×

ONG -- Data și ora publicării: 13.07.2021 13:31:33

Asociația DeClic din Cluj-Napoca strânge semnături pe o petiție adresată CNA pentru retragerea licenței naționale Metropola TV din VoluntariBucurești (MEDIA EXPRES) / 13 iul 2021 / Asociația DeClic a lansat o petiție online prin care semnatarii să ceară Consiliului Național al Audiovizualului retragerea licenței Metropola TV din Voluntari, o televiziune națională deținută de un Consiliul Local, pentru mai multe motive inclusiv propagandă rusă și dezinformare privind pandemia COVID-19.

Petiția este adresată către Cristina Pocora, președinta Consiliului Național al Audiovizualului și, potrivit site-ului https://facem.declic.ro/campaigns/cna-inchide-tv-firea-pandele până marți, 13 iulie, ora 13.00 strânsese peste 3.100 de semnături dintr-o țintă propusă de 5.000.

În Petiție se arată că „noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să retrageți licența postului Metropola TV, acordată prin încălcarea Legii audio-vizualului. Emisiunile de propagandă rusă și cele cu dezinformări evidente ale acestui canal alimentează mișcările extremiste de la noi din țară”.

Petiția folosește ca argumente mai multe articole publicate în presă inclusiv în paginademedia.ro și pressone.ro în care susțin inițiatorii se demonstrează faptul că Metropola TV promovează teme precum „vaccinul anti-Covid provoacă cancer”, „România este o colonie a țărilor vestice sau este condusă de multinaționale”.

De asemenea, consideră inițiatorii petiției, televiziunea este deținută de Consiliul Local Voluntari, unde primarul orașului e Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea - în prezent senator de București și fost edil al Capitalei.

În argumentele Petiției se mai arată că „această televiziune, care dezinformează și promovează teme ale propagandei ruse, a primit ilegal licența din partea CNA” și „potrivit Codului Audio-vizualului, licențele se acordă autorităților locale doar dacă acestea difuzează exclusiv informații pentru comunitatea respectivă. Adică, autoritățile locale nu pot primi licențe naționale. Metropola TV este deținută de o firmă al cărui unic acționar este Consiliul Local Voluntari”.

În plus, mai susțin petiționarii, „în trecut, CNA a respins licențierea unor posturi de televiziune, din motiv că acestea ar difuza propaganda Kremlinului. E cazul postului RTR, care a solicitat în 2017 licență locală pentru județul Iași”.

„Discursul naționalist și anti-Occident este deja prezent în Parlament și în societate. Dacă Metropola TV va continua să promoveze aceleași mesaje, mișcările extremiste vor înflori”.

Retragerea licențelor audieovizuale este reglementată de Legea audiovizualului la art. 57 și 95, care nu prevede că aceasta s-ar putea întâmpla ca urmare a unei petiții cu argumentele invocate de Asociația DeClic. În toată istoria sa, CNA a retras două licențe celebre de televiziune, OTV și Estrada TV, dar având ca motivare nedepunerea dovezii plăților amenzilor în termen de 6 luni.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL