×

ONG -- Data și ora publicării: 06.05.2020 14:30:12

MEDIASIND TVR-DNA-PLÂNGERE / MediaSind TVR a solicitat DNA anchetarea PDG Doina Gradea pentru abuz în serviciu și nerecuperarea prejudiciilor



București (MEDIA EXPRES) / 6 mai 2020 / Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - FilialaTVR a depus la 6 mai 2020, la Direcția Națională Anticorupție, un denunț pentru angajarea răspunderii penale a președintelui director general al SRTv, Doina Gradea, pentru posibila săvârşire a infracțiunilor de abuz în serviciu și nerecuperarea prejudiciilor, potrivit unui comunicat difuzat pe site-ul mediasind.ro.

Potrivit Deciziei nr. 11/2019 a Curții de Conturi, conducerea SRTv este răspunzătoare de mai multe ilegalități, în urma acestora fiind prejudiciate atât bugetul de stat, dar și veniturile angajaților societății.

Curtea de Conturi a arătat că “În anul 2018 directorul general al SRTv a beneficiat de un venit brut superior celui stabilit funcției de ministru ceea ce a avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma de 59.450 lei”.

“Acordarea directorului general în anul 2018 a unui salariu brut superior celui stabilit pentru funcția de ministru prin Legea-cadru nr. 153/2017 (...) a influențat cuantumul indemnizației acordate membrilor Consiliului de Administrație. Astfel, valoarea totală a indemnizațiilor acordată suplimentar membrilor Consiliului de Administrație a fost de 178.350 lei, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu această sumă”.

“În consecință, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 237.800 lei (59.450 lei + 178.350 lei)”.

De asemenea, prin decizia menționată se arată faptul că au fost nerespectate prevederile legale cu privire la:

„(...) angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor, precum și utilizarea nelegală a fondurilor alocate de la bugetul de stat prin depășirea și utilizarea nelegală a fondurilor alocate de la bugetul de stat prin depășirea normativelor de cheltuieli stabilite pentru cazare și diurnă, în deconturile de cheltuieli pentru deplasări externe ale Președintelui Director General al SRTv, cu suma de 15.798 lei”.

Inspectorii CCR au mai considerat că a fost decontată ilegal suma de 132.249,80 lei Filialei SRTV din Republica Moldova pentru cheltuieli de cazare şi utilităţi pentru 4 salariaţi, în condiţiile în care nu se îndeplineau condiţiile de eligibilitate.

Curtea de Conturi a constatat că s-au încheiat contracte de drepturi de autor şi de drepturi conexe ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestaţia care reprezenta obiectul acestora, cu întârzieri ajungând până la 70, respectiv 89 de zile, ceea ce dovedeşte că procesul încheierii acestor contracte nu este reglementat în mod corespunzător şi că operaţiunile efectuate au avut un caracter formal, fiind menite să simuleze doar aparența de legalitate.

Curtea de Conturi a constatat că SRTV a atribuit în mod ilegal o serie de contracte de achiziții unui ofertant care a propus ca o parte dintre echipamentele care fac obiectul acestora să fie refurbished, deşi documentaţiile de atribuie a procedurilor de achiziţie în cauză nu prevedeau posibilitatea unor bunuri de acest fel. Astfel, au fost încheiate în mod ilegal contractul nr. 26856/12.11.2018 în valoare de 351 935,36 lei având drept obiect furnizarea de calculatoare de grafică, contractul nr. 26 8367 din 9.11.2018 în valoare de 34 391 lei pentru furnizarea unor statii de lucru pentru redare materiale video, contractul nr.26840 din 9.11.2018 în valoare de 105 610 lei pentru achiziţionarea unui sistem de stocare, contractul nr. 26 876 din 16.11.2016 în valoare de 38 556 lei pentru achiziţionarea unor staţii de lucru pentru monitoarele video wall. Avizările şi aprobările organelor de conducere colectivă ale SRTV (CD şi CA) pentru încheierea contractelor în cauză au fost acordate în lipsa informaţiilor cu privire la faptul că echipamentele care urmau să fie achiziţionate nu sunt noi. Din acest motiv la data de 22.07.2019 SRTV a achitat la bugetul de stat amenda în valoare totală de 15 000 lei aplicată prin Procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor nr. 7 din 19.07.2019.

Curtea de Conturi a constatat că SRTv a procedat la transmiterea în SICAP a anuntului de atribuire aferent procedurii de achiziţie având ca obiect furnizarea de elemente de susţinere a echipamentului de iluminat de producţie cu o întârziere de 14 zile faţă de termenul legal prevăzut de legislaţia privind achiziţiile publice. În consecință, la data de 22.07.2019 SRTV a achitat la bugetul de stat amenda în valoare totală de 15 000 lei, aplicată prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 7 din 19.07.2019.

MediaSind TVR precizează că în data de 07.04.2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondat recursul declarat de conducerea SRTv împotriva Sentinței Civile nr.2830 din 4 iulie 2017 a Curții de Apel București secția de contencios administrativ și fiscal, în procesul în care contesta măsurile dispuse de Curtea de Conturi privind recuperarea prejudiciilor în valoare de aproximativ 2 milioane de euro de la persoanele care au dispus în mod abuziv disponibilizările ilegale a aproximativ 700 de angajați.

“Din informațiile noastre, deși sentința este definitivă, nici până în ziua de astăzi conducerea SRTv nu a dispus aplicarea acestei sentințe”, se arată în comunicat.

Organizația a solicitat în data de 14.04.2020 explicații oficiale, în baza Legii nr. 544/2001, președintele-director general a comunicat, prin adresa C/285 din 04.05.2020, că va trimite răspunsul după 60 de zile, deoarece “volumul informațiilor” cerute necesită mai mult timp pentru soluționare.

“Experiențele trăite de noi toți în actuala criză sanitară, pe care încă o traversăm, ne-au făcut să înțelegem importanța serviciilor publice în astfel de situații. Este momentul, credem, ca și politicienii să conștientizeze faptul că TVR trebuie să se elibereze de sub controlul partidelor și să se pună în slujba cetățenilor, ca orice televiziune publică din democrațiile lumii”, se mai arată în comunicatul difuzat de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala MediaSind TVR

Infracțiunea de abuz în serviciu este o faptă prevăzută şi pedepsită de prevederile art. 297 alin. (1) C.pen. cu aplicarea art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție și infracțiunea privind nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de conducerea instituției a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, întocmai cum este reglementată de dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL