Media Expres
×


Televiziune -- Data și ora publicării: 03.09.2021 15:27:16

Memorialul Durerii - Ediţie specială, 30 de ani din „O istorie care nu se învață la școală”București (MEDIA EXPRES) / 3 sep 2021 / TVR 2 difuzează o ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la primul episod "Memorialul Durerii" semnat de Lucia Hossu-Longin, luni, 13 septembrie, de la ora 20:00.

Seria „Memorialul Durerii” care oferă una dintre cele mai complexe și documentate mărturii despre eroii care s-au opus comunismului, dar și despre torționarii lor, a pornit cu șase episoade, dar numără în prezent în arhiva TVR peste 250 de documentare ce poartă semnătura realizatoarei şi scriitoarei Lucia Hossu-Longin.

Seria a avut un ecou puternic atât în ţară, cât şi în toată Europa, la marile festivaluri de televiziune din lume și în emisiunile consacrate României, se arată în comunicatul TVR care anunță evenimentul.

TVR 2 serbează „Memorialul Durerii” prin difuzarea unora dintre cele mai apreciate episoade dedicate lui Corneliu Coposu, Tudor Greceanu, Elisabeta Rizea, partizanilor lui Toma Arnăuțoiu, lui Ion Ioanid și tuturor celor care s-au jertfit pentru libertatea de azi a României.

Ediția specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la primul episod semnat de Lucia Hossu-Longin va fi moderată de istoricul Adrian Cioroianu și susținută de comentariile academicianului Aurel Ion Pop, scriitoarei Ana Blandiana, prof. dr. Manuela Cernat, scriitorului Sorin Lavric, profesorului Ilie Popa, profesorului Ioan Panican, în prezența și cu participarea realizatoarei „Memorialul Durerii”, Lucia Hossu-Longin.

Aniversarea a trei decenii a fost marcată la începutul acestei săptămâni şi în studioul "Horia Bernea" al Muzeului Național al Țăranului Român, unde, în prezenţa istoricilor, a oamenilor de cultură, a presei şi a membrilor din Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România s-a difuzat o selecție din cele mai reprezentative episoade ale seriei de documentare „Memorialul Durerii”.

"Uitasem să vorbesc la ieșirea din închisoare, la domiciliul obligatoriu aveam dificultăți majore în a lega noțiunea cu coardele vocale", povestea Corneliu Coposu într-un interviu acordat pentru „Memorialul Durerii”.

Ion Gavrilă Ogoranu, liderul partizanilor din Făgăraș, sublinia: „Un popor nu trăiește numai cu pâine și salam, cu sau fără soia, ci și cu demnitate și onoare în lume”.

Printre multele mărturii, în episoadele „Memorialul Durerii” mai apar Doina Cornea, Elisabeta Rizea, Petre Ţuţea și episcopul greco-catolic Alexandru Todea, cu unicul interviu oferit unei emisiuni tv.

„Pentru noi a însemnat o muncă titanică. Pentru cei din generația tânără este un mod de a cunoaște adevărata istorie, deoarece am dorit să readucem în cartea de istorie adevăraţii eroi ai ţării. M-a marcat cel mai mult rezistența armată din munți, eu o socotesc pagina de istorie cea mai frumoasă și cea mai tragică în același timp. De aceea în ultimii ani am făcut foarte multe episoade cu rezistenţa armată pentru că am descoperit cum au murit eroii care au fost în munţi: au fost executaţi fie la Jilava, fie pe câmpul confruntărilor. M-au marcat, desigur, şi episoadele cu "Oamenii mari care au făcut România Mare", serie începută în 2018. "Legătura dintre Memorialul Durerii şi marii artizani ai Unirii este directă. Cei care au făcut Reîntregirea au ajuns, în mare parte, la Sighet, unde şi-au găsit sfârşitul”, a spus Lucia Hossu-Longin, realizator Memorialul Durerii.

„Orice om lasă în urmă fapte, dar nevoia de valoare personală este dată de fundamentul măreţiei. Televiziunea Română îi mulțumește doamnei Lucia Hossu-Longin pentru bogăția pe care a creat-o pentru istorie, prin atâta muncă", a spus Ramona Săseanu, director general interimar al Televiziunii Române.

Achiziționat de Arhivele Hoover din Statele Unite şi de Biblioteca Congresului American, difuzat de Videoteca din Paris, locul unde sunt arhivate cele mai importante filme documentare din Europa, ca un film de colecție, „Memorialul Durerii" s-a bucurat de-a lungul timpului de sprijinul Televiziunii Române, singura televiziune din Europa de Est care a produs o serie de documentare consacrate personalităților emblematice ale detenției politice din cei patruzeci și cinci de ani de comunism.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Da Vinci advertising for educational programs

NEW EUROPE MARKET Dubrovnik 6-9 SEPTEMBER 2021 JOIN LIVE EVENtAbonamentele la MEDIA EXPRES vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la digital și web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL