×


ONG -- Data și ora publicării: 16.04.2020 15:24:43

PAUL RADU-FINANȚARE / Cofondatorul Organized Crime and Corruption Reporting Project Paul Radu primește 1,5 milioane de dolari pentru dezvoltare organizaționalăBucurești (MEDIA EXPRES) / 16 apr 2020 / Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), proiectul de raportare a criminalității organizate și corupției, co-fondat de Paul Radu, Ashoka Fellow, a primit Premiul Skoll pentru Antreprenoriat Social din 2020, în valoare de de 1,5 milioane USD pentru următorii trei ani.

OCCRP este prima organizație media premiată în istoria de 21 de ani a Premiului Skoll, potrivit unui comunicat difuzat de ASHOKA.

„Întrucât lumea luptă împotriva unei pandemii globale vicioase, este mai important ca niciodată ca cetățenii din întreaga lume să înţelegă cum liderii corupți și rețelele criminale profită de ei. De asemenea, trebuie să ne pregătim deja pentru toate acţiunile post-coronavirus care vor invita la fapte de corupţie”, a declarat Paul Radu. „Rețeaua OCCRP are un rol unic pentru tragerea puterii la răspundere, iar noi suntem incredibil de recunoscători Fundației Skoll pentru recunoașterea capacităţii jurnalismului de investigaţie în aceste momente cruciale.”

Dintre cele 80 de proiecte alese pentru lista scurtă de către Fundaţia Skoll, 29 au fost ale unor Ashoka Fellows. Printre acestea, prin nominalizarea şi susținerea Ashoka România, a fost inclusă şi organizaţia co-fondată de Paul Radu. Prin dezvoltarea şi formarea unei rețele globale de jurnalişti de investigaţie şi prin publicarea poveştilor care expun crime şi fapte de corupție, OCCRP încurajează şi permite publicului larg să tragă la răspundere pe cei care se află în poziţii de putere. OCCRP susține o reţea de peste 46 de membri din întreaga lume (majoritatea instituţii media mici şi nonprofit) prin asistenţă în cercetare, ajutor legal pro-bono, instrumente tehnologice, securitate fizică şi cibernetică, precum şi pregătire în domeniul afacerilor, iar eforturile lor au rezultat în:
308 investigaţii oficiale
6.5 miliarde de dolari în amenzi şi sume confiscate
442 arestări, puneri sub acuzaţie și pedepse
Peste 1.400 închideri de companii, inculpări și hotărâri judecătorești
53 demisii şi concedieri ale unor oameni politici sau ale unor directori executivi ai marilor corporații internaționale

Paul Radu, co-fondatorul organizației, a fost ales în anul 2018 drept unul dintre primii Ashoka Fellows din România. Fellowship-ul Ashoka este pe viață şi presupune o echipă de colegi din peste 90 de țări care lucrează în permanență pentru creșterea exponențială a impactului social generat de antreprenorii sociali din rețeaua Ashoka, colaborând peste granițe pentru amplificarea vocii acestor agenți ai schimbării.

„Odată identificat de biroul Ashoka din România, board-ul global al Ashoka l-a selectat pe Paul drept Ashoka Fellow pentru impactul adus de el în domeniul anticorupției și jurnalismului de investigație. I-am acordat o bursă și apoi l-am conectat în permanență la resurse și oportunități. Skoll Forum a avut încredere în nominalizarea de către noi a lui Paul și a echipei sale pentru marele premiu oferit de ei. Este cea mai mare distincție în domeniul antreprenoriatului social primită vreodată de un român și totodată cel mai consistent sprijin financiar oferit în acest domeniu” relatează Corina Murafa, Directorul Executiv al Ashoka România.

Premiul de 1,5 milioane de dolari, cât si accesul la reţeaua Skoll va ajuta organizaţia să susţină sursele media mici şi nonprofit din reţea, care în unele cazuri sunt ultimele voci independente din țările lor. „Pentru OCCRP, schimbarea lumii depinde de câți oameni atingem prin munca noastră. Această investiție vine astfel într-un moment crucial pentru organizație, însă această oportunitate este nepreţuită mai ales prin parteneriatul cu Skoll și accesul la comunitatea lor largă, care ne va ajuta să ne maximizăm impactul şi sfera de influenţă”, susţine Camille Eiss, Director OCCRP pentru parteneriatelor și politicilor globale.

La 22 aprilie, de la ora 15:00, Paul Radu va vorbi despre riscurile și oportunitățile jurnalismului de investigație, puterea datelor și a echipelor într-un webinar pe Zoom, la adresa https://zoom.us/webinar/register/WN_DSJpLCPPSv2wzJpwQ_8s4Q.

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor în primele 5 ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Corina Murafa este Director Executiv Ashoka România.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Da Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES va oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale dar interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL