×

ONLINE VOD OTT -- Data și ora publicării: 20.03.2020 14:56:30

NETFLIX-YOUTUBE-STREAMING / Netflix și YouTube transmit video doar în format SD în Europa pentru a reduce traficul în internet



București (MEDIA EXPRES) / 20 mar 2020 / Netflix în premieră, din 19 martie, și apoi YouTube, din 20 martie, au anunțat că reduc calitatea streamingului video în Europa la formatul SD pentru cel puțin 30 de zile, pentru a preveni colapsul internetului, sub asaltul utilizării sale fără precedent, din cauza pandemiei coronavirusului, potrivit relatărilor din presa internațională.

Ambele companii au spus că măsurile vor afecta toate fluxurile video timp de 30 de zile și oficialii Netflix au precizat că măsura prezentării filmelor și serialelor în standardul SD va face ca în rețelele europene traficul să scadă cu aproximativ 25%, asigurând în același timp un serviciu de bună calitate pentru clienți.

În cazul Netflix de exemplu, la accesarea serviciului din România se poate observa că au dispărut indicațiile de HD, UltraHD sau 4K și HDR care erau vizibile sub titlurile filmelor și serialelor. Potrivit informațiilor afișate în paginile de cont la capitolul „Playback Settings” (Setări de redare) calitatea HD consumă până la 3 Gb pe oră iar UltraHD – 4K mai mult decât dublu, 7 Gb pe oră, în vreme ce calitatea video standard SD consumă 0,7 Gb pe oră.

Un purtător de cuvânt al Google, care deține YouTube, a declarat că vor colabora cu guvernele din Europa și operatorii de rețele “pentru a minimiza stresul asupra sistemului, oferind în același timp o experiență bună utilizatorului”.

Comisarul european Thierry Breton, care este responsabil pentru piața internă a UE unde trăiesc peste 450 de milioane de oameni, a vorbit miercuri 18 martie cu CEO-ul Netflix, Reed Hastings, despre posibilitatea reducerii traficului video în internet.

Breton a spus că, având în vedere situația fără precedent, platformele de streaming, operatorii de telecomunicații și utilizatorii "au cu toții responsabilitatea de a lua măsuri pentru a asigura buna funcționare a internetului în timpul luptei împotriva propagării virusului".

Conform unui raport din 2019 al companiei americane de echipamente de rețea Sandvine, videoclipurile reprezintă peste 60% din datele transmise prin furnizorii de internet către consumatori, Netflix reprezentând puțin sub 12% din total trafic. Traficul Google, dintre care cel mai mare este din YouTube, reprezintă încă 12%.

Comisia a spus că, deși s-a înregistrat o creștere accentuată a consumului de internet, până în prezent nu au fost raportate întreruperi sau efecte adverse. Oficialii UE au declarat că vor colabora cu autoritatea de reglementare care supraveghează comunicațiile electronice a stabili un mecanism special de raportare pentru monitorizarea traficului pe internet și pentru a răspunde problemelor de capacitate.

Operatorii de telecomunicații au spus că sprijină apelurile pentru clienți să treacă la streamingul de definiție standard.

"În această etapă, noile tipare de trafic sunt gestionate în mod eficient de către ingineri, conform operațiunilor standard de rețea", a declarat Lise Fuhr, directorul general al Asociației Operatorilor Rețelei de Telecomunicații Europene, într-un comunicat. "Susținem efortul Comisiei Europene de a se asigura că guvernele naționale și autoritățile de reglementare naționale au toate instrumentele de care au nevoie pentru a menține rețelele puternice pe continent".

În SUA de exemplu, un oficial al rețelei Verizon a declarat că se observă diferite tipuri de cereri noi determinate de pandemie, inclusiv un salt de 75% în traficul de jocuri și o creștere de 30% a utilizării VPN (rețele virtuale private) față de săptămâna anterioară când nu erau luate măsuri speciale de protecție.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg a declarat zilele trecute că serviciile Facebook se confruntă cu „mari creșteri” de utilizare, deoarece coronavirusul obligă milioane de oameni din întreaga lume să rămână acasă. El a descris creșterea cererii drept „cu mult dincolo de” principalul vârf anual anual de obicei văzut în noaptea de Revelion. Apelurile vocale și video pe WhatsApp și Facebook Messenger, în special, sunt mai mult decât duble față de nivelurile obișnuite.

Pe măsură ce întreprinderile, școlile și universitățile se închid și milioane de oameni studiază și lucrează de acasă, transmisia în direct a cursurilor și conferințele video cresc exponențial. Livestreaming-ul este mai solicitant pe internet decât streamingul video, unde datele sunt împărțite în pachete care sunt expediate secvențial în buffere.

La fel cum oamenii iau măsuri pentru a evita contactul social inutil și pentru a practica o igienă mai bună pentru a ajuta la combaterea pandemiei, tot așa ar trebui să se gândească dacă au nevoie într-adevăr să transmită în direct o conferință, de exemplu, sau este mai bine să o înregistreze și să o încarce pe internet ulterior, sunt de părere specialiștii în comunicații.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL