×

Editorial -- Data și ora publicării: 07.05.2021 16:49:55

"Psihologia Fake News. Acceptarea, distribuirea și corectarea informațiilor false" la reducere pe site-ul edituratrei.roBucurești (MEDIA EXPRES) / 7 mai 2021 / Editura Trei promovează o nouă carte despre știrile false, apărută în 2021, "Psihologia Fake News. Acceptarea, distribuirea și corectarea informațiilor false", de Reiner Greifeneder, Mariela E. Jaffé, Eryn J. Newman și Norbert Schwarz, 448 de pagini, ISBN: 978-606-40-1008-7 cu o reducere de 15% pe site-ul edituratrei.ro, până la 50,15 lei.

În primul paragraf al carții care poate fi răsfoită până la pagina 20 online, pe site-ul https://issuu.com/edituratrei/docs/1-20_psihologia_fake_news, sunt menționate două evenimente majore care au inclus în mod proeminent fake news în discursul public: primul referendum Brexit și alegerile din SUA din 2016.

Cartea este prezentată pe site-ul editurii cu următorul text: "Intenția de a induce în eroare este la fel de veche ca omenirea. Într‑un climat contemporan în care faptele și informațiile false se amestecă și sunt intenționat amestecate, gestionarea știrilor false devine importantă în numeroase arii ale vieții cotidiene, de la politică la informații despre sănătate și studii științifice.

Acest volum pune întrebarea ce anume îi face pe oameni să accepte și să distribuie informații false și ce se poate face pentru a contracara acest fenomen. Aceste trei aspecte trebuie înțelese în contextul creat de rețelele de socializare online care au schimbat în mod fundamental modul în care informația este produsă, consumată și transmisă. Pentru a răspunde acestor întrebări, volumul de față aduce laolaltă experți consacrați din diferite domenii ale psihologiei și ale științelor înrudite, precum științele informației și științele politice, care prezintă cele mai recente studii, teorii și aplicații legate de domeniul dezinformării și propun diferite direcții de intervenție pentru a contracara știrile false".

Autorii sunt prezentați și ei, după cum urmează:

"Reiner Greifeneder este profesor de psihologie socială la Universitatea din Basel, Elveția. Cercetările sale se centrează pe impactul judecăților asupra sentimentelor, experiența indivizilor de a fi excluși social și modul în care indivizii contruiesc adevărul."

"Mariela E. Jaffé este doctorand în psihologie socială la Universitatea din Basel, Elveția. Cercetările sale se focalizează pe construirea socială a adevărului și pe preferințele indivizilor cu privire la diversitate."

"Eryn J. Newman este profesor la Universitatea Națională Australiană. Cercetările sale urmăresc modul în care oamenii ajung să creadă și să-și amintească că anumite lucruri sunt adevărate și cum informațiile tangențiale sau pseudo-dovezile pot influența evaluarea informațiilor în viața cotidiană."

"Norbert Schwarz este profesor de psihologie și marketing la Universitatea din California de Sud. Cercetările sale investighează modul în care se iau deciziile și implicațiile acestui fapt pentru opinia publică, comportamentul consumatorului și cercetarea din științele sociale."

Autorii arată în carte faptul că "din ce în ce mai multe cercetări arată că până și o expunere minoră la o fotografie care are legătură cu subiectul, dar care nu e concludentă, îi poate face pe oameni să creadă că o afirmație asociată este adevărată, în ciuda faptului că fotografia nu oferă dovezi semnificative în privința veridicității afirmației, un efect al „senzației de veridicitate". Acest efect durează câteva zile și influențează mai multe tipuri de raționamente, inclusiv judecăți referitoare la cunoștințe generale, la predicții despre evenimente viitoare și judecăți cu privire la propriile amintiri episodice".

Cuprinsul volumului are următorul conținut:

1. Ce e nou și adevărat în privința fake news?
RAINER GREIFENEDER, MARIELA E . JAFFÉ, ERYN J. NEWMAN ȘI NORBERT SCHWARTZ

Partea I. Parcursul și consecințele informației (false) în rețele

2. Cât de gravă este problema fake news?
BENJAMINA . LYONS , VITTORIO MEROLA ȘI JASON REIFLER

3. Adevărul și dinamicile difuzării de știri pe Twitter
ROBERT A CKLAND ȘI KARL GWYNN

4. Articole retractate — versiunea științifică a fake news
JUDIT BAR‑ILAN ȘI GALI HALEVI

Partea a II‑a. Procese cognitive implicate în acceptarea, distribuirea și corectarea dezinformării

5. Când știrile (false) par adevărate
NORBERT SCHWARZ ȘI MADELINE JALBERT

6. Aparența de adevăr
ERYN J. NEWMAN ȘI LYNN ZHANG

7. O fi adevărat sau sunt doar fake news?
MARIELA E . JAFFÉ ȘI RAINER GREIFENEDER

8. Convingeri eronate
ELIZABETH J. MARSH ȘI MATTHEW L. STANLEY

9. Inoculare psihologică împotriva fake news
SANDER VAN DER LINDEN ȘI JON ROOZENBEEK

Partea a III‑a. Procese motivaționale implicate în acceptarea, distribuirea și corectarea dezinformării

10. Voi, cu fake news, noi, cu faptele
DAPHNA OYSERMAN ȘI ANDREW DAWSON

11. Convingeri conspiraționiste
DOLORES ALBARRACÍN

12. Atribuirea etichetei de fake news ca sursă de structură nespecifică
JORDAN R. AXT, MARK J. LANDAU ȘI AARON C. KAY


(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL