×

Editorial -- Data și ora publicării: 30.03.2020 11:23:06

EFJ-MEDIASIND-COVID19-TRANSPARENȚĂ / Federația Europeană a Jurnaliștilor solicită autorităților române să asigure transparența informațiilor referitoare la pandemie



// de Mihai Pavelescu //

București (MEDIA EXPRES) / 30 mar 2020 / Noi voci critică limitare dreptului la informare al cetățenilor în timpul crizei coronavirusului în România, de data aceasta EFJ și SRJ MediaSind solicitâdn autorităților române să asigure transparența deplină cu privire la pandemie și să restabilească capacitatea jurnaliștilor de a acționa în interesul public, fără nicio limitare, potrivit unui comunicat difuzat de SRJ MediaSind.

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a semnat, la 16 martie, un decret de urgență care, printre alte măsuri, permite Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) să ordone anunțuri de retragere a site-urilor web și a articolelor care conțin „fake news”, potrivit comunicatului.

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) consideră că guvernele au dreptul să abordeze dezinformarea, dar aceste măsuri ar putea duce la autocenzură în rândul jurnaliștilor și autoritățile publice pot fi tentate să abuzeze de puterea de a închide "abordările care se abat de la linia oficială".

Decretul de urgență din România include un articol despre combaterea răspândirii online a „informațiilor false” legate de pandemie, ceea ce va permite suprimarea articolelor și a site-urilor care dezinformează, se mai arată în comunicatul care precizează că profesioniștii din mass-media au primit decizia ca pe un șoc, pentru că oficialii guvernamentali tocmai respinseseră o astfel de posibilitate care se prefigura, cu o zi înaintea decretului care a instituit starea de urgență.

ANCOM este un manager al infrastructurii de comunicare fără expertiză în tratarea problemelor "spinoase" precum dezinformarea, este acum responsabilă pentru implementarea eliminării conținutului, fără să existe mecanisme de apel și de redresare, potrivit Centrului Român pentru Jurnalism Independent, citat în comunicat.

Potrivit Guvernului, ANCOM ar implementa doar extragerea conținutului, pe baza recomandărilor venite din partea Grupului de Comunicare Strategică, un grup de lucru guvernamental însărcinat cu gestionarea pandemiei, se mai arată în comunicat.

Alte prevederi ale decretului privind instituirea stării de urgență au fost denunțate și de Sindicatul Jurnaliștilor din România, SRJ MediaSind, pentru limitările legate de cererile de informații, prin prelungirea timpului de răspuns autorizat de la 30 la 60 de zile.

„Nu vedem justificarea acestor măsuri, într-un context în care jurnaliștii ar trebui, dimpotrivă, să aibă acces mai rapid la informații despre pandemie”, a declarat Cristi Godinac, președintele SRJ MediaSind.

De asemenea, deciziile suplimentare de limitare a circulației informațiilor la nivel de județe ridică îngrijorări grave în România. La 20 martie, mai multe organizații ale societății civile au emis un Manifest pentru a solicita o mai mare transparență a datelor referitoare la răspândirea COVID-19 în România.

Sindicatul Român al MediaSind - SRJ MediaSind este organizația națională a jurnaliștilor și a lucrătorilor din mass-media, care continuă tradiția federației cu același nume. MediaSind și-a câștigat renumele de apărător al oamenilor din presă și tipografii, asumându-și, printre multe altele, inițierea și semnarea primului Contract Colectiv de Muncă din mass-media.

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) este cea mai mare organizație de jurnaliști din Europa, reprezentând peste 320.000 de jurnaliști, având 72 de membri din 45 de țări.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL