×

ONG -- Data și ora publicării: 04.10.2021 13:01:06

“STATUTUL AVERTIZORULUI DE INTEGRITATE ÎN ROMÂNIA” - LANSARE RAPORT ȘI DEZBATERE - joi, 7 octombrie, începând cu ora 14.00București (MEDIA EXPRES) / 4 oct 2021 / ActiveWatch și APADOR-CH lansează raportul “Statutul avertizorului de integritate în România” joi, 7 octombrie, începând cu ora 14.00, în sala “Mihai Viteazul” a Parlamentului României.

Dezbaterea are loc în contextul în care România se află în plin proces de transpunere a Directivei UE din 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, directivă care are termen de transpunere decembrie 2021.

Din seria de interviuri cu avertizori de integritate și experți din domeniu rezultă, în unanimitate, că actualul text de lege nu oferă, în mod real, protecție persoanelor care se constituie în avertizor de integritate. Toți avertizorii incluși în studiu au avut de suferit consecințe profesionale și personale majore, parte dintre aceștia ajungând chiar să-și piardă locul de muncă și să-l recapete în urma unor lungi și costisitoare procese.

În ciuda recunoașterii publice a meritelor avertizorilor de integritate, cei care s-au adresat jurnaliștilor de investigație au ajuns, de cele mai multe ori, vulnerabili în fața abuzurilor instituțiilor din care fac parte și au fost nevoiți să apeleze la instanțe pentru a-și recăpăta drepturile salariale și funcțiile.

Deși sesizările făcute de ei erau de interes public, din studiu reiese că instituțiile vizate de dezvăluiri au sancționat prompt avertizorii de integritate prin comisiile de etică/disciplină, prin controale amănunțite și chiar hărțuire la locul de muncă.

Pe lângă cartografierea principalelor dificultăți cu care se confruntă azi avertizorii de integritate, raportul cuprinde și o serie de recomandări cu privire la modul în care cadrul legislativ ar putea fi îmbunătățit pentru a asigura securitatea avertizorilor de integritate în interes public.

În anticiparea dezbaterilor care vor avea loc în curând în Parlament, întâlnirea este dedicată avertizorilor de integritate, decidenților și autorităților publice relevante, companiilor private, societății civile și reprezentanților mass-media și urmărește îmbunătățirea cadrului legislativ existent, în vederea sporirii protecției acordate avertizorilor de integritate.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL