×

Radio -- Data și ora publicării: 25.03.2021 18:34:43

CNA ar putea fi obligată de instanță să anuleze un concurs de radio din 2017 și să adopte o strategie de acoperire cu servicii de radiodifuziune a României



București (MEDIA EXPRES) / 25 mar 2021 / Radio Clasic a obținut în instanță după aproape 4 ani de proces anularea parțială a deciziei de acordare a unor licențe de radio din timpul unui concurs desfășurat de Consiliul Național al Audiovizualului în luna iunie 2017, potrivit unui anunț al radioului care funcționează în prezent exclusiv online și pe mobil, publicat la 24 martie pe site-ul clasicradio.ro.

Potrivit site-ului CNA, Radio Clasic a cerut în 2017 un număr de 16 licențe de radio, neprimind însă niciuna.

Licențele de radio cerute la concurs au fost acordate în 2017 de către CNA, după cum urmează: Smart FM la Alba Iulia pe 102,3MHz, City Radio la Baia Mare pe 104,2MHz, Jazz Radio la Brașov pe 91,9MHz, Radio Trinitas la Comănești pe 93,5MHz, Impuls la Craiova pe 92MHz, Big FM la Hunedoara pe 88,9MHz, Itsy Bitsy la Iași pe 100,4MHz, Romantic FM la Iași pe 98,9MHz, Radio Eveniment FM la Râmnicu Vâlcea pe 96,9MHz, City Radio la Râșnov pe 88,5MHz, Radio Star la Sebeș pe 90,1MHz, Jazz Radio la Sibiu pe 98,3MHz, National FM la Suceava pe 90,4MHz, Radio Zu la Suceava pe 95,3MHz Maria Radio la Toplița pe 94,4MHz și Radio Guerrilla la Vatra Dornei pe 93,9MHz.

Radio Clasic și-a bazat acțiunea în instanță pe argumentul principal că CNA ar fi trebuit să acorde licențele în baza unei strategii de acoperire a teritoriului cu programe de radiodifuziune, această strategie neexistând nici anterior, nici ulterior concursului din 2017. CNA nu are o astfel de strategie nici în prezent.

Potrivit președintei CNA, Monica Gubernat, contactată de Media Expres la 25 martie, instituția pe care o conduce va face recurs. Chiar dacă momentan CNA nu are ședințe publice din lipsă de cvorum după expirarea mai multor mandate de membru la 9 februarie, recursul pentru astfel de procese nu necesită aprobarea Consiliului.

Menționăm că în 2017 președinta CNA era Laura Georgescu.

Referindu-se la aspectul de legalitate, avocatul Radio Clasic, Dorel Ene, a declarat, citat de clasicradio.ro: “Hotărârea Curții de Apel București repune în ordine procedura de acordare a licențelor audiovizuale de către CNA. De 30 de ani, CNA a ignorat obligația legală de a elabora o strategie națională de acoperire cu programe audiovizuale și a acordat licențe pentru radiodifuziune în mod discreționar, fără criterii clare și transparente”.

“Este pentru prima dată când un participant la concursurile de acordare a licențelor audiovizuale organizate de CNA a atacat în instanță procedura de concurs. Am făcut acest lucru nu pentru a câștiga Radio Clasic o licență, ci pentru a obliga o instituție a statului să respecte legea. Ne dorim o media în slujba cetățeanului. Pentru noi, cei care am inițiat proiectul Radio Clasic, a fost uluitor să vedem cum membrii CNA clamează public interesul pentru apărarea culturii și limbii naționale, iar la vot au o cu totul altă opinie. Am încredere că justiția își va face treaba până la capăt”, a declarat directorul Radio Clasic, Andrei Enescu, în articolul publicat clasicradio.ro.

Site-ul care are și un serviciu general de știri, redă în continuare minuta Curții de Apel București: „Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei de interes ca neîntemeiată. Admite cererea. Anulează, în parte, Hotărârea CNA din 27.06.2017 în ceea ce priveşte rezultatul concursului pentru acordarea frecvenţelor pentru difuzarea unor servicii de programe de radiodifuziune, la care a participat reclamanta şi a actelor subsecvente acesteia. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la sediul CAB. Pronunţată azi, 24.03.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Andrei Enescu, directorul Radio Clasic, a declarat la 25 martie pentru Media Expres că președinta CNA Monica Gubernat a recunoscut că CNA nu are o strategie pentru acordarea licențelor și că i-ar fi cerut sprijinul pentru elaborarea uneia.

Pe de altă parte, Andrei Enescu crede că CNA a protejat în 2017 interesele radioului public. „Intenția noastră este să ne adresăm și Comisiei Europene să atragem atenția că în România există un protecționism la adresa mediei publice”.

Enescu crede că CNA a respins acordarea licențelor pentru Radio Clasic în 2017 din cauza unei adrese primită de autoritatea în audiovizual, la 20 iunie 2017, din partea Radio România Muzica și Radio România Cultural, în care sunt criticate anumite argumente privind înființarea unei rețele de radio private cu format muzical clasic și / sau cultural. (Prezentăm scrisoarea în ilustrația acestui articol, n. red. Media Expres.)

În cazul în care Radio Clasic va avea câștig de cauză după recurs, CNA ar putea fi obligată în premieră absolută, de către instanță, să anuleze un concurs, acela pentru frecvențele la care a participat Radio Clasic, să adopte o strategie conform legii, și apoi să organizeze un nou concurs, folosind de data aceasta criterii (probabil) mai clare de acordare a licențelor.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL