×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 18.09.2020 15:09:14

DIRECTIVA MEDIA-TRANSPUNERE / UE este repetentă la transpunerea Directivei privind serviciile mass-media nr. 1808/2018. Inclusiv RomâniaBucurești (MEDIA EXPRES) / 18 sep 2020 / Doar două țări din UE, Danemarca și Germania, plus Marea Britanie au transpus noua Directivă europeană privind serviciile mass-media audiovizuale (AVMSD), revizuită în toamna anului 2018 și pentru care Comisia Europeană a stabilit ca termen de transpunere în legislațiile naționale data de sâmbătă, 19 septembrie 2020.

Alte două state, Austria și Luxemburg, au transpus directiva doar parțial, potrivit unui comunicat al Observatorului European al Audiovizualului transmis cu o zi înaintea termenului limită.

România este menționată în tabelul care însoțește comunicatul cu mențiunea „Ongoing” / „În curs de implementare”, fiind menționată publicarea pe site-ul Ministerului Culturii a unui Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, la data de 30 aprilie 2020, în consultare publică (http://e-consultare.gov.ro/w/proiectul-de-lege-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-504-2002-a-audiovizualului/).

Tot cu data de 30 aprilie 2020 însă apare pe site-ul Ministerului Culturii, (http://www.cultura.ro/proiect-de-lege-6) un anunț că proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului a fost retras din procedura de dezbatere publică, “acesta urmând a fi reanalizat în raport cu oportunitatea reglementării și cu necesitatea implementării Directivei 1808/2018 privind serviciile mass-media audiovizuale”.

“În acest sens, o eventuală transpunere a Directivei menționate va fi supusă dezbaterii publice numai după ce vor avea loc consultări cu toți factorii interesați, respectiv reprezentanții mass-media”.

În comunicatul Ministerului Culturii se mai arată: „Precizăm că proiectul menționat nu a parcurs proceduri de avizare la nivel guvernamental și nu a fost supus dezbaterii la nivelul Guvernului”.

Printre principalele noutăți din Directivă, care determină practic o refornă a autorităților naționale de tipul CNA și ANCOM, se numără reglementarea platformelor online de conținut și împărțirea atribuțiilor în domeniul online între autoritățile existente.

Tabel Observatorului European al Audiovizualului publicat la 18 septembrie prezintă „stadiul real al transpunerii Directivei în fiecare stat membru al UE”, fiind accesibil la adresa https://www.obs.coe.int/en/web/observatoire/home, sub titlul: Which EU countries have transposed the AVMSD into national legislation?

Tabelul prezintă o imagine de ansamblu pur informativă a procesului de implementare a Directivei privind serviciile mass-media audiovizuale nr. 1808 / 2018 în legislațiile naționale ale celor 27 de state membre ale UE și din Regatul Unit, se precizează în comunicatul Observatorului European al Audiovizualului.

Procesul de implementare poate fi considerat finalizat doar după ce a fost notificat în mod oficial Comisiei Europene de către statul membru în cauză. Starea notificării prezentată în bazele de date TRIS și MNE a fost inclusă în tabel, acolo unde este disponibilă.

Activitatea de actualizare a tabelului este realizată de Observatorul Audiovizual European prin cercetări de birou și contribuții din rețeaua sa de experți naționali. Observatorul menționează că orice contribuție pentru actualizarea tabelului este foarte binevenită și poate fi trimisă la adresa iris@obs.coe.int .
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL