×

ONG -- Data și ora publicării: 27.05.2021 15:42:42

RSF și Active Watch cer inspecției judiciare să ancheteze cazul primarului care a dat junaliștii Newsweek România și Libertatea pe mâna DIICOTBucurești (MEDIA EXPRES) / 27 mai 2021 / ONG-urile Reporters Sans Frontieres și Active Watch cer inspecției judiciare să ancheteze cazul primarului care a dat junaliștii Newsweek România și Libertatea pe mâna DIICOT pe baza unei plângeri penale depusă fără nicio probă iar cazul va fi adus în atenția Consiliului Europei, potrivit unei scrisori deschise publicată pe site-ul activewatch.ro.

Reporteri fără Frontiere (RSF) și organizația sa parteneră din România, ActiveWatch, avertizează împotriva unui precedent periculos, care are un posibil efect de cenzură asupra jurnaliștilor, și solicită o anchetă internă cu privire la modul în care plângerea penală a fost instrumentată de către procurori, se arată pe site-ul citat.

Reproducem în continuare scrisoarea deschisă:

Reporteri fără Frontiere
ActiveWatch

În atenția:
Procurorului General al României, doamna Gabriela Scutea
DIICOT, doamna Oana Daniela Pâțu, Procuror șef adjunct direcție
Inspecția Judiciară, Inspector Șef, dl. Lucian Netejoru
Ministrului Justiției, dl. Stelian Ion

Stimată doamnă/domnule,

În urma unor articole apărute în Newsweek România și Libertatea, având ca subiect nereguli cu privire la fonduri și licitații publice, primarul Sectorului 4 București, Daniel Băluță (membru al Partidului Social Democrat), a depus o plângere penală susținând că jurnaliștii de la aceste publicații au fost implicați în acțiuni de șantaj și crimă organizată, fără a prezenta însă nicio probă legată de obiectul șantajului.

Procurorii DIICOT, înainte de a face orice investigație independentă, au emis citații și i-au chemat semnatarii articolelor pentru a-i interoga, inclusiv pe senior editorii celor două publicații, Newsweek România și Libertatea (deținută de Ringier Group), acceptând tacit afirmația primarului - până în prezent fără nicio acoperire -, cum că aceștia ar fi autorii, respectiv „autorii morali”, ai așa-numitului șantaj.

Interogarea, pe 20 mai, a coordonatorului editorial al Libertatea, Cătălin Tolontan, și a jurnalistului Mihai Toma, de la aceeași publicație, a fost o oportunitate foto / video pentru o serie de instituții media. Cătălin Tolontan, un jurnalist respectat, a devenit ținta principală a unei campanii coordonate de discreditare în media, neputând să se apere, deoarece, în timp ce jurnaliștii interogați au fost obligați să semneze acorduri de nedivulgare cu procurorii, alte instituții media au primit acces și au publicat selecții și detalii trunchiate din plângerea penală a primarului Băluță. Încercarea de discreditare a jurnalistului a fost condusă de o publicație controlată de o persoană care a fost condamnată pentru că a fost intermediarul unei mite de milioane de euro între un om de afaceri privat și un fost ministru. La rândul lor, câțiva jurnaliști Newsweek (cei care au publicat inițial articolul despre primar), au fost interogați pe 21 mai.

Reamintim autorităților din România că relatarea subiectelor critice despre oamenii aflați la putere, în special despre cei care gestionează fonduri publice, este un drept puternic protejat al jurnaliștilor și că este obligația autorităților Statului să garanteze exercitarea și să protejeze implementarea acestor drepturi ale jurnaliștilor. De asemenea, le reamintim că publicarea colaborativă, în mass-media independente, este o practică standard și nicidecum un indiciu de crimă organizată.

Ne asteptăm și facem apel la toate partidele politice să-i instruiască pe membrii care ocupă funcții publice să accepte criticile publice și investigațiile jurnalistice și să se abțină de la utilizarea instanțelor și a procurorilor pentru a reduce la tăcere presa liberă și critică.

Cerem DIICOT să dea o rezoluție în acest caz cu cea mai mare celeritate, să facă publice toate documentele și să elibereze imediat de obligația de confidențialitate jurnaliștii implicați, deoarece aceștia au fost vizați de o campanie de discreditare fără a li se permite să se apere. Solicităm DIICOT să analizeze dacă procurorul responsabil a soluționat acest caz în conformitate cu procedurile corecte și obligațiile etice și, dacă este necesar, să numească un alt procuror pentru a da o rezoluție.

Solicităm Inspecției Judiciare și Procurorului General al României să înceapă o investigație cu privire la modul în care a fost tratată această plângere penală, dacă cererea ar fi putut fi analizată de alte instituții la un nivel inferior celui DIICOT, dacă a fost prioritizată pentru că provine de la un primar în funcție, dacă procurorii au efectuat cercetări preliminare pentru a stabili dacă cererea a avut vreo substanță înainte ca jurnaliștii să fie chemați ca martori, în fața procurorului. Facem apel la DIICOT să anunțe public dacă în acest caz s-au produs abuzuri, interferențe ierarhice și scurgeri în afara instituțiilor. Solicităm ca o astfel de investigație cu privire la modul în care procurorii DIICOT s-au ocupat de caz să se facă cu celeritate maximă, iar rezultatele să fie comunicate public cât mai curând posibil.

Îi cerem Ministrului Justiției să folosească rezultatul unei astfel de investigații pentru a facilita crearea unui flux de lucru clar pentru parchete atunci când se ocupă de astfel de plângeri penale ale oficialilor de la putere împotriva jurnaliștilor, având în vedere atât cazurile reale de șantaj, dar și acuzele de șantaj care pot fi folosite doar ca instrumente de presiune asupra jurnaliștilor de către cei care ocupă funcții publice.

RSF va alerta Consiliul Europei în legătură cu acest caz de presiune judiciară asupra jurnaliștilor prin „Platforma pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor”. Acest precedent periculos din România, care se află pe locul 48 în “Indicele Mondial al Libertății Presei” publicat de RSF în 2021, nu trebuie să se transforme într-o practică care are scopul de a reduce la tăcere jurnaliștii independenți. Dimpotrivă, ne așteptăm ca acest episod foarte perturbant să fie folosit de autorități ca o oportunitate importantă pentru a adopta toate măsurile adecvate pentru a preveni astfel de încălcări flagrante ale libertății presei.

ActiveWatch
Reporteri fără Frontiere
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL