×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 14.11.2019 10:33:20

Ședinţa CNA de joi, 14 noiembrie 2019



București (MEDIA EXPRES) / 14 nov 2019 / Ședința este condusă de Monica Gubernat cu participarea tuturor membrilor CNA.

OZ aprobată fără modificări.

I. Adresa nr.11746/08.11.2019 de la Serviciul de Telecomunicații Speciale – solicită difuzarea în regim de campanie de interes public a spoturilor radio TV aferente campanie de conștientizare – aplicația Apel 112.
VOT - Rusu și Pocora împotrivă, restul "pentru".

II. Modificări licențe audiovizuale:

1. S.C. SMART TV MANAGEMENT SRL București pentru Smart TV/Smart TV HD din București (cu difuzare prin satelit și rețele de comunicații electronice) - modificare sediu social
VOT- unanimitate.

2. S.C. RADIO SMART SRL București pentru Smart FM - constituire rețea regională prin reunirea licențelor deținute și schimbarea sediului social, a denumirii și a structurii serviciului de programe.
VOT - unanimitate.

3. S.C. Dogan Media International SA – modificare acționariat societate și structură serviciu de programe Kanal D
Modificări minore. Se amână. Băleanu a solicitat amânarea.

III. Avize de retransmisie.
TVR intră în grilele digitale pe RCS intră pe măsură ce se fac conexiunile, a explicat Lucian Mihai. La Cluj nu intră TVR Cluj. La Craiova nu avem TVR Craiova a observat Gubernat.
Reprezentantul TVR Nic Voican a spus că este vorba de filtrare pe digital, UPC dă toate regionalele în toată rețeaua digitală, și telecomul la fel. La RCS doar în zonele unde studioul teritorial e arondat. Tehnic necesită atenție și transportarea unui singur semnal în zonele arondate. Am cu tehnicul discuții în Moldova au asigurat TVR Iași și în Suceava și Botoșani. La următoarea ședință am termene pentru intrarea cu teritoriale.
Suntem în noiembrie.
Au introdus TVR HD în toată grila de cablu digital în urmă cu 3 săptămâni.

Multe solicită Realitatea Plus în loc de Realitatea.

Tabelul II - 4 societăți cu 8 avize. Telekom DTH și IPTV, Tedita cu declarație - Olt TV, Accent TV muscel TV introduce.
AKTA analogic - nu dispune de soluție tehnică
AKTA digital cu declarație.
DCS - nu retransmite regionale fără soluție tehnică.
La toate Realitatea Plus în locul Realitatea.
Grilele naționale depuse de RCS, AKTA, TELEKOM și DCS pentru că au introdus TVR HD 1 și 2 și Realitatea Plus. DCS AKTA și RCS au retransmis fără aviz de la CNA, Telekom a respectat. INES se retransmitea Realitatea Plus cu notificare înainte.
Herjeu - Teddy Sat SRL - introduce regionalele în Olt într-o localitate mică, iar AKTA nu introduce nicăieri în țară.
VOT - unanimitate.
VOT somație AKTA DCS RCS și INES - modificare aviz fără acord, 74 cu 1 - unanimitate.

Felicitări UPC și TELEKOM care nu au mai retransmis Realitatea după închidere.

Voican a revenit - în cablu digital la RCS se vede am confirmarea TVR Cluj.

IV. Decizii de autorizare.
11 solicitări.
Național FM la BISTRIȚA a completat ATF
Focus FM buzău studio amplasament
Orion - modificare acționariat
Focus FM Focșani Buzău amplasament
Radio Hațeg - modificare atf frecvență și amplasament.
Focus FM schimbare amplasament în Buzău
Radio Trinitas adăugare nou emițător
City TV Tg.-Mureș acordare decizie de autorizare funcționează cu Antena 3
Vaslui TV acordare decizie
VOT - unanimitate.

V. Adresa nr. 11595/04.11.2019 de la S.C. ANTENA 3 SA București privind prelungirea cu 6 luni a termenului prevăzut la art. 57 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului pentru postul 3 FM București
Amânat până la sosirea reprezentantului.

VI. Adresa nr.10993/04.11.2019 de la PRO TV – revenire cu solicitarea de a organiza o emisiune de dezbatere electorală pe data de 22.11.2019 în turul II de scrutin al alegerilor prezidențiale – cu pdv al SJRRE.
Reprezentanta Pro TV - există discuții între colegi și echipele de campanie ale lui Iohannis și Dăncilă.
Membrii CNA reproșează că nu a intrat în campanie dar vrea dezbatere.
Pocora - v-am întrebat nu am primit răspuns. Ne cereți lucruri care legal nu prea sunt OK. Ați avut la dispoziție 2 săptămâni pentru a da răspunsuri.
Intențiile Pro-ului este să difuzeze dezbatere cu un singur candidat cu 3 jurnaliști. Este o sfidare la adresa legii și o sfidare la adresa celorlalți radiodifuzori care au respectat legea a spus Gubernat.
Rusu nu crede că este o sfidare, au greșit strategic. Cred că nu va avea loc o dezbatere, ar fi bine ca PRO TV să i se permită să intre, pentru că are cea mai mare audiență, ar fi în interesul public.
Pocora a întrebat dacă vor da dezbaterea și altor televiziuni și răspunsul a fost nu.
Pocora a spus că e bine să avem disponibilitate pe piață. Personal ca cetățean nu am nevoie de această dezbatere. De ce să ne opunem ca Pro TV să facă? Cuiva i-e frică de Pro TV?
Gubernat - este vorba de aplicarea legii. Lipsă de experiență doamna Pocora pe aplicarea legii.
Tufeanu - am întrebat celelalte televiziuni. Au dat de la ei minute gratuite. Cred că în virtutea art. 7 din 504 trebuie să apărăm televiziunile, mi-ar plăcea o dezbatere la Pro TV dar ar fi în detrimentul celorlalți. Are cea mai mare audiență, dar nu e mai cu moț. Produsă de TVR și TVR gratuit va da tuturor semnalul. Audiența nu va fi o problemă. Acoperirea ar fi 100% rezolvată. Nu e corect ca o televiziune să fie tratată mai cu moț și celelalte fără moț.


VII. Adresa nr.11823/11.11.2019 – solicitare rediscutare sancțiune pentru Întreprinderea Individuală Toader Marcel Voietin/Vrancea – amendă în cuantum de 10.000.

VIII. Adresa nr.11731/07.11.2019 de la președintele PNR – referitoare la posturile Europa FM și România TV – cu pdv de la cele două posturi

IX. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Reportate:

1. Antena 1 – emisiunea Acces direct difuzată pe data de 10.10.2019 – cu reclamație – rediscutare (adresa nr.11748/08.11.2019 )

2. PRO TV – filmul Deadpool difuzat pe data de 05.10.2019 și emisiunea Master Chef difuzată pe data de 13.10.2019 – cu reclamații – rediscutare (adresa nr.11823/11.11.2019)

X. Rapoarte ale Direcției Control

A. Reportate:

1. TV Sud Tg. Jiu – cu reclamație

2. Acces TV Tg. Jiu – cu reclamații

3. Rețele CATV – sinteza controalelor privind respectarea avizului de retransmisie.
Scrisori de atenționare pentru cei până în 5 neretransmise, somație peste 5.
Reprezentantul Telekom a spus că diferențele vin din HD-SD de cele mai multe ori. Este o problemă de interpretare a inspectorilor legată de tipul de semnal al unor canale.
B. Noi:

1. Radio Omega Tg. Jiu – cu reclamație

XI. Diverse.

Ședința s-a terminat în jurul orei 13.30. La ora 17.22 CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

14.11.2019

Întrunit în ședința publică din data de 14.11.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a decis să aplice următoarele sancțiuni:

Amendă de 10.000 de lei postului PRO TV, deoarece la difuzarea în data de 05.10.2019 a filmului „Deadpool” au fost încălcate prevederile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 raportat la art. 19 alin. (2) lit. a), b) și c) din Decizia CNA nr. 220 /2011, precum și art. 21 lit. d) și art. 24 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. La stabilirea sancțiunii s-au avut în vedere și nerespectarea dispozițiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, la difuzarea ediției din 13.10.2019 a emisiunii „MasterChef România” ;
Somație publică postului Antena 1, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Cod la difuzarea ediției din 10.10.2019 a emisiunii „Acces direct”;
Somație publică postului Europa FM, pentru încălcarea art. 2 alin. (1) , cu trimitere la art. 5 alin. (1) lit. b) din Decizia CNA nr. 781 din 03.09.2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României. [Art. 2 - (1) Candidaţii au acces, egal şi gratuit, la serviciile de radio şi de televiziune, publice şi private, numai în emisiunile precizate la art. 5 şi în conformitate cu dispoziţiile art. 36 şi art. 40 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Art. 5 - (1) În timpul campaniei electorale, programele politice ale candidaţilor, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral pot fi prezentate numai în următoarele tipuri de emisiuni: (...) b) de dezbatere electorală - în care radiodifuzorii pun în discuţie programele electorale şi temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor lor, precum şi a jurnaliştilor, analiştilor, consultanţilor politici şi altor invitaţi; emisiunile vor fi semnalate pe toată durata acesteia prin marcajul "dezbatere electorală".]
În aceeași ședință, ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a decis să sancționeze cu somație publică societatea Sud Media Production SRL pentru postul TV Sud din Târgu Jiu, județul Gorj, pentru încălcarea dispozițiilor art. 40 alin. (1) și art. 64 alin. (1) lit. b) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, analizând avizele de retransmisie și constatând încălcarea dispozițiilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu somație publică societățile AKTA TELEKOM SA, DIGITAL CABLE SYSTEM SA, TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS SA și INES GROUP SRL.

În aceeași ședință, Consiliul a decis rediscutarea sancțiunii adoptate în ședința din 31.10.2019 privind aplicarea unei amenzi de 10.000 de lei pentru Întreprinderea Individuală Toader Marcel / Vrancea. În urma rediscutării, Consiliul a decis anularea amenzii și aplicarea unei somații publice pentru încălcarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Legea audiovizualului [„Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu”].

După analizarea sintezelor întocmite de Direcția Control cu privire la respectarea legislației audiovizualului de către societățile de cablu (CATV), constatând nerespectarea, după caz, a art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului și/sau a art. 82 alin. (2) din aceeași Lege, membrii Consiliului au decis să sancționeze cu câte o somație publică următoarele societăți:

- AKTA TELEKOM SA;
- DIGITAL CABLE SYSTEM SA;
- RCS & RDS SA;
- UPC România SRL;
- TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS SA (Suceava);
- NETFIL SRL / NETFIL/ FILIASI / DOLJ;
- Camnet Data Telecom Srl-D/Voetin/Vrancea;
- SC TV Sat 2002 SRL/Ramnicu Sarat/Buzau
- SC Speednetwork SRL/ Speednetwork Catv/ Lunca Cetatuii/ Iasi
- GMB Computers SRL/Cernavodă/Constanţa
- N&B TV Sat/Farliug/Caraş Severin
- SC Electron SRL//Lupeni/Harghita
- SC Lupo Touring SRL/ Gărâna/Caraş Severin
- SC Tangent Electro Trade SRL/ Sângeorgiu de Pădure/Mures
- SC Banat Telecom Satelit /Oraviţa/Caraş Severin
- SC TCS Media Power Network SRL/ Broscauti/Botosani
- SC NET-TV Systems SRL/Ibanesti/Botosani
- SC Leosat Comunication SA/Braesti/ Iasi

Biroul Informare și Relații Publice

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare

Art. 39 - (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Art. 74 - (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

Art. 82 - (...) (2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 19 - (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul programului; b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor; c) modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violenţă, tipul de plan utilizat, realismul reprezentării, rolul coloanei sonore în a genera frică ori angoasă;

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL