×

Programe TV -- Data și ora publicării: 09.09.2021 15:26:31

Muzeul Național de Istorie a României se vede în seria a cincea a producției Lunea la Muzeu (Digi World)



București (MEDIA EXPRES) / 9 sep 2021 / Digi World va difuza sezonul cu numărul cinci al producției "Lunea la Muzeu" din 13 septembrie, în fiecare luni, de la ora 21:50.

În această serie, echipa Digi World va aduce în prim-plan unul dintre cele mai valoroase muzee bucureștene: Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).

Producția vizează crearea de repere culturale în societatea românească, iar exponatele prezentate spun istorii, invocă o gamă mare de idei și emoții și oferă comunității o scară de valori a moștenirii colective. În cadrul Muzeului Național de Istorie a României, echipa Digi World a explorat trei zone esențiale ale instituției culturale: Tezaurul istoric, Lapidarium-ul și expoziția temporară Fragment. experiența restaurării.

Una dintre piesele de bază ale muzeului este reproducerea, la scară naturală, a Columnei lui Traian. O cronică în imagini a războaielor daco-romane, columna este un simbol pentru începuturile istoriei românilor. Reproducerea integrală a Columnei lui Traian pe care o adăpostește MNIR a fost realizată de meșteri de la Vatican în anii ‘30 ai secolului trecut.

Lucrările fiind întârziate din pricina celui de-Al Doilea Război Mondial, copia monumentului a ajuns la Bucureşti de-abia în anul 1967. Atunci a fost expusă la Muzeul de Istorie a Partidului Comunist Român (astăzi Muzeul Naţional al Ţăranului Român), pentru ca mai apoi, din 1972, să fie reamplasată în cadrul noului Muzeu de Istorie a Republicii Socialiste România (astăzi Muzeul Naţional de Istorie a României).

Puțini știu însă că ideea de aducere în România a unei copii a Columnei lui Traian nu este din epoca anilor `30 ai secolului al XX-lea, ci este mai veche. Practic, prima personalitate care a spus că ar trebui să fie prezentă în București o astfel de reconstituire a fost Mihail Kogălniceanu, în Parlamentul României, în anul 1867. 

În Lapidarium-ul MNIR avem în expunere piese extrem de valoroase pentru istoria antichității, pentru istoria României de azi. Sunt monumente funerare, stele funerare, altare votive, un sarcofag care a fost descoperit la Romula, în anul 1836, de către banul Mihalache Ghica. Pentru noi, cercetătorii, sarcofagul Ghica reprezintă o surpriză foarte plăcută pentru că avem un sarcofag care este sculptat integral, care are o anumită poveste în istoria religiilor panteonului greco-roman. Este o raritate acest sarcofag în lumea sarcofagelor din provincia Dacia – a declarat Christina ȘTIRBULESCU, muzeograf MNIR.

Pe lângă piesele din expoziția permanentă, Digi World va explora și expoziția temporară Fragment – experiența restaurării. Va fi adusă în prim-plan munca mai puțin știută dintr-un muzeu, mai exact munca titanică a restauratorilor. Telespectatorii Digi World vor descoperi, așadar, cele 6 laboratoare ale secției de Restaurare din cadrul Muzeului Național de Istorie a României: restaurare textile, pictură, metale, carte, ceramică și lemn.

Seria „Lunea la muzeu” este o bine venită publicitate făcută culturii în general și muzeelor în special. Colaborarea cu muzeele în prezentarea colecțiilor sau obiectelor cu valoare artistică, istorică sau arheologică excepțională, în cazul Muzeului Național de Istorie a României, este un act de cultură benefic de popularizare a valorilor – a declarat Alexandru ARBUNESCU, muzeograf MNIR.

Muzeele reînvie istoria, iar Lunea la muzeu, din 13 septembrie, în fiecare luni, de la ora 21:50, reînvie pofta de a le vizita și de a le privi într-o nouă lumină!

Digi World este parte a grupului Digi | RCS & RDS. Grupul mai deține Digi24, Digi Sport 1, 2, 3, 4, Digi 4K, Digi Life și Digi Animal World, UTV, Music Channel, Hit Music, Film Now, radio PROFM, Digi FM, Dance FM și Chill FM.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL