= Media Expres

Primul site de știri despre
cablu și televiziune din România.
Despre audiovizual din anul 2001.
Advertisement
  Login    Creează cont

Data:06.06.2020
Data ultimei ştiri: 05.06.2020 17:47:19
Cine suntem | Abonamente | Publicitate in MEDIA EXPRES | Confidenţialitate | Contactaţi-ne

Index ştiri
__Editorial____
__Televiziune
_Comunicaţii
_Legislaţie
Autorităţi
Cinema
Externe
ONG
ONLINE / VOD / OTT
Profil
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liberCăutare avansatăGlosar

 Autorităţi 28.11.2019 18:35:30
B1TV-AMENDĂ / CNA a amendat cu 10.000 de lei B1 TV pentru injurii aduse de Banciu politicienilor și pensionarilor
București (MEDIA EXPRES) / 28 nov 2019 / Consiliul Național al Audiovizualului a amendat cu 10.000 de lei televiziunea B1 TV pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului în edițiile din 18, 19 și 20.11.2019 ale emisiunii „Lumea lui Banciu” și în ediția din 15 noiembrie 2019 a emisiunii „Se întâmpă acum”, pentru limbaj injurios.

Radu Banciu a adus injurii mai multor personaje politice printre care Klaus Iohannis, Olguța Vasilescu și Viorica Dăncilă folosind cuvinte precum: „o proastă”, „o imbecilă”, „vagonetul prostimii”, “mitocan”, “prostimea României”, „orice jigodie”, “sunt destui cretini” și „scursurile societății”, atunci când vorberște despre pensionarii români, potrivit opiniei lui Radu Herjeu, membru CNA, care inițial a propus o amendă de 15.000 de lei.

Propunerea de amendă cu 10.000 a fost făcută tot de Radu Herjeu, în vreme ce o somație pe același articol propusă de Cristina Pocora nu a fost votată de un număr suficient de membri CNA.

Propunerea de amendă cu 10.000 de lei a fost votată de Alexandru Kocsis, Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolae Bălașa, Gabriel Tufeanu și Radu Herjeu, în vreme ce somația fost votată de Dorina Rusu, Cristina Pocora și Răsvan Popescu.

În aceeași ședință CNA a amendat cu 5.000 de lei TVR 1, deoarece în ediția din 13.11.2019 a emisiunii „România 9” au fost încălcate prevederile art. 66 și cele ale art. 67 din Codul audiovizualului și a somat public Antena 3, deoarece la difuzarea ediției din 16.11.2019 a emisiunii „Descoperiți” nu a ținut cont de prevederile art. 47 alin. (4) din Codul audiovizualului și nici de cele ale art. 40 alin. (5) din același Cod la difuzarea ediției din 17.11.2019 a emisiunii „Sinteza zilei”; Digi 24, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 40 alin. (4) din Cod, în cadrul ediției din 24.11.2019 a emisiunii „Digi Matinal – Cotroceni 2019”; Pro TV, pentru că, la difuzarea emisiunii „Vocea României” din 18.10.2019, cu redifuzare în data de 19.10.2019, radiodifuzorul nu a ținut cont de prevederile art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului; Realitatea Plus pentru că în emisiuni de știri și dezbateri difuzate în zilele de 13 și 15.11.2019, radiodifuzorul nu a ținut cont de dispozițiile art. 64 alin. 1 lit. a) și b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual și România TV, pentru nerespectarea prevederilor art. 8 din Decizia CNA nr. 781/2019 la difuzarea ediției din 24.11.2019 a emisiunii „Alege România, ora 19.00” și pentru încălcarea dispozițiilor art. 40 alin. (4) din Codul audiovizualului în ediția din 12.11.2019 a emisiunii „Ultima oră”.

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a decis să sancționeze societatea PAGINA CIUDATULUI SRL/NCN/CLUJ-NAPOCA/CLUJ cu somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Decizia CNA nr. 781 din 03.09.2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.

În urma analizării rapoartelor privind emisiunile „În oraș cu Răzvan Grecu” și „În obiectiv” din 08.11.2019 difuzate de posturile News FM și, respectiv, Actualitatea Tv din Pașcani, Consiliul a decis ca radiodifuzorii să acorde dreptul la replică domnului Dumitru Pantazi, primar al municipiului Pașcani/Iași, în condițiile prevăzute de Codul audiovizualului.

Prevederile legislației audiovizualului la care CNA a făcut referire:
Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: (…)  b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;
Art. 40 - (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
 Art. 47 - (4) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.
 
Decizia nr. 781 din 03.09.2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României
 
ART. 3 - (1) Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii: a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului; b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor; c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant.
ART. 8 - Cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral, a emisiunilor şi spoturilor electorale, precum şi invitarea sau prezentarea în programe a candidaţilor şi a reprezentanţilor acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 9.
(MEDIA EXPRES)


Dacă ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici

Since you’re hereSubscription contributions provide access to News Alerts on e-mail, free Yearbook online, and the daily Press Review, but perhaps more important help us so others with less means still have access to information. If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our existence would be secured. Subscribe click hereMEDIA EXPRES
pe Web, Android și IOS
Răsfoiește Anuarul 2018
de la pag. 10 necesită cont și parolă


Click aici pentru comenzi online
www.e-Ziare.ro


© 2001 - 2020    Media Expres S.R.L.