, plăcerea realizatorilor de a se juca cu limbajul, montajul rapid, ilustrativ și uneori aproape matematic, imaginile iconice și optimismul debordant sunt elemente comune ale filmelor produse de studio în 1968. Este acest optimism aproape contagios autentic sau doar o consecință a esteticii realist socialiste în care sunt realizate filmele? Asta rămâne de discutat."

1. "Dați-mi un calmant"
Durata: 10 minute
Scenariu și regie: Ladislau Karda

2. „Orizont științific nr. 2 (februarie) 1968"
Durata: 11 minute
Regie: Olimpia Robu

3. „Flori pentru litoral"
Durata: 11 minute
Scenariu și regie: Dumitru Dădărlat

4. „Săptămâna în imagini nr. 15 (aprilie) 1968"
Durata: 11 minute
Regie: Mihail Botăreanu

5. „Vizita generalului Charles de Gaulle"
Durata: 27 minute
Regia: Pantelie Tuțuleasa

Intrarea la evenimentul din 5 noiembrie este liberă, pe baza unei înscrieri prealabile la adresa de mail festival@oneworld.ro, care să cuprindă numărul de locuri pe care doriți să le rezervați și numele persoanelor pentru care le rezervați.

Evenimentul este organizat de Asociația One World Romania și este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL