×


Televiziune -- Data și ora publicării: 14.10.2021 12:16:27

Despre șeful SIE din 1992 Mihai Caraman, în deschiderea noului sezon „Omul şi timpul” la TVR 1București (MEDIA EXPRES) / 14 oct 2021 / Echipa de jurnalişti TVR Ruxandra Ţuchel – Rafael Udrişte propune o nouă serie de dezvăluiri ale intrigilor din politica internă şi externă a României ultimului secol în „Omul şi timpul”, la TVR 1, de duminică, 17 octombrie, de la ora 19.00.

Cine a fost, de fapt, Mihai Caraman şi, mai ales, cum a contribuit el la menţinerea echilibrului dintre cele două blocuri politico-militare din timpul Războiului Rece, NATO şi Pactul de la Varşovia, aflăm în prima ediţie a noului sezon „Omul şi timpul” de la TVR 1, potrivit comunicatului care anunță difuzarea emisiunii.

În 1992, doi înalţi responsabili ai contraspionajului francez veneau la Bucureşti, pentru a se întâlni cu noul şef al Serviciilor secrete externe româneşti, SIE, Mihai Caraman. Vechii duşmani din timpul Războiului Rece îngropau acum securea războiului şi îşi ofereau unii altora, în semn de pace, informaţii preţioase, ascunse până atunci în seifuri bine păzite. Despre spionaj, contraspionaj şi schimburi secrete de informaţii discută Rafael Udrişte cu invitatul său, istoricul Florian Banu, în ediţia ce deschide un nou sezon al emisiunii „Omul şi timpul”. O urmărim duminică, 17 octombrie, de la ora 19.00, la TVR 1.

Mihai Caraman, fost rezident la Paris între 1958 – 1963, şeful SIE după căderea lui Ceauşescu, avea foarte bune cunoştinţe atât de limba franceză, cât şi privind realităţile din Franţa. În plus, avea nevoie ca noul regim post-Ceauşescu de la Bucureşti să fie sprijinit de ţările vest-europene.

Câteva luni mai târziu, tot în 1992, Mihai Caraman avea să facă şi el, la rândul lui, o vizită de politeţe Serviciilor secrete franceze. Atunci, el primea câteva informaţii importante pe care le deţinea Franţa despre România, dar şi el le oferea francezilor, la schimb, un dosar ultrasecret, care nu părăsise niciodată până atunci arhivele serviciilor secrete est-europene. Era un cadou pe care România îl făcea vechilor săi duşmani, pentru a sublinia simbolic încheierea Războiului Rece. Un schimb între servicii, care, conform tradiţiei, trebuia să rămână secret.

„Istoria este expresia timpului, un depozit al acţiunilor, martor al trecutului, exemplu şi înştiinţare a prezentului, avertisment al viitorului. Aşa scria Cervantes în ‘Don Quijote’. Ei bine, în vremurile acestea, TVR îşi asumă, ca şi celebrul personaj, să se lupte cu morile de vânt şi să facă din evenimente de mult apuse vedetele timpului nostru”, descrie Rafael Udrişte demersul jurnalistic ce are ca rezultat realizarea emisiunii „Omul şi timpul”.

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din 17 octombrie, de la ora 19.00, urmărim în fiecare duminică un nou sezon „Omul şi timpul” la TVR 1.
(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Da Vinci advertising for educational programsAbonamentele la MEDIA EXPRES va oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale dar interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.
Pentru abonamente click aici


© 2001 -  Media Expres SRL