×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 05.11.2020 13:54:51

DIRECTIVA-NETRANSPUNERE-AMENZI / România va plăti milioane de euro amenzi pentru blocarea de către Guvernul Orban a transpunerii directivei media



București (MEDIA EXPRES) / 5 nov 2020 / Dezastru financiar în România: vom plăti amenzi de milioane de euro pentru netranspunerea Directivei media, după blocarea de către Guvernul Orban a proiectului de transpunere aflat în discuție în primăvara acestui an, potrivit unora dintre concluziile unei discuții din ședința publică a CNA din 5 noiembrie, la capătul căreia autoritatea în audiovizual a hotărât să redirecționeze către Guvern o cerere ARCA de modificarea legii audiovizualului pentru relaxarea publicității la TV.

Petre Dincă, consilier specializat în reglementări în cadrul CNA, a relatat în ședința publică unele concluzii dintr-o întâlnire interinstituțională din 4 noiembrie la care a participat pe această temă împreună cu reprezentanți ai MAE, Ministerului Culturii, ORDA și ANCOM din care a reieșit că amenzile pentru infringement sunt inevitabile (Directiva media trebuia transpusă în România până la jumătatea lunii septembrie 2020) și au o valoare forfetară de aproximativ un milion și jumătate de euro pentru România și o amendă de întârziere care poate ajunge și până la un milion de euro pe săptămână (au trecut deja șase săptămâni!).

ARCA a solicitat CNA să susțină o ordonanță de urgență pentru transpunerea în legislația audiovizualului doar a unui articol privind publicitatea, cuprins și în proiectul de transpunere a Directivei, de relaxare a restricțiilor orare și care ar permite creșterea volumelor de publicitate difuzate și încasări mai mari pentru televiziuni.

Petre Dincă nu a susținut modificarea legislației doar pentru televiziuni, relatând printre argumente faptul că un secretar de stat din Ministerul Culturii (dl. Firică, potrivit președintelui CNA, Monica Gubernat) a spus că în două săptămâni Guvernul va prezenta public un calendar privind transpunerea întregii directive media. De asemenea, propunerea nu acoperă publicitatea difuzată la televiziunile publice și ar institui o dublă măsură în piața audiovizualului.

Dincă a mai relatat că blocarea directivei s-a realizat fără explicații și cu un argument de „oportunitate” care contrazice, prin punerea în discuție a implementării în legislație a unei directive obligatorii, însăși apartenența României ca stat membru la Uniunea Europeană. „Nu știu cine a avut curajul să scrie asta pe site-ul Ministerului Culturii, se poate vedea în arhiva lor nota cu care a fost retras proiectul de transpunere”, a declarat Petre Dincă în ședința publică a CNA, transmisă pe YouTube și desfășurată online prin aplicația Zoom.

George Chiriță, directorul executiv ARCA (Asociația Română de Comunicații Audiovizuale), a susținut că televiziunea publică ar trebui să nu mai fie inclusă în piața de publicitate comercială având o misiune publică care poate fi deturnată de comportamentul comercial și are finanțarea asigurată de la buget.

Dorina Rusu, membru CNA, dar și alți membri ai CNA, au susținut propunerea ARCA, printre altele pentru că modificarea legii le-ar permite televiziunilor să câștige mai mulți bani până ce Directiva va fi transpusă, limitându-le astfel pierderile cauzate de încetineala legislativă a autorităților.

Într-un final Monica Gubernat a propus și membrii CNA participanți la ședință au votat în unanimitate ca cererea ARCA să fie redirecționată de Guvern, cu un punct de vedere formulat în scris de către Petre Dincă și pe care membrii consiliului și l-au asumat în urma votului.

Media Expres relata la 18 septembrie că doar două țări din UE, Danemarca și Germania, plus Marea Britanie au transpus noua Directivă europeană privind serviciile mass-media audiovizuale (AVMSD), revizuită în toamna anului 2018 și pentru care Comisia Europeană a stabilit ca termen de transpunere în legislațiile naționale data de sâmbătă, 19 septembrie 2020.

Alte două state, Austria și Luxemburg, au transpus directiva doar parțial, potrivit unui comunicat al Observatorului European al Audiovizualului transmis cu o zi înaintea termenului limită.

România este menționată în tabelul care însoțește comunicatul cu mențiunea „Ongoing” / „În curs de implementare”, fiind menționată publicarea pe site-ul Ministerului Culturii a unui Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, la data de 30 aprilie 2020, în consultare publică (http://e-consultare.gov.ro/w/proiectul-de-lege-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-504-2002-a-audiovizualului/).

Tot cu data de 30 aprilie 2020 însă apare pe site-ul Ministerului Culturii, (http://www.cultura.ro/proiect-de-lege-6) un anunț că proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului a fost retras din procedura de dezbatere publică, “acesta urmând a fi reanalizat în raport cu oportunitatea reglementării și cu necesitatea implementării Directivei 1808/2018 privind serviciile mass-media audiovizuale”.

“În acest sens, o eventuală transpunere a Directivei menționate va fi supusă dezbaterii publice numai după ce vor avea loc consultări cu toți factorii interesați, respectiv reprezentanții mass-media”.

În comunicatul Ministerului Culturii se mai arată: „Precizăm că proiectul menționat nu a parcurs proceduri de avizare la nivel guvernamental și nu a fost supus dezbaterii la nivelul Guvernului”.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL