×

ONLINE VOD OTT -- Data și ora publicării: 02.06.2020 14:50:31

ONE WORLD-LUSZTIG-ÎNTÂLNIRE / One World Romania organizează o întâlnire online cu cineasta Irene Lusztig nepoata Monicăi Sevianu din „afacerea Ioanid”



București (MEDIA EXPRES) / 2 iun 2020 / Festivalul One World Romania (21-30 august 2020) organizează o întâlnire online cu Irene Lusztig cineastă și nepoata Monicăi Sevianu, participantă la celebrul jaf armat asupra unei mașini a Băncii Naționale de pe vremea comunismului denumit “afacerea Ioanid”.

Evenimentul online are loc în cadrul The Waiting Room - seria de întâlniri cu personalități din lumea documentarului mondial a cărei inaugurare are loc vineri, 5 iunie, de la ora 20.00, cu prilejul întâlnirii cu cineasta anglo-americană de origine română Irene Lusztig.

Irene Lusztig este o cineastă „a cărei operă este o încercare constantă de recuperare a imaginilor trecutului pentru a citi printre rândurile acestora istoriile neoficiale, nespuse, și a le returna multiplicitatea lor de sensuri. Munca ei începe deseori printr-o explorare minuțioasă a unei cantități impresionante de arhive audiovizuale legate de o tematică sau de un moment istoric - pluralitatea perspectivelor pe care astfel de imagini, decontextualizate și recontextualizate, nu ratează să le provoace este precis ceea ce caută cineasta. Subiectele ei de predilecție sunt feminismul, limbajul și istoria percepției și atitudinilor față de femei și de corpurile acestora”, potrivit unui comunicat difuzat de OWR.

Primul lungmetraj al Irenei Lusztig, „Reconstituirea” (“Reconstruction”, 2001), retrasează destinul bunicii cineastei, Monica Sevianu, care a fost implicată alături de soțul ei în „afacerea Ioanid”: jaful armat din 1959 al unui vehicul al Băncii Naționale care transporta peste un milion de lei.

Acesta s-a soldat cu arestarea făptașilor, care au fost puși să-și interpreteze propriile roluri într-un film cu caracter educativ, și executarea tuturor, cu excepția Monicăi, care a fost condamnată la închisoare pe viață. Spectatorii români cunosc subiectul prin intermediul documentarului din 2004 al lui Alexandru Solomon, “Marele jaf comunist”, și al filmului de ficțiune realizat de Nae Caranfil în 2014, “Closer to the Moon”. Dar “Reconstituirea” Irenei Lusztig vibrează cu acea sensibilitate unică pe care o dă legătura directă, chiar intimă, dintre un cineast și subiectul filmului său, potrivit comunicatului OWR.

Următorul său film, „Arhivele maternității” (“The Motherhood Archives”, 2013), este un documentar experimental care combină filme de arhivă despre perioada sarcinii, naștere și creșterea copiilor din diverse perioade ale secolului al XX-lea și material contemporan, formând un eseu complex, ce problematizează diversele aspecte ale maternității: cel identitar, cel ideologic, cel de stadiu biologic și de stare psihologică, și, în filigran, cel de experiență intimă și unică.

Ambele filme sunt disponibile pe platforma Eventbook.

Cel mai recent film al său se intitulează “Cu drag, sora ta” (“Yours in Sisterhood”, 2018) și prezintă zeci de femei din regiuni diferite ale Statelor Unite ale Americii, de vârste, rase, etnii și din clase sociale amestecate, citind în fața aparatului de filmat scrisori trimise de alte femei, cu o jumătate de secol în urmă, redacției Ms., prima revistă feministă mainstream. Documentarul creează astfel un pod între epoci și între manifestări feministe. Filmul va fi proiectat în cadrul ediției cu numărul 13 a festivalului One World Romania.

Vineri, 5 iunie, de la ora 18.00, OWR va difuza în live streaming pe pagina de Facebook primul film al Irenei Lusztig, „Reconstituirea”.

De la 20.00 (ora României), va fi difuzată discuția cu cineasta sau, pentru cei care doresc să participe activ, este disponibil un eveniment pe Zoom având link-ul următor, accesibil între ora 19.40 și 19.50: https://us02web.zoom.us/j/81664031821

La eveniment participă Irina Trocan, critic de film, și Alexandru Solomon, cineast și directorul asociației One World Romania, iar moderatori vor fi Andrei Rus și Vanina Vignal.

Biletele la film costă 10 lei sau 5 lei - preț redus pentru studenți, pensionari și persoane cu dizabilități. Pentru vizionare şi achiziție trebuie să aveți sau să vă creați un cont Eventbook. Fiecare utilizator va avea 48 de ore după achiziționarea biletului sau folosirea codului de bare de pe abonamente pentru a viziona filmul.

Cei care au achiziționat abonamente generale pentru OWR #13 vor putea viziona gratuit toate filmele din cadrul The Waiting Room. Cei care doresc să susțină echipa OWR, având astfel acces gratuit la evenimentele asociației, pot deveni Prieteni OWR.

FESTIVALUL ONE WORLD ROMANIA Ediția a 13-a, 21-30 august 2020

ORGANIZATOR: Asociația One World Romania

PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer

SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland

CU SPRIJINUL: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminări, Primăria Capitalei prin ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului București

SPONSORI: Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby

PARTENER DE MOBILITATE: Autonom

PARTENERI: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Centrul Ceh București, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, CEREFREA Villa Noel, Ambasada Suediei la București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Festivalul SUPER, Apollo 111, Mezanin, Agenția Împreună, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film

BILETE PRIN:

Eventbook

PARTENER LOGISTIC:

DHL

PARTENER DIGITAL:

Canopy

PARTENER DE MONITORIZARE:

mediaTRUST

PARTENERI MEDIA:

Magic FM, Rock FM, Radio România Cultural, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Graphic Front, Verbs Describe Us

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:

Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL