×

Programe TV -- Data și ora publicării: 16.09.2020 13:01:37

MELOS TV-LICENȚĂ (conține UPDATE) / CNA a cordat o licență pentru o televiziune de folclor unui fost securist despre care CNSAS a emis rezoluție de poliție politică



București (MEDIA EXPRES) / 16 sep 2020 / CNA a acordat în unanimitate la 16 septembrie o licență pentru televiziunea de folclor Melos TV deținută și administrată de Mica Alexandru, asociat unic al companiei TEZAUR TV SRL, pentru care CNSAS a emis în anul 2000 o rezoluție privind desfășurarea de activități de poliție politică (Monitorul Oficial nr. 573 din 29 noiembrie 2000).

Dorina Rusu, membru CNA, l-a rugat pe Mica Alexandru, prezent prin conexiune online la ședința CNA din 16 septembrie, să dea detalii despre activitatea sa după ce a citit mai multe lucruri despre el, inclusiv că a fost ambasador în Coreea de Nord, a fost cetățean de onoare (în Giurgiu, Mica Alexandru este născut în 10 ianuarie 1945 în Putineiu, Giurgiu, n.red) și apoi și-a pierdul acest titlu pentru că ar fi făcut poliție politică.

„Referitor la activitatea mea în domeniul militar dacă vreți să mă exprim astfel, după absolvirea facultății la București, că am făcut studii și în Coreea, la Pheniang, limba japoneză și coreeană, nu le-am terminat dar am continuat la București, limbi străine rusă, polonă cu română, mi-am dat doctoratul, am ajuns profesor universitar, am fost recrutat, mă rog, mi s-a propus la repartiția la sfârșit de facultate la București să mă încadrez în instituția care se chema atunci Consiliul Securității Statului, și pentru că aveam aceste abilități lingvistice, fiind și al doilea sau poate primul pe țară la vremea respectivă printre absolvenți, am fost inclus în Direcția de Informații Externe a Ministerului Securității, unde ar fi trebuit să vină, să fie incluși oameni de mare suprafață culturală. Nu s-a întâmplat tot timpul așa, dovadă ce s-a și întâmplat ulterior, dar pentru mine a fost un prilej de a mă mai perfecționa, pentru că n-am făcut decât trei ani și jumătate, am zăbovit acolo, perioadă în care am făcut cursuri de contraspionaj și de spionaj. Ale statului român. Aceste școli. Pe care le-am absolvit ca șef de promoție. După care m-am retras la cerere. Acest lucru se poate vedea și din CV-ul meu. Între timp, și vreau să precizez că, în cadrul DIE, eu am fost inclus, mă rog, fiind și la școală permanent, în cei trei ani și jumătate practic opt luni am lucrat în Direcția Generală de Informații Externe, nu am apucat să-mi fac rețea, nici în exterior și nici în țară, de informatori, de care să dispun și de care să pot arăta că am făcut poliție politică. Așa ceva n-am avut când să fac. N-am făcut demersuri în justiție ca să-mi retrag această, mă rog, nu știu cum să o numesc, din partea presei. Și nici nu m-a interesat”, a răspuns Mica Alexandru.

„Dar numai presa? CNSAS-ul a dat decizie sau doar presa a scris despre asta?”, a întrebat Dorina Rusu.

„CNSAS-ul a dat decizie că am făcut poliție politică, asta am vrut să spun, puteam să acționez în justiție acest verdict, pentru că nu au fost dovezi că eu aș fi făcut așa ceva, dar fiind ocupat cu alte activități profesionale, nu am avut timp să mă ocup de chestiunea aceasta și nu aveam de ce. M-am retras, a fost și o chestiune politică la mijloc, la Giurgiu acolo sunt tabere care se confruntă permanent, dar nu m-a deranjat pentru că eu mi-am văzut de activitățile curente și am făcut pentru cultura română ceea ce se vede și se aude”, a mai spus proprietarul Melos TV.

Televiziunea Melos TV pentru care a primit licență va emite în formatele SD și HD, cu 27% producție proprie, 10% producții independente, având o investiție 2,25 milioane de lei din „surse proprii”. Sediul televiziunii va fi în vila pe care acesta o deține de pe strada Sirenelor nr. 24 din București, Mica Alexandru promițând că o va pune în funcțiune în maximum 11 luni.

Alexandru Mica s-a prezentat în fața CNA ca fiind „profesor universitar doctor, cercetător al folcorului tradițional românesc, fost șef de misiune diplomatică și interpret vocal al 622 de creații folcorice înregistrate de-a lungul timpului în studiourile radio-televiziunii, Electrecord și în alte studiouri, creații tradiționale de valoare artistică și documentară, realizatorul unei antologii care reprezintă cinci veacuri de istoria cântecului popular românesc, editate în anul 2011 de Electrecord sub genericul „Omagiul lui George Enescu”.

Mica Alexandru a mai spus că a fost cercetător la Institutul de Folclor Constantin Brăiloiu al Academiei Române. „Experiența mea este unică la nivel național, este păcat ca o asemenea zestre folclorică să se piardă, mai ales că și în regimul trecut, dar și în prezent există o criză repertorială nepermisă, nu numai din vina cântăreților de muzică populară despre care nu vreau să vorbesc acum”.

Mica Alexandru a declarat că dorește ca televiziunea să revigoreze interesul tinerilor interpreți pentru cântecul tradițional din toate zonele României, din Basarabia și Bucovina de Nord dar și tradițiile populațiilor conlocuitoare.

„Kitsch-ul se practica și în trecut, se pracică și în prezent, muzica populară a deraiat într-un mod absolut scandalos. Vom fi o rampă de relansare a interesului poporului pentru creațiile populare autentice. Este o rușine ce auzim în prezent, consider că televiziunile de folclor existente sunt niște atentate grobiene la adresa valorilor neamului românesc”.

Televiziunea va lucra cu 50 de specialiști pe partea tehnică și artistică, „foștii mei colaboratori”, având deja acorduri cu PlayBox și Sony pentru softul de emisie și echipamente. Pentru distribuție „am avut discuții de principiu cu RCS, vorbim și cu ORANGE, TELEKOM și VODAFONE”.

Întrebat de către Monica Gubernat de ce a ales acest nume pentru televiziune, Mica a explicat că „este tot ce cuprinde melodie și poezie folclorică, numele nu a fost uzitat pentru denominarea unei televiziuni și redă aspectul cantabil al comunicării”.

Membrii CNA prezenți la ședința online din 16 septembrie, Răsvan Popescu, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Ramona Sorescu, Dorina Rusu, Cristina Pocora și Alexandru Kocsis au votat în unanimitate acordarea licenței.

UPDATE
Potrivit informațiilor „Forbes România”, Societatea Tezaur TV a fost înregistrată pe 31 iulie 2020 la Registrul Comerțului. Mica Alexandru mai deține firma Agenția Economică RO-KOR, înființată în 2009, dar bilanțul acesteia nu este disponibil la Ministerul Finanțelor Publice. Potrivit codului CAEN declarat, agenția realizează comerţ cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice. Mica Alexandru mai are un PFA, Mica Alexandru PFA, înființat în 2012, de asemenea, bilanțul financiar nu figurează la Ministerul Finanțelor Publice. Mica Alexandru a mai avut firma Vila Verde S.R.L., care a fost radiată în 2012 și la care a deținut o participație de 50%. Ministerul Finanțelor Publice nu are date de bilanț nici despre această firmă.
SFÂRȘIT UPDATE
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL