×

ONG -- Data și ora publicării: 28.09.2021 15:46:36

Mai multe ONG-uri cer Partidul Național Liberal să prezinte scuze publice pentru agresiunea jurnaliștilor la CongresBucurești (MEDIA EXPRES) / 28 sep 2021 / Active Watch și alte organizații civice au transmis la 28 septembrie o scrisoare deschisă adresată conducerii Partidului Național Liberal, președintelui PNL și prim-ministru Florin Cîțu, secretarilor generali și prim-vicepreședinților Lucian Bode, Dan Vîlceanu, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu și Rareș Bogdan, prin care le cer acestora scuze publice pentru agresiunea a două jurnaliste la Congresul PNL.

Reproducem în continuare textul scrisorii:

"Ne exprimăm profunda consternare față de modul în care Partidul Național Liberal înțelege să respecte libertatea presei și dreptul la informare al publicului. Agresarea a două ziariste la congresul PNL din acest weekend, de către membri ai partidului, reprezintă încă un semnal al lipsei de înțelegere, interes și respect a Partidului Național Liberal față de exercitarea de către cetățenii României a unor drepturi fundamentale. Agresiunile menționate s-au petrecut, conform mărturiilor celor două ziariste, inclusiv în prezența unor persoane cu funcții de conducere în partid, printre care și ministrul de Interne în funcție Lucian Bode.

Solicităm conducerii PNL să declanșeze de urgență o anchetă internă pentru a-i identifica și sancționa pe cei responsabili de aceste incidente.

Solicităm, de asemenea, conducerii PNL să se delimiteze public de astfel de comportamente și își revizuiască atitudinile publice în interacțiunile cu presa și cetățenii. Manifestările de acest tip nu sunt acceptabile pentru o formațiune politică în slujba cetățeanului. De asemenea, gestul poate fi și mai nepotrivit având în vedere faptul că acesta contribuie la un climat generalizat de violență verbală și fizică asupra femeilor.

Reamintim partidului de guvernământ, prim-ministrului Florin Cîțu și ministrului de Interne Lucian Bode că modul în care un partid ca PNL și demnitarii săi aleg să trateze presa are impact public și lasă loc pentru producerea unor evenimente și mai grave, cum a fost incidentul din județul Suceava, în care un ziarist, un regizor de film documentar și un activist de mediu au fost bătuți în timp ce documentau un subiect de interes public, tăierea ilegală de păduri.

Reamintim că sâmbătă, 25 septembrie, la congresul Partidului Național Liberal (PNL), unde cei adunați trebuiau să promoveze valorile liberale pe care le susțin, precum „Libertatea este valoarea cea mai de preț a oricărui individ”, au avut loc două incidente, ce dovedesc o gravă încălcare a libertăților fundamentale. Două jurnaliste, Iulia Gârbacea, reporter ProTV și Mădălina Mihalache, reporter Antena 3 au fost bruscate agresiv de câțiva membri liberali prezenți la Congres, pe motivul că acestea nu aveau voie să filmeze. Din imaginile apărute în spațiul public, dar și din relatările celor două jurnaliste rezultă fără tăgadă că organizatorii evenimentului au încercat să restricționeze și să descurajeze, chiar prin forță fizică și intimidare, accesul jurnaliștilor în zona de votare.

Considerăm că aceste incidente infirmă atât concluzia organizatorilor că evenimentul a fost gestionat în condiții optime de securitate, cât și așa-zisul respect pentru jurnaliști, excesiv clamat de unii membri ai partidului în perioada premergătoare congresului.

Solicităm reacția publică a conducerii Partidului Național Liberal față de aceste incidente și ne exprimăm speranța că ele nu se vor mai repeta.

Scrisoarea este semnată de organizațiile membre ale Grupului “ONG-uri pentru cetățean”: ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Átlátszó Erdély / Transilvania Transparentă, Miliția Spirituală și PATRIR - Peace Action, Training and Research Institute of Romania.

De asemenea, scrisoarea este însoțită de mai multe linkuri:

https://www.g4media.ro/video-jurnalista-madalina-mihalache-imbrancita-la-congresul-pnl-pentru-ca-voia-sa-filmeze-cum-voteaza-delegatii-al-doilea-caz-de-ziarist-bruscat-la-pnl.html

https://www.g4media.ro/iulia-garbacea-reporter-stirile-pro-tv-acuza-un-sustinator-al-echipei-citu-ca-i-a-smuls-telefonul-si-a-bruscat-o-in-timp-ce-filma-la-congresul-pnl-ziarista-spune-ca-sighiartau-bode-si-motreanu-au.html

https://stirileprotv.ro/video/video/62215311/?fbclid=IwAR0Ks-WXUwXdyFiXytL2G8nu0CHMdwc_YqMyWuPr5_F0wk-Mfd0LizwZc1g

Link postare Iulia Gârbacea: https://www.facebook.com/iulia.garbacea/posts/10159550604478665

Link postare Mădălina Mihalache:
https://www.facebook.com/mihalache.madalina.16/videos/667442944291885/

Link postare membru PNL Horia Scarlat:
https://www.facebook.com/HoriaScarlat.ro/posts/2569858083158147
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL