×

ONLINE VOD OTT -- Data și ora publicării: 04.01.2021 11:35:07

CRISTOIU-YOUTUBE-PROTEST / Ion Cristoiu va face o petiție la Comisia de abuzuri a Senatului față de interdicția de publicare de 7 zile pe YouTube



București (MEDIA EXPRES) / 4 ian 2020 / Ion Cristoiu a declarat într-un vlog publicat pe Vimeo luni, 28 decembrie, 2020 la ora 4:47 PM și intitulat intitulat „Cum cenzurează presa românașii de la YouTube România”, că va transmite o petiție la Comisia de abuzuri a Senatului României și la YouTube din America pentru a protesta față de interzicerea timp de 7 zile a încărcării de materiale video pe pagina sa de YouTube, din cauza încălcării unor reguli neprecizate, fiind „pedepsit” cu o lună decalaj față de momentul publicării articolelor video și fără să i se ofere posibilitatea să ia măsuri.

Cristoiu a bănuit care sunt motivele interdicției și a scos de pe canalul său de YouTube materialele publicate de colaboratoarea sa Adriana Balint, nefiind clar dacă YouTube nu va găsi și alte motive de sancționare în cele spuse de aceasta.

Cristoiu presupune că „niște românași” angajați de YouTube își fac de cap și cenzurează libertatea de expresie, aceștia putând fi chiar „securiștii lui Helvig”. Numele lui Mircea Toma a fost de asemenea menționat ca fiind autorul unei sesizări primite de YouTube și care ar fi stat la baza sancțiunii.

Cristoiu a spus că nu va reclama însă cenzurarea libertății de expresie ci impredictibilitatea sancțiunilor, pentru că materialele video au fost publicat în septembrie și primele notificări privind viitoarele sancțiuni au fost date la o lună, în noiembrie, iar sancțiunea de interdicție în decembrie.

„Este un abuz. Nu protestez nici măcar în numele libertății de expresie. Protestez în numele nevoii oricărui cetățean român și al planetei să fie supus unor sancțiuni pre-vi-zi-bi-le”, a declarat Cristoiu.

Ion Cristoiu a explicat că își asumă materialele, toate articolele publicate pe pagina de YouTube cu denumirea cristoiuTV fiind aprobate zilnic de el dar a mai spus că niciun material nu a încălcat regulile legale privind discriminarea sau incitarea la ură rasială sau de gen.

Cristoiu a mai spus printre altele că pagina sa de YouTube îi aduce venituri lunare de 4-500 de euro. CristoiuTV care are la bază blogul său sunt finanțate de jurnalist din pensia sa și din veniturile de la Mediafax și AlephNews unde mai este în prezent colaborator.

Jurnalistul a făcut în materialul video o paralelă cu cenzura de pe vremea regimului Ceaușescu. Ion Cristoiu a spus printre altele că lucrează ca ziarist din anul 1967 și că pe vremea lui Ceaușescu, în timpul cenzurii, a avut întotdeauna interlocutori cu care să „negocieze” publicarea articolelor, inclusiv prin îndepărarea conținutului neadecvat sau modificarea acestuia.

În contrast, notificarea primită de la YouTube este nesemnată, acum nu are un interlocutor oficial cu care să vorbească, iar motivele exacte pentru interzicerea publicării de noi materiale video timp de 7 zile nu sunt precizate și nici „regulile comunității” în baza cărora deciziile au fost luate.

„Adriana Balint este făcută de unii extremistă, eu nu cred asta, este mai mult un ziarist incomod. Am dat drumul materialelor video pentru că erau puncte de vedere care trebuie spuse”.

„În 53 de ani de gazetărie, de pe vremea comunismului mai ales, am rămas cu oroarea față de cenzură”, a declarat printre altele Cristoiu.

Până la ora publicării acestui articol, ultimul vlog încărcat de Ion Cristoiu pe YouTube avea data 26 decembrie, cu titlul „Sărbătorile de Crăciun au fost înlocuite cu Sărbătoarea vaccinului coronavirus” strângând peste 26.600 vizualizări, în vreme ce în pagina cristoiuTV de pe Vimeo ultimul video are titlul „USR-iștii nu sunt marxiști, ci sunt maoiști” și a fost publicat duminică, 3 decembrie, la ora 6 P.M.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL