×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 02.02.2021 09:56:17

Ședința CNA de marți, 2 februarie 2021 - ora 11.00



... Ședința se desfășoară cu un cvorum de 8 membri (Ancuța Pocora este în concediu). Monica Gubernat președinteșe CNA a anunțat că săptămâna viitoare va fi o ultimă ședință după care nu se știe când vor mai fi ședințe (i se termină mandatul membrului CNA Radu Herjeu și vor fi trei locuri vacante în CNA, celelalte două ca urmare a decesului lui Radu Călin Cristea și a expirării mandatului lui Gabriel Tufeanu în 2020, n.red. Media Expres)

Ordinea de zi:

I. Solicitări prelungiri valabilitate licențe audiovizuale:

1. S.C. ISG TV SRL București pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice a serviciului de programe BOLLYWOOD din București, cu modificarea structurii serviciului de programe
CNA a aprobat solicitarea.

2. S.C. PLOIEȘTI IMPORT EXPORT SRL Ploiești pentru Radio Prahova din Ploiești
CNA a aprobat solicitarea.

II. Solicitări ale FUNDAȚIEI ÎMPREUNĂ PENTRU SOLIDARITATE SOCIALĂ:

- Preluarea licenței audiovizuale pentru Mesagerul FM din Bacău de la SC REAL VBS MEDIA SRL Piatra Neamț - cu modificarea licenței audiovizuale
- Modificarea licențelor audiovizuale deținute pentru Jurnal FM și Radio As (ca urmare a schimbării componenței Consiliului director)
- Modificarea formatului de principiu, a denumirii și a structurii serviciului de programe Radio As din Suceava

Cere modificare din generalist în tematic cultural, retransmite peste 90% Jurnal FM din Piatra Neamț.
Brândușa Dediu și Ciprian Băbușanu - directorul radioului. Mesagerul FM și Radio As din Suceava au fost preluate. Pentru Bacău se autorizează astăzi. Platforma online RadioAS.ro este deținută de o persoană fizică înregistrată la OSIM care nu ne aparține. Ascultătorii din Suceava vor denumirea Jurnal FM, a spus Brândușa Dediu.

Herjeu a comentat că una s-a promis la concurs și acum a ajuns cu 3 minute de știri pe zi. Localismul se transformă și el într-un fel de rețea. Am defavorizat marile rețele pentru localism dar Kiss-ul venea și spunea cinstit facem 3 minute pe oră ca și la Timișoara.
Localismul nu se poate susține fără ceva puternic în spate, a spus Gubernat.

CNA a aprobat solicitările cu un vot împotrivă Radu Herjeu.

III. Modificări licențe audiovizuale:

1. S.C.DENOTTI SRL Dorohoi pentru Cristal FM din Dorohoi - modificarea acționariatului societății, a formatului de principiu și a structurii serviciului de programe
Petrescu Traian iese din societate avea 10% și restul Debeli Alexandru Mihai acum are 100% fără notificarea prealabilă a CNA.
Dupu Marcel a spus că e program local, intenție de dezvoltare cu proiect educațional 100%. Acum 90% muzică populară. Parteneriat cu inspectoratul școlar, Ministerul Educației. Era generalist și cere tematic muzical.
.
2. S.C RADIO FIX 99,8 FM SRL Botoșani pentru Radio Fix din Botoșani - acord modificare acționariat
Bună Ziua Iași, Vaslui, Botoșani, Suceava, Cluj... ziar online și tipărit, deținut de Asimionesei Claudiu Florin, preia 100% de la Oprișanu Ovidiu Gabriel 99% și Condurachi Cristina Clara.
Rusu a spus că are tendințe de ziar de scandal.
Cristina Condurachi va rămâne în radio pentru respectarea legislației a spus Asimionesei.
Am făcut parte din vechea rețea Ziua, anchete jurnalistice, uneori deranjăm, a răspuns Asimionesei.
ACORD PREALABIL - aprobat cu un vot împotrivă Dorina Rusu.

3. S.C. RAPSODIA TV SRL Botoșani pentru Rapsodia TV - acord modificare acționariat
Oprișanu Ovidiu Gabriel rămâne cu 50%, Muntianu Doru iese și intră Condurachi Cristina Clara cu 50%.
Condurachi a spus că va rămâne proiectul cunoscut.
ACORD PREALABIL - aprobat în unanimitate.

4. S.C. RADIO PANDURU SRL Târgu Jiu pentru Radio Infinit din Novaci - modificare acționariat
Băloi de la 50 coboară la 23, Buleac Daniel coboară la 20, Burlan Cristian rămâne cu 15, Green Zoo Company SRL (asociat unic Popescu Ana Maria) rămâne cu 25 și Buleac Marius achiziționează 17%.
Băloi nu este prezent, nici ceilalți. Se amână până la refacerea cvorumului.

Audiere Băloi - probleme cu conexiunea, se reia când se reface.
A explicat că Daniel a vrut să-i dea fratelui lui niște acțiuni.
D-na Popescu cine este?
Băloi a spus "ca persoană este o doamnă de la Rovinari". Eu sunt administrator împreună cu Daniel Buleac.

VOT - unanimitate.

5. S.C. TOP BBB VIDEO SRL Târgu Jiu pentru Accent TV din Târgu Jiu - modificare zona de difuzare
Se amână pentru audierea reprezentanților (Băloi). Gubernat a dat instrucțiunea ca inspectorul Aona Calistru să-l sune și să-l anunțe.
Zona de difuzare de la regională în națională. Deținută de Băloi Nicolae - 51%.
Băloi a spus că sunt studiouri locale la Vâlcea și Craiova și au cereri de la cablu din Banat, Moldova, Transilvania pentru muzica populară oltenească dar și din Moldova și Transilvania. RCS & RDS a cumpărat AKTA și când am devenit regional aveam și Tulcea pe AKTA - din greșeală confundată cu Teleormannul.
Dorim să dăm acorduri de retransmisie în toate regiunile.
Rusu a întrebat cum rezistați la nivel național?
Format generalist, dar pentru că punem accent pe muzica populară, iar pentru programele informaționale facem un studio la București.
Rusu a spus că sunt multe televiziuni de muzică populară.
Pentru că avem moderatori, intră în direct cu telespectatorii și sunt invitați mulți artiști din zona Olteniei dar vor fi și din Banat, Transilvania și Moldova.
Emi TV are aceeași structură de programe, a observat Gubernat. Sunt deja în lista must-carry.
Nu avem nicio legătură cu această televiziune, nu au fost nici în RCS & RDS. Considerăm că vom avea o audiență foarte mare.
Sunt 5 naționale pe muzică populară și sunt toate în must-carry, a observat Gubernat.
La Vâlcea am 4 oameni, la Craiova voi avea minimum 5 angajați pe studioul local, deschid studiouri locale în toate marile orașe.
VOT - se aprobă, cu HERJEU împotrivă.

IV. Decizii de autorizare.
Modificare Radio Brașov la Brașov - amplasament studio.
Radio Evanghelia la București - amplasament studio.
Radio Star Făgăraș - amplasament studio, mărire de la 100 la 200W emisie.
Radio Super FM Făgăraș -
Gubernat ieșită din ședință, nu mai este cvorum.
VOT - unanimitate.

V. Retragere aviz de retransmisie
O retragere Lunic SRL din Borsec - la cerere.
VOT - unanimitate.

VI. Retragere licență audiovizuală
Lunic SRL - CATV Borsec jud. Harghita - ca urmare a încetării activității de comunicații electronice.
VOT - unanimitate.

VII. Adresa nr. 1073/28.01.2021 de la S.C. VODAFONE SA București - privind retransmisia Profi 24 TV
Vodafone a anunțat că va prelua Profi regional în Argeș - Curtea de Argeș și Mioveni - modifică avizele când va transmite pentru must-carry.
S-a luat la cunoștiință, nu necesită vot.

VIII. Nota Biroului Reglementări și Relații Europene - adresa nr.822/20.01.2021 de la Ministerul Culturii privind transpunerea Directivei Serviciilor Media Audiovizuale
Au cerut confidențialitatea informării.
CNA de acord cu preluarea în integralitate a prevederilor Directivei.
Contribuția industriei cinematografice - am reiterat că în proiectul de anul trecut nu au fost dezvoltate prevederile privind taxa pentru operele europene.
Concluzie - prevederile ar trebui să se găsească în legea cinematografiei.
Este o ședință pe 8 februarie a spus Rusu, nu avem voie să vorbim despre subiecte, dar m-ar fi interesat ajutorul pentru mass-media.
Este în discuție un plan de redresare a sectorului audiovizual a spus Petre Dincă, Serviciul Regelementări din CNA - în plan accent pe ajutoare de stat pentru media și audiovizual și finanțarea conținutului european. Suntem în infringement, neavând un nou proiect ne-am referit la proiectul pe care îl cunoaștem.
Noua directivă dă posibilitatea statului țintă să taxeze Netflixul. Este o opțiune și trebuie pregătită implementarea. Când soliciți automat se califică și ca utilizator al Fondului. Trebuie evitată dubla impozitare.
Toate măsurile le-am spus de anul trecut către Ministerul Culturii, acolo unde se reglementează Fondul Cinematografic.
Rusu a spus că în noile discuții s-a pomenit că reprezentanții țărilor au vorbit de ajutoare pentru mass-media. Au fost măsurile propuse?
Dincă a spus că sunt discuții generale.
Întâlnirile sunt fixate până în iunie, a observat Rusu.
Procedura precontencioasă de infringement se constată netranspunerea. Ai două luni în care să dai un răspuns, concretizarea transpunerii, au trecut deja cele 2 luni.
Aducem aminte că din ce știm noi proiectul nu răspundea la 2 cerințe - criteriile pentru pragurile sub care puteai stabili ce platforme - după cifre de afaceri și audiențe - sunt scutiți de obligații. Nu mai avem cifre în noile discuții. Hotărâre de Guvern pentru stabilirea criteriilor se prevede acum, nu mai există nicio cifră.
VOT răspuns - unanimitate. Se votează apoi la punctele de mai sus.

IX. Adresa nr.834/20.01.2021 de la Secretariatul General al Guvenului - propunere legislativă cu privire la Proiectul de lege privind unele măsuri pentru reglementarea publicității în perioada de epidemie declarată și pentru modificarea unor acte normative - cu pdv al SJRRE
Susținerea sau respingerea pentru modificarea publicității - acte normative - Bp.327/2020 și PLX 545 2020.
Noua reglementare trebuie să se aplice tuturor spoturilor comerciale - se referă la dispozitive medicale, suplimente alimentare, produse homeopate, alimente.
Observații - publicitate nelegitimă - se încadrează la publicitate înșelătoare - propunem înlocuirea în text.
Aprecieri.
Dincă - nelegitimă este introdus în contextul pandemiei în proiectele de lege. Am sugerat-o consiliului legislativ, se limitează la conflictul cu normele de tehnică legislativă. Publicitatea înșelătoare în caz de pandemie este la fel de interzisă ca în orice alt context. Diversele legi transpun diverse legi de transpunere a directivelor europene - CNA, ANPC. Efectele nu sunt cele mai puternice în audiovizual ci în online. Statul român a pregătit o HG în 2020 de colaborare.
Obiectivele declarate sunt medicamentele, suplimentele alimentare și alimentele.
Medicamentele este aproape exclus pentru că există interdicții pentru publicitatea la medicamentele pe rețete și restul au aviz prealabil de la alte autorități. Trebuie întărit controlul altor autorități cum sunt cele de gestiune a medicamentelor, ANPC.
Legea dă competențe ANPC pentru a filtra mesaje incorecte. Directivele spun că afirmațiile înșelătoare se comunică ANPC care poate dispune măsuri în legătură cu cel care își face publicitate nu vectorul.
ANPC ne sesizează pe noi, a spus Gubernat.
VOT răspuns - unanimitate.

Gubernat a propus la solicitarea Ministerul Sănătății suplimentare ordinea de zi - supunere la vot - campanie de informare.
CNA a audiat spotul.
VOT - unanimitate.

Se audiază Băloi la Radio Panduru SRL vezi mai sus.

X. Rapoarte ale Direcției Monitorizare:

A. Reportate:

1. B1 TV - emisiunea Dosar de politician difuzată pe data de 11.01.2021 - cu reclamație (persoană lezată)
Se programează la ora 16.00 pentru a se conecta Silviu Mănăstire.
Se audiază alte emisiuni de la B1 TV.

2. B1 TV, Digi Sport 1, Digi 24, Kanal D, Nașul TV, PRO TV, Realitatea Plus, România TV, PRO FM - emisiuni difuzate în perioada 01 - 15.01.2021 - cu autosesizare și reclamații

3. Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea Plus, România TV - emisiuni difuzate în perioada 10 - 12.01.2021 - autosesizare

4. Posturi TV - duratele orare ale inserțiilor de publicitate - luna decembrie 2020 - cu reclamații

5. Posturi TV - spoturile publicitare: *Asociația prețuiește calitatea, pâine ambalată! - difuzat în perioada 18 - 24.01.2021;

*Telekom și Vodafone - difuzate în perioada 11 - 17.01.2021 - cu reclamații și pdv RAC
7 spoturi pentru Telekom dintre care 5 compară cu alte oferte de la "ceilalți", decizie intrare în legalitate doar la 5 spoturi.
în baza art. 101.
Reprezentantul Telekom a spus că nu mai rulează campania.

Spot Vodafone: imagine cu mascați din Fabrica de Bani, acuzat că sperie - nu s-au constatat încălcări.

Ședința s-a închis la ora 17.11.

XI. Rapoarte ale Direcției Control:

A. Reportate:

1. Tele Europa Nova - cu reclamație și raport al inspectorului

2. RTT Brașov - cu reclamații

3. NCN Cluj Napoca - cu reclamații

4. Radio Sud Craiova - cu reclamație

5. TVR Tg. Mureș - cu reclamație

B. Noi:

1. Ploiești TV - cu reclamație

2. RTT Brașov - cu reclamație

XII. Diverse.
După ședință CNA a difuzat următorul

Comunicat de presă

02.02.2021

Amendă – 5.000 de lei Pro TV
Somație publică – România TV
Decizie de intrare în legalitate – spoturi TV Telekom

Întrunit în ședința publică din data de 02.02.2021, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:
- amendă de 5.000 de lei postului PRO TV, deoarece la difuzarea filmului serial „Profu’” din 02.01.2021 au fost încălcate prevederile art. 24 alin. (1) raportate la cele ale art. 19 alin. (1) și (2) lit. k) și l) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual;
- somație publică postului România TV, pentru că nu a respectat dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a) și nici pe cele ale art. 40 alin. (1) în cadrul emisiunii de dezbatere „România te vede” din data de 03.01.2021, ora 19.00.
De asemenea, CNA a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru variante ale spoturilor TV aferente campaniei de promovare pentru „Telekom”, variante difuzate fără a se ține seama de prevederile art. 101 din Codul audiovizualului, potrivit cărora „Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile” (perioada monitorizată: 11 – 17.01.2021).
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:
Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 19 - (1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: (...) k) calitatea şi tipologia limbajului; l) genul sau tema programului.
Art. 24 - (1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 - 6,00.
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .



Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL