×


Autorităţi -- Data și ora publicării: 22.07.2021 15:06:39

Bătălie politică în audiovizual: CNA a amendat TVR cu 10.000 de lei pentru două emisiuni moderate de Ionuț Cristache în ianuarie 2021București (MEDIA EXPRES) / 22 iul 2021 / Ex-membrii PNL din CNA și susținătorii lor l-au amendat la 22 iulie pe ziaristul Ionuț Cristache, realizatorul emisiunii „România9” de la TVR, printre altele pentru că l-a făcut în ianuarie pe ex-ziaristul Rareș Bogdan, membru PNL, „un om zero din punct de vedere moral”.

Foștii membri PNL din CNA, Palăr Ionel, Valentin Jucan, Cristina Pocora, dar și Oana Dincă – supleanta fostului membru CNA Alexandru Kocsis, în prezent parlamentar PNL, împreună cu propunerea pentru CNA a UDMR – Orsolya Borsos și a președintelui Klaus Iohannis - Dorina Rusu și cu concursul lui Răsvan Popescu – numit pentru ultima oară în CNA la propunerea guvernului PSD Viorica Dăncilă, au votat o amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea formală, de către Ionuț Cristache, a rolului moderatorului în televiziune, „în formă continuată”.

Membrul CNA Oana Dincă a făcut propunerea de amendă cu 10.000 de lei și a invocat articolul 3 alin. 2 din legea audiovizualului („toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”), pentru două emisiuni din 20 și 28 ianuarie 2021, acestea fiind analizate de CNA sub spectrul termenelor de prescriere, la sfârșitul lunii iulie.

CNA ar fi putut sancționa și cu somație încălcarea legii, a spus Cristina Pocora. Niciun membru al autorității nu a făcut însă o propunere în acest sens.

Ramona Sorescu și Nicolaie Bălașa, membrii CNA propuși de PSD și care au participat la ședință, au votat împotriva sancțiunii care a fost totuși adoptată cu 7 voturi „pentru”.

Au participat la ședința CNA fizic și online (prin aplicația Zoom) Palăr Ionel, Oana Dincă, Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Valentin Jucan, Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Nicolaie Bălașa și Cristina Pocora, care a condus ședința. La ședință nu au participat Monica Gubernat, președinta demisă a CNA (numită la propunerea PSD) și Mircea Toma (propus de USRPLUS), aflați în concedii.

Reamintim că Ionuț Cristache a fost adus în TVR în urmă cu peste 4 ani de la Antena 3, pe vremea când președintele director general era Irina Radu. Cristache și emisiunea lui au continuat și pe mandatul Doinei Gradea dar a fost recent mutată din prime-time la ora 17.00, după impunerea de către coaliția PNL-USRPLUS-UDMR a unei conduceri interimare în televiziunea publică.

Pe platforma de petiții online campaniamea.declic.ro este și acum o petiție inițiată în urmă cu patru ani care cere demisia „conducerii politice a TVR și a jurnalistului Ionuț Cristache, perceput ca un element de politizare a serviciului public de televiziune, acesta fiind descris ca „anti DNA / Justiție / Opoziție / Președintele țării și pro PSD”.

În cei patru ani de la inițierea petiției și până la difuzarea acestei informații cererea de demitere a Irinei Radu și a lui Ionuț Cristache a strâns 3.928 de semnături, ultima fiind înregistrată în urmă cu două săptămâni.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Da Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES va oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale dar interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL