×

Timp liber -- Data și ora publicării: 20.08.2020 19:52:57

DOCUMENTARE-PREMIERE-ONE WORLD-BUCUREȘTI / Premiere românești la One World Romania #13București (MEDIA EXPRES) / 20 aug 2020 / A 13-a ediție a festivalului internațional de documentar și drepturile omului One World Romania debutează vineri, 21 august, la ora 19.30, la Verde Stop Arena, cu proiecția filmului „Acasă”, în regia lui Radu Ciorniciuc - premiat la Sundance și la TIFF 2020.

Filmul rulează pentru prima oară la București, iar alte trei filme realizate sau co-realizate de cineaști din România sunt premiere naționale sau bucureștene în cadrul OWR #13.

Debutul lui Radu Ciorniciuc urmărește traiul cotidian al familiei Enache, care locuiește în Delta Văcărești - un teatru de război dintre civilizație și natură aflat în partea de sud-est a capitalei. Cei nouă copii ai soților Enache au crescut acolo după ce natura și-a reintrat în drepturi și a năpădit rămășițele unui proiect urban ceaușist abandonat în 1989.

Radu Ciorniciuc construiește o poveste universal umană care combină filmările spectaculoase și idilice cu intimitatea devastatoare a unei familii sub presiunea vremurilor.

Proiecția de la Verde Stop Arena se va desfășura în prezența regizorului, a producătoarei Monica Lăzurean-Gorgan și a protagoniștilor filmului.

Monica Lăzurean-Gorgan va fi prezentă în două calități la OWR#13: în cea de producător, dar și în cea de co-regizoare a filmului „Lemn”, un thriller de mediu care vorbește despre pădure și despre oamenii care trăiesc din comerțul cu lemn.

Alexander von Bismarck, descendent al Cancelarului de Fier și director executiv al Environmental Investigation Agency din Washington, D.C., reușește să urmărească, sub acoperire, mașinațiunile comerțului internațional cu lemn.

Monica Lăzurean-Gorgan urmărește eforturile acestui justițiar modern, care duce o luptă a cărei urgență devine din ce în ce mai evidentă în societatea românească. Filmul „Lemn” va fi proiectat pentru prima dată în București miercuri, 26 august, de la ora 20.15, la Verde Stop Arena, în prezența cineastei.

După film, va urma un moment muzical semnat UNCUT. Preocupat de înregistrările sonore pe teren şi de studiul morfologiei pădurii, artistul Cătălin Rulea a explorat pădurile din România sub ghidarea Greenpeace. Acesta a fost începutul platformei UNCUT - un proiect util nu numai pe plan artistic, dar şi pe plan ecologic şi social.

Live performance-ul UNCUT este o improvizaţie, folosind coloana sonoră înregistrată în pădurile de importanță naţională din România, dar şi instrumente acustice sau electronice.

Radu Jude și Adrian Cioflâncă se dedică în cel mai recent film al lor scoaterii la lumină a unor evenimente îngropate de istoria oficială. În „Ieșirea trenurilor din gară”, care va fi proiectat în premieră națională marți, pe 25 august, de la ora 19.00 la Verde Stop Arena, zeci (sau, poate, sute) de fotografii-portret inedite, cu victimele Pogromului de la Iași din anul 1941 conferă un chip concret uneia dintre marile atrocități petrecute pe teritoriul românesc în secolul al XX-lea.

Filmul va fi urmat de un dialog cu Radu Jude și Adrian Cioflâncă.

Debutul în lungmetraj al Cristinei Haneș (co-regizat cu Isabella Rinaldi și Arya Rothe), intitulat „A Rifle and a Bag”, nu este ancorat în realitatea românească, dar prezintă o stare de fapt - impactul sărăciei și a inegalității de șanse asupra unei tinere familii - care are ecouri pretutindeni. Un cuplu de ex-naxaliți (membri ai organizației politice maoiste care luptă pentru recunoașterea drepturilor comunităților de aborigeni din India) încearcă să își crească băiatul de șase ani și bebelușul care se naște la un moment dat în timpul filmului, deși delimitările castei căreia aparțin vin la pachet cu o mulțime de piedici și de nedreptăți.

Cristina Haneș va fi prezentă la premiera națională a filmului, care va avea loc marți, 24 august, de la ora 20.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

În fiecare zi a festivalului, la Manasia Hub, între orele 14.00 și 16.00, va avea loc OWR Lactobar, o serie de întâlniri informale cu cineaști, performeri, cântăreți, membri ai juriului internațional și ai juriului liceenilor, care vor vorbi direct cu publicul pasionat de cinema, de cafea sau de produse lactate.

Din cauza unei schimbări de ultim moment, locația Contego - The Coffee Factory va fi înlocuită cu locațiile Rezidența BRD Scena 9 și Manasia Hub - fapt care va avea un impact minimal asupra orelor proiecțiilor anunțate anterior.

Toate evenimentele din cadrul festivalului se vor derula în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități, care vor fi obligatorii atât pentru spectatori cât și pentru echipă, în vederea protejării sănătății tuturor.

Programul complet al festivalului este online la adresa https://festival-oneworld.ro/l/ro/program/.

Biletele se pot achiziționa de pe platforma https://owr.eventbook.ro/.

ORGANIZATOR: Asociația One World Romania

PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer

SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland

PARTENER AL SECȚIUNII PRINCIPALE A FESTIVALULUI: Verde Stop Arena

CU SPRIJINUL: Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

SPONSORI: Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung.

PARTENERI CULTURALI: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Goethe-Institut București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Suediei la București, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Ceh București, Agenția Împreună, Festivalul SUPER, Kinedok, Festivalul Astra, Transilvania Film, Apollo 111, CEREFREA Villa Noel, AVL Systems, Prisma Production Pro

LOCAȚII PARTENERE: Verde Stop Arena, Mercato Kultur, Institutul Francez din București, Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Rezidența BRD Scena 9, Manasia Hub.

BILETE PRIN: Eventbook

PARTENER DE MOBILITATE: Autonom.

PARTENER LOGISTIC: DHL.

PARTENER DIGITAL: Canopy.

PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST.

PARTENERI MEDIA: Magic FM, Radio România Cultural, Radio România 3Net ”Florian Pittis”, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Știriong.ro, Verbs Describe Us, Vice Magazine, Munteanu

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE: Centrul Ceh București.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL