×


Cinema -- Data și ora publicării: 28.01.2021 14:37:46

CINEMATOGRAFIE-BANI-CERERE / Producătorii de film cer cu disperare puterii politice bani pentru cinematografieBucurești (MEDIA EXPRES) / 28 ian 2021 / Producătorii de film cer bani prin respectarea de către Guvern a politicii PSD consființită prin ordonanțele de urgență și hotărârile privind cinematografia, sumele cerute ridicându-se la aproape 400 de milioane de lei, potrivit unei noi scrisori publice apărută pe site-ul Asociației Producătorilor de Film din România (www.apf-romania.ro).

Scrisoarea trimisă către administrația prezidențială, premierului Florin Cîțu, ministrului finanțelor publice Alexandru Nazare, ministrului economiei (MEAT) Claudiu Năsui și ministrului culturii Bogdan Gheorghiu “subliniază din nou situația dezastruoasă a sectorului cinematografic și a tuturor celor care depind de această activitate”.

În document se arată că cinematografia românească este în colaps, iar pentru a supraviețui nu are nevoie de bani în plus sau de un colac de salvare ci „este nevoie să se aplice legile deja existente și este nevoie ca bugetul pentru anul 2021 să se constituie pe aceste legi și reglementări în vigoare”.

Cererile concrete ale producătorilor se referă la plata sumelor datorate către Fondul Cinematografic conform prevederilor legii nr. 50/2020 privind modificarea art. 13 din OG 39/2005 cu modificările și completările ulterioare privind cinematografia, sume care „trebuie să se regăsească în bugetul Centrului Național al Cinematografiei prin Ministerul Culturii”.

De asemenea, creditele bugetare în valoare de circa 140 milioane RON cuprinse în bugetul MEAT, în vederea achitării datoriilor statului român către producătorii de film în urma cererilor de plată depuse începând cu anul 2019 în baza HG 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, “plăți încă neachitate în ciuda tuturor termenelor legale depășite”.

Creditele de angajament în valoare de circa 233 milioane RON cuprinse în bugetul MEAT necesare asigurării continuității programului de stimulare a producției cinematografice preponderent străine în România, în baza HG 421/2018.

În scrisoarea producătorilor se mai arată că Fondul cinematografic, administrat de către Centrul Național al Cinematografiei, este un fond extrabugetar, unde sunt colectate contribuțiile operatorilor economici aflați în lanțul de exploatare al operelor audiovizuale. Cum piața media a scăzut cu aproape 35% în anul 2020, veniturile sălilor de cinematograf au scăzut cu aproape 70%, la fel și veniturile la Fondul cinematografic au scăzut cu peste 35%. Pe cale de consecință, nu a existat în anul 2020 niciun apel de proiecte din cele două anuale prevăzute de cadrul legislativ în vigoare, arată producătorii de filme.

Finanțarea oferită de către Centrul Național al Cinematografiei este un credit, iar lipsa ei duce și la imposibilitatea atragerii unor cofinanțări din străinătate. “Producția națională a anilor 2021 și 2022 se va afla astfel sub nivelul de supraviețuire”, se mai arată în comunicat.

Respectarea cadrului legal în vigoare prin virarea sumelor datorate la Fondul cinematografic prin aplicarea prevederilor art.13 din OG 39/2005 privind cinematografia modificat prin legea 50/2020 este în acest moment vitală pentru buna funcțiune a instituției, dar mai ales a sectorului.

“Filmul românesc este printre primii ambasadori ai României în afara țării. Prin fiecare film care circulă internațional, și care de cele mai multe ori ajunge să fie extrem de apreciat atât de presă cât și de juriile internaționale, România arată capacitatea de a susține atât excelența cât și creativitatea transmițând astfel un mesaj puternic peste granițe”, se mai arată în scrisoare.

Producătorii critică Guvernul pentru faptul că în ianuarie 2020, prin OUG 1/2020, a fost transferată la Ministerul Economiei schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice reglementată prin HG421/2018 (și ulterior modificată prin HG712/2020), cu acest transfer fiind preluate și obligațiile privind analiza cererilor de plată depuse înainte de acest transfer, dar care nu au ajuns să fie operate.

A fost preluată și obligația de a relansa apelul de proiecte pentru a stimula preponderent producția străină de film pe teritoriul României. “Astăzi, nicio cerere de plată nu a fost operată, adunându-se aproape 140 milioane de lei datorii ale autorității centrale către producătorii străini prin companiile din România. De asemenea, prin asigurarea creditului de angajament în valoare de 233 milioane de lei pentru anul 2021, pentru această formă de finanțare, nu vine decât în sprijinul atragerii proiectelor care sunt deja finanțate internațional, sau parțial finanțate național din zona privată și unde sistemul bancar și instituții financiare atât naționale cât și europene sunt dispuse să finanțeze partea care ar urma să fie rambursată de către statul Român”.

Producătorii aduc ca argument „efectul de multiplicare în economie a acestei măsuri”, estimându-l la trei, de exemplu cheltuielile producțiilor cinematografice cu sectorul hotelier crescând de aproape patru ori în 2019 față de 2018, unele lanțuri hoteliere raportând un grad de ocupare de până la 70% în 2019 numai datorită producțiilor cinematografice atrase în România.

Într-o ultimă frază, cineaștii cer „doar respectarea legilor și angajamentelor făcute de către statul român, angajamente care de altfel se regăsesc explicit și în programul de guvernare”, potrivit documentului citat.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Da Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la digital și web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL