×

MUZICĂ -- Data și ora publicării: 24.07.2021 13:51:42

Turneul Internațional Stradivarius 2021 – „Odă Bucuriei” se desfășoară în perioada 25 iulie – 11 august programând 13 concerte în catedrale și spații inovative



București (MEDIA EXPRES) / 24 iul 2021 / Ediția a XIVa a Turneului Internațional Stradivarius prezintă Simfonia a 9-a - „Odă Bucuriei” - compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian de Hans Sitt, în perioada 25 iulie–11 august, programând 13 concerte în catedrale și spații inovative din România, susținute de violonistul Alexandru Tomescu pe vioara Stradivarius Elder-Voicu și pianistul spaniol Josu de Solaun.

Primul concert este programat la 26 iulie, ora 18:00, la Sibiu, în curtea exterioară a Muzeului Brukenthal, care aniversează 3 secole de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal. Seria de concerte continuă cu Reșița - 27 iulie, ora 20:00 în exterior, Centrul Civic (piațeta din fața Primăriei), apoi Timișoara - 28 iulie, ora 19:30 - Biserica Romano-Catolică “Elisabetini”, Oradea - 29 iulie, ora 19:30 - Catedrala Greco-Catolică “Sfântul Nicolae”, Bistrița - 31 iulie - Sinagoga, Cluj – 1 august, ora 20:00-Biserica Romano-Catolică “Sfânta Treime-Piarista”, Sebeș - 3 august, ora 19:30 – Catedrala Evanghelică-Reformată, Brașov - 5 august, ora 19:30-Biserica Neagră, Ghimeș-Făget/Bacău - 6 august, ora 19:30-Biserica Catolică Mică, Mihăileni/Botoșani - 8 august, ora 12:00 - Căminul Cultural, Târgu-Jiu - 11 august, ora 20:00- Parcul Coloanei Fără Sfârșit a lui Brâncuși și seria se încheie la București cu două concerte: 9 august, ora 19:30 - Catedrala “Sfântul Iosif” și 10 august, ora 19:00 - Sala Radio.

Violonistul Alexandru Tomescu a declarat: “Cu înfrigurare, în ciuda temperaturilor toride de afară și cu un entuziasm trepidant, aștept cu maximă nerăbdare plecarea în Turneul Internațional Stradivarius 2021 - “ODĂ BUCURIEI”. Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni își asumă întreaga încărcătură emoțională și muzicală a Simfoniei a 9-a de L.v.Beethoven. Transcripția încredințează viorii și pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenți, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru soliști, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă. Până în momentul de față, nu există tipărită o variantă completă în limba română a Odei Bucuriei a lui Schiller. Vă mulțumim că iubiți muzica și vă așteptăm la concerte cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria și prietenia.”

Acum 14 ani, Turneul Stradivarius a pornit de la o idee și trebuia să se întâmple măcar o singură dată: Vioara Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, trebuia să ajungă la cât mai mulți spectatori, adevărații proprietari ai instrumentului, declara Violonistul Alexandru Tomescu. Astăzi, acest proiect este un adevărat experiment cultural, care continuă, an de an și spune poveștile muzicii clasice, adevărate, pentru că avem încredere în puterea lor de a sprijini comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere muzica și să participe. Credem că Turneul Stradivarius a strâns astăzi o colecție a celor mai frumoase și inspirate muzici ale secolelor, o serie de povești pe care le găsești rar și pe care le iubești toată viața.

“Muzica este cea care aduce bucurie și îi aduce împreună pe oameni. Sunt extrem de emoționat și am un sentiment de bucurie imensă că, împreună cu bunul meu prieten și partener, Alexandru Tomescu, vom porni în acest an în Turneul Stradivarius. Acest proiect, cu concerte în toată România, este, pentru mine, o călătorie culturală și muzicală pe care mi-am dorit-o de mult timp, pentru că este țara pe care o iubesc la fel de mult ca pe Spania-țara mea de origine și emoția întâlnirii live cu publicul este extrem de puternică. Cred că în aceste momente, nimic nu poate fi mai potrivit ca această propunere muzicală - Simfonia a 9-a – “ODĂ BUCURIEI” de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian după Hans Sitt, pentru că Bucuria și Prietenia sunt cele mai puternice emoții ale unui om. Vă așteptăm la concerte pentru că doar împreună aducem Bucurie și celebrăm Prietenia”, a declarat pianistul spaniol, Josu De Solaun.

Pericolul cu care se confruntă întreaga lume, în aceste zile, ne-a impus noi reguli sociale. Cu toate acestea, trebuie să încercăm să convertim sentimentele negative în experiențe pozitive, să le folosim în mod creativ, acum și în viitor. Violonistul Alexandru Tomescu a încercat, în toată această perioadă, menţinerea legăturii cu publicul prin intermediul tehnologiei, câteva concerte broadcasted live, întâlnirile cu studenții, când live, când online și, provocarea cea mai mare continuă să fie Turneul Stradivarius și întâlnirea directă și emoționată cu publicul.

“Îi suntem recunoscători lui Alexandru Tomescu și prietenilor săi muzicieni pentru că ne reamintesc mereu că muzica are puterea de a ne aduce împreună, de a ne umple sufletele de bucurie, de a ne ajuta să ne regăsim și să mergem mai departe! Este mesajul Turneului Stradivarius, eveniment pe care-l sustinem cu mândrie și în acest an și este și mesajul noii noastre platforme de muzică BRD Rezonanțe, care își propune să aducă muzica clasică în cât mai multe locuri din tară, în localități oricât de mici. Știm deja că făcând asta în mod constant, cu perseverență și pasiune, rezultatele și beneficiile pentru noi toți nu întârzie să apară. Care sunt ele? Multe, dar poate cel mai important este acela că muzica ne învață să ne ascultăm mai mult unii pe alții, să fim mai toleranți și mai generoși, să avem curajul sa construim noi perspective și noi lumi posibile, să prețuim prietenia și iubirea de oameni. Este convingerea noastră că fără artă și cultură nu putem privi înainte, cu speranța, către viitor. De aceea am fost, suntem și vom fi suporterii înfocați ai artei și culturii din România”, a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

Programul “Odă Bucuriei" (1785) are durata de 75 min și este renumită și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului și istoricului german, Friedrich Schiller și este una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven. Mai este renumită și pentru că această simfonie este actualul imn oficial al Uniunii Europene. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache: “Beethoven, fiind surd atunci când a scris simfonia, a avut nevoie de o putere mare de spiritualizare pentru a fi sigur de frumusețea simfoniei lui.“

Simfonia este formată din patru părți: Allegro Ma Non Troppo, Scherzo, Adagio Molto e Cantabile, Finale - cor interpretând Oda bucuriei.

“ODA BUCURIEI” – versuri de Friedrich Schiller
“Slava ție stea curată
Voie bună pe Pamânt
Astăzi te simțim aproape
Sol din rai cu Soare sfânt
Vraja ta aduce iară
Pe popor langa popor
Toți pe lume, frați noi suntem
Unde vii ușor în zbor.
Cine a avut norocul
De prieten bun să dea
Cine știe ce-i iubirea
Langă noi cântând să stea
Fericit un suflet drag
Te poate face pe Pământ
Cine n-a simțit iubirea
Plece dintre noi plângând."

Turneul Internațional Stradivarius 2021 este dedicat și în acest an unei cauze de interes public - se lansează Bursa “ADRIAN TOMESCU” (reputat pianist, tatăl violonistului Alexandru Tomescu) și va fi acordată unui tânăr muzician activ al Fundației Culturale “REMEMBER ENESCU”, în urma deciziei unui juriu.

Întreaga echipă a Turneului Internațional Stradivarius 2021 are în vedere schimbările și adaptarea la noile condiții de pandemie, facem un efort comun care să dea încredere și siguranță, toate planurile noastre sunt în concordanță cu restricțiile impuse de autorități și invităm spectatorii să respecte toate regulile impuse pentru a fi cu toții protejați și sănătoși. Intrarea la concerte se va face pe baza de invitație/rezervare/bilet, în limita locurilor disponibile și se va purta mască pe tot timpul concertului.

Totodată, va fi lansat discului “ODĂ BUCURIEI” în cadrul turneului, împreună cu rețeaua națională de librării Cărturești.

Organizatorii mulțumesc „în mod special partenerilor, sponsorilor și susținătorilor proiectului TURNEULUI INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS 2021, care prin susținerea lor financiară și emoțională, au contribuit extraordinar la crearea unei comunități importante și extinse, atât din țară cât și străinătate și, în acest an, putem să sărbătorim 14 ani de existență. Sub umbrela TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS am putut organiza o serie de concerte memorabile, crea o Comunitate importantă care iubește și apreciază muzica clasică, la nivelul întregii țări și am educat un public care așteaptă, an de an, concertele Turneului Stradivarius și “noutățile” pe care Violonistul Alexandru Tomescu cu Vioara Stradivarius le prezintă”.


BRD GROUPE SOCIETE GENERAL este susținătorul principal al Turneului Stradivarius 2021.

Sponsori: Enel, Angelli, Popovici Nițu Stoica & Asociații, Aqua Carpatica, Sâmburești, Auchan, Securitas, F64, Senia Music, Ibis Styles București, Ibis Timișoara, Ramada Sibiu,

Parteneri Instituționali&Media: Radio România, Agerpres, RFI, TVR, Observatorul Cultural, Cărturești, Urban.ro, Veridica.ro, A7tv, Angelus Tv.

Producători: Fundația Culturală ”REMEMBER Enescu”, Brandyou-Up, Kub Vision

Co-Organizatori: Muzeul Brukenthal, Primăria și Consiliul Județean Reșița, Biserica Romano-Catolică „ELISABETINI” Timișoara, Biserica Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” Oradea, Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița și Sinagoga Bistrița, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime-Piarista” Cluj, Primăria Sebeș, Biserica Luterană și Centrul Cultural „ Lucian Blaga” Sebeș, Biserica Neagră-Brașov, Biserica Romano-Catolică din Ghimeș-Făget/Bacău, Primăria Mihăileni/Botoșani, Arhiepiscopia Romano-Catolică și Catedrala „Sfântul Iosif” București, Rotary Club Târgu-Jiu.

Detalii suplimentare pe: turneulstradivarius.ro și FB&INSTAGRAM- alexandru tomescu oficial

Comunicatul este semnat de Departamentul Comunicare Turneul Stradivarius/Alexandru Tomescu și difuzat de Anca Gheorghe (Brandyou-up)
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover

Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover


Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici



© 2001 -  Media Expres SRL