×

ONLINE VOD OTT -- Data și ora publicării: 29.04.2020 12:21:38

COVID-19-TEST ONLINE / O echipă de la Cluj a realizat o aplicație informatică pentru testarea online a populației pentru COVID-19



București (MEDIA EXPRES) / 29 apr 2020 / Un specialist în softuri dedicate companiilor de radio din Cluj, Dan Chiuzbaian ((CEO and Founder QSound SOFT), a anunțat la 29 aprilie pe Linkedin realizarea unei aplicații informatice disponibilă deja la adresa www.covidmonitor.ro, capabilă să identifice prin evaluare online suspecții simptomatici cu risc crescut de COVID-19, utilizând Inteligența Artificială.

Chiuzbaian arată în articolul publicat online că aplicația a fost realizată prin voluntariat de angajații a două firme clujene, medici, specialiști în comunicare și societatea civilă.

Aplicația este oferită autorităților și companiilor pentru a realiza:
1. Triaj digital pentru suspecții de COVID-19, fără contact între pacient și medic
2. Detectare timpurie a bolii, autoevaluarea făcându-se la domiciliu, răspunsul fiind imediat
3. Testare zilnică pentru fiecare persoană care își va relua activitatea, incluzând rezultatele testării într-o declarație digitală de sănătate
4. Retestarea și monitorizarea gratuită a stării de sănătate ori de câte ori simptomele suspectului se modifică

Costul testării digitale zilnice a întregii populații a României (~15 milioane de teste x 30 de zile), este estimat de autorul articolului la 15.000-20.000 de euro pe lună, reprezentând închirierea infrastructurii de servere dedicate găzduirii sistemului informatic.

Potrivit acestui site, COVID Monitor este un proiect pilot de pre-testare online a suspecților de SARS-CoV-2 utilizând Inteligența Artificială, prin stocarea unui număr mare de simptome și diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor (date de antrenament) și compararea modelului generat de acestea cu auto-evaluarea furnizată de utilizatori online, rezultând un diagnostic prezumtiv.

Componenta de Inteligență Artificială (Machine Learning) face o clasificare automată a simptomelor particulare introduse de fiecare utilizator online în parte, încadrându-l într-o categorie de diagnostic, în funcție de asemănările și deosebirile identificate în datele de antrenament.

Proiectul a fost realizat pe bază de voluntariat cu acordul Ministerului Sănătății si al Departamentului pentru Situații de Urgență, se mai arată în site-ul aplicației.

Într-o casetă denumită „Ai simptome suspecte COVID-19?” este deja disponibil testul predictiv, care este lansat prin apăsarea unui buton pe fond albastru intitulat „Vreau să mă testez”.

După apăsarea butonului apare o avertizare care spune că aplicația compară datele introduse cu date medicale provenite din cazuri similare analizate clinic și oferă recomandări corelate cu starea de sănătate declarată, dar pentru analizarea simptomelor este utilizat un algoritm de Inteligență artificială iar rezultatul obținut NU ESTE UN DIAGNOSTIC MEDICAL CONFIRMAT.

Completarea întrebărilor durează aproximativ 5 minute, singura acțiune necesară în prealabil fiind măsurarea temperatorii corporale de câteva ori pe zi. După completarea setului de intrebări din secțiunea dedicată publicului, un algoritm de Inteligență artificială analizează în detaliu simptomele, datele epidemiologice și factorii de risc, oferind la final, aproape instantaneu, un set de recomandări personalizate pentru starea de sănătate a celui care a completat testul.

După completarea testului în cadrul redacției Media Expres cu declararea temperaturii corporale la 37,8 grd. Celsius, fără măsurarea acesteia, și cu răspunsuri privind inexistența simptomatolor de infectare, lipsa factorilor de risc și neefectuarea de deplasări în spațiile publice, am obținut următorul rezultat:

"Rezultatul evaluării [beta]
Datele dumneavoastră au fost analizate de un algoritm de Inteligență Artificială. Vă prezentăm rezultatul predicției diagnosticului prezumtiv:

Pneumonie (Aprindere de plămâni): 91.6 %
Fără manifestări clinice (Fără semne de boală): 2.1 %
Amigdalită (Roșu în gât): 2 %
Insuficiență respiratorie: 1.6 %
Rino-faringită (Răceală/guturai): 1.5 %
Traheo-bronșită (Răceală la plămâni): 1.1 %
Suspiciune COVID-19: Negativ 70 %
In urma acestei evaluări vă recomandăm următoarele:
> Evitați expunerea la noxe (ex: fumatul)
> Hidratați-vă folosind ceaiuri călduțe
> Luați suplimente alimentare cu conținut bogat in vitamine și minerale
> Repaus la domiciliu
> Monitorizați-vă temperatura corpului
Vă recomandăm să faceți o noua testare peste 12-24h sau mai repede dacă apar simptome noi."

O altă secțiune este adresată medicilor, care au acces la statistici medicale despre COVID-19 constituite în timp real, pot consulta algoritmul de Inteligență artificială asupra unui diagnostic prezumtiv sau pot căuta oricând în baza de date COVID Monitor cazuri cu simptome, situație epidemilogica ori factori de risc similari cu cei ai pacienților pe care îi tratează în propriile unități medicale.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL