×


Televiziune -- Data și ora publicării: 05.04.2021 13:34:18

„Adevăruri despre trecut” revine la TVR cu primul episod al sezonului 11 despre vaccinarea în perioada comunistăBucurești (MEDIA EXPRES) / 5 apr 2021 / TVR 1 programează sezonul 11 al „Adevărurilor despre trecut” din 7 aprilie, în fiecare miercuri, ora 22.00, seria fiind dedicată readucerii în discuție a unor întâmplări, fenomene și personalități istorice care au influențat soarta românilor timp de aproape 50 de ani.

„Majori şi vaccinaţi” este titlul primei ediţii a noului sezon „Adevăruri despre trecut”, despre sănătatea publică în perioada comunistă.

Prima ediție din acest sezon este conectată direct la pandemia Covid-19 din prezent. Ce a însemnat și cum se făcea vaccinarea în perioada comunistă vom afla miercuri, 7 aprilie, de la 22.00, la TVR 1.

„Majori și vaccinați” este sloganul folosit de generații de români! Statul comunist era unul autoritar și paternalist, așadar sănătatea publică era condusă cu mână forte. Deși se clama grija față de om, motivul real nu era creșterea calității vieții românilor, ci nevoia brațelor de muncă în fabrici și uzine.

În comunism, munca era valoarea supremă. În același timp însă, datorită unui program riguros de vaccinare, extins pe zeci de ani și aplicat cu consecvență, poliomielita și variola au apărut izolat și în forme ușoare. Multe alte afecțiuni virale sau bacteriene mai au încă apariții accidentale, altele însă sunt într-o creștere îngrijorătoare. Dar, în lipsa cazurilor grave de boală, unii oameni nu mai conștientizează importanța vaccinurilor.

„În fiecare miercuri, de la ora 22.00 și duminica de la 15.30, prezentăm subiecte și mărturii despre ceea ce a însemnat viața noastră în comunism. Cel de-al 11-lea sezon va fi unul cu greutate (...). Și cum trecutul trăiește, e viu, ia parte la prezent și îl influențează uneori în cel mai dramatic mod, e oportun să fim mai degrabă suspectați de exces de memorie decât bântuiți de uitare”, consideră Raluca Rogojină, producătorul şi realizatorul seriei „Adevăruri despre trecut”.

În ediţiile noului sezon, realizatorii povestesc în continuare lucruri mai puţin cunoscute despre liderul cu cea mai lungă şefie de stat din lume (după cea a reginei Elisabeta), Fidel Castro şi ce puneau la cale „El Comandante” şi Nicolae Ceauşescu.

Portretul celui mai longeviv premier român, Ion Gheorghe Maurer, va fi prezentat în detaliu, de asemenea, la „Adevăruri despre trecut”.

Despre utopia lui Ceaușescu de a fabrica avioane cu reacție destinate transportului de pasageri, produse pentru care economia românească nu era pregătită în nici un fel, aflăm mai multe tot în noul sezon.

La „Adevăruri despre trecut”, politica de supraveghere în masă a populației are rezervat un capitol, în care ne sunt dezvăluite tehnicile operative folosite de Securitate.

Povestea fabricii Apaca, precum și cea a lumii magice și misterioase a circului românesc, emigraţia evreilor, dar şi relaţia autorităţilor din perioada comunistă cu biserica sunt de asemenea subiecte pe care le vom regăsi în sezonul nou „Adevăruri despre trecut”, la TVR 1.

Echipa „Adevăruri despre trecut”, coordonată de Raluca Rogojină, producător și realizator, continuă în această primăvară să dezvăluie realități despre ceea ce a însemnat istoria noastră recentă. La TVR 1, în fiecare miercuri, la ora 22.00.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Da Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la digital și web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL