×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 03.12.2020 12:48:27

CABLU-ANALOGIC-DIGITAL-DECIZIE FINALĂ / Înalta Curte a dat dreptate CNA în retransmisia televiziunilor locale și regionale în cablu atât în analogic cât și în digital



București (MEDIA EXPRES) / 3 dec 2020 / Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a emis în noiembrie o decizie importantă în domeniul transmisiei de televiziune prin cablu, obligând rețelele să transmită câte 2 programe locale și 2 regionale atât în conxiunile analogice, cât și cele digitale, oblicație contestată în instanță în 2018 de către RCS & RDS.

Potrivit șefului Serviciului Juridic şi Reglementări din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului, Dumitru Ciobanu, la 9 noiembrie 2017 CNA a emis o decizie prin care obliga cabliștii ca la nivelul județelor să respecte art. 82 alin 2 din Legea audiovizualului și să transmită câte 2 programe locale și 2 regionale atât în rețelele analogice, cât și în cele digitale. CNA a stabilit ca termen de implementare data de 1 aprilie 2018, în caz contrar urmând să aplice amenzi.

Decizia a fost atacată în instanță de către RCS & RDS cu principalul argument că legea audiovizualului este neclară și prin Decizia CNA se dublează emisia acestor televiziuni în mod inutil, abonații la digital putând să le urmărească în analogic. Curtea de apel a anulat în primă instanță decizia CNA.

CNA a făcut recurs și la 25 noiembrie 2020 Înalta Curte a admis recursul instituției de reglementare în audiovizual și a casat „în tot” sentința tribunalului, admițând deci că aceleași 2 programe locale și regionale trebuie incluse atât în digital, cât și în analogic.

Lucian Mihai, reprezentantul RCS & RDS la CNA, a declarat în ședința publică din 3 decembrie 2020, când a fost prezentată decizia ICCJ din 25 noiembrie, că nu am primit motivarea (nimeni nu a primit motivarea, a confirmat șeful juridicului din CNA) și că motivele pentru care s-a casat pot fi cu totul altele.

„Va fi foarte complicat pentru că digital transmitem din București pentru toată țara și cele 100 de head-end-uri trebuie să le separăm, pentru fiecare județ. Va fi o investiție foarte mare.”

Radu Herjeu, membru CNA, a sugerat ca toate cele 80 de televiziuni locale să fie transmise din București pentru toată țara.

Vor deveni naționale și încalcă licențele locale sau regionale de difuzare, iar pachetul digital preia spectrul din analogic, a replicat Lucian Mihai. Pe analogic recepția este 100% la nivel de rețea, pe digital introducem servicii acolo unde este modernizată rețeaua. Este un singur fir care merge la abonat, a mai explicat reprezentantul RCS & RDS.

Decizia ICCJ de a da dreptate CNA este importantă pentru că „suntem în decembrie și trebuie să veniți cu avizele de retransmisie pentru 2021 și e bine să luați în considerare și acest lucru”, a observat Monica Gubernat, președintele CNA.

Dorina Rusu, membru CNA, a comentat că „este o decizie a Curții dar mie nu mi se pare OK”.

Gubernat a spus că după ce se va primi motivarea Curții „să ne întâlnim cu toți cabliștii să hotărâm cum facem”.

Decizia CNA din 2017 este aplicabilă din momentul hotărârii Curții de apel și trebuie respectată, a observat șeful serviciului juridic al CNA.

„În prezent nu avem cum să implementăm”, a conchis Lucian Mihai.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL