×

Comunicaţii -- Data și ora publicării: 25.08.2020 13:14:15

APC-5G-REFERENDUM / APC a cerut consultarea cetățenilor pe plan local prin referendum pentru implementarea 5G



București (MEDIA EXPRES) / 25 aug 2020 / Asociația pentru Protecția Consumatorilor a cerut într-o consultare publică online la 24 august, organizată de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, consultarea cetățenilor pe plan local acolo unde se introduce tehnologia 5G.

"Prin referendum, vrem sa se obtina acordul cetatenilor in unitatile administrativ teritoriale in care urmeaza sa se introduca echipamentele 5g", a cerut Costel Stanciu, președintele APC.

Pe de altă parte APC susține intenția autorităților de a exclude Huawei din rândul furnizorilor pentru acest sistem de comunicații.

"În final, vrem ca statul român să își respecte obligațiile asumate în relația sa cu SUA și să nu accepte producători din statele totalitare unde drepturile și libertățile cetățenilor nu contează", a mai spus Stanciu, potrivit unei transcrieri a dezbaterii online publicată pe site-ul financialintelligence.ro.

De asemenea, autorizarea producătorilor/furnizorilor de tehnologii, echipamente și programe software necesare pentru implementarea sistemului de comunicații 5G trebuie să se facă numai dacă aceștia prezintă studii care să arate că nu este pusă în pericol viața și sănătatea consumatorilor, în principal și a ecosistemului, în general, se arată într-un comunicat difuzzat de APC la 24 august.

Dezbaterea a avut loc în consultarea unui proiect de lege privind implementarea tehnologiei 5G care a fost contestat masiv atât de reprezentanții companiilor de telecomunicații, cât și de asociațiile pentru protecția consumatorilor și ONG-urile de media.

Asociația Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, membru fondator al Coaliţiei Stop 5G România, a lansat la data de 14 mai 2019 Campania Națională de Informare și Educare „Stop 5G”.

APC a derulat mai multe campanii de informare publice, încă din anul 2006, privind efectele asupra sănătății și mediului a comunicațiilor care folosesc undele electromagnetice, considerând-o „poluare electromagnetică".

"În prezent se promovează puternic implementarea noilor reţele de telecomunicaţii 5G, care vor opera cu frecvenţe din domeniul microundelor de până la 300 GHz. Promovarea aceasta mizează doar pe criterii tehnice de viteze foarte mari de transmitere şi de descărcare a datelor de către utilizatori, de exemplu pentru holograme, şi respectiv pe criterii economice privind generarea rapidă a profiturilor de zeci de miliarde de euro sau dolari pentru operatorii de reţele mobile şi agenţiile guvernamentale care reglementează licenţele. La modă este realitatea virtuală şi internetul lucrurilor, aşa-zisul Internet of things. Omul va fi înglobat ca orice alt lucru generator de profit în această reţea, pierzându-şi individualitatea de fiintă umană liberă", se mai arată în comunicatul APC.

La data de 4 august 2020 Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor a postat pe site-ul propriu “Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G”, în vederea transmiterii de propuneri/observaţii/opinii de către persoanele fizice/juridice interesate de conţinutul acestuia până la data de 17 august 2020.

Ministerul a decis să prelungească consultarea organizând dezbaterea publică online la 24 august.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL