×

Programe TV -- Data și ora publicării: 21.10.2021 19:27:49

CNA a amendat masiv Nașul TV, drastic Antena 3 și cu 10.000 de lei Radio Dobrogea din Constanța



București (MEDIA EXPRES) / 21 aug 2021 / Consiliul Național al Audiovizualului a dat trei amenzi totalizând 110.000 de lei pentru Nașul TV, o amendă de 40.000 de lei pentru Antena 3 și câte 10.000 de lei pentru Realitatea Plus, Kapital TV și Nașul TV, într-o singură zi, pentru subiecte legate de pandemia de COVID-19. Autoritatea a amendat cu 10.000 de lei și Radio Dobrogea din Constanța pentru discursul antivaccinare din „Cuvântul ierarhului” avându-l ca invitat pe Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie.

Este probabil una din zilele cu cele mai mari amenzi ]nsumate din istoria instituției, cu excepția momentelor în care CNA amenda OTV înainte de ridicarea licenței televiziunii.

Potrivit unui comunicat difuzat după ședința publică de joi, 21 octombrie, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite pentru emisiuni de știri și dezbatere, difuzate televiziunile centrale în perioada iunie-septembrie 2021, în cadrul cărora au fost abordate subiecte legate de pandemia de COVID-19.

Constatând încălcări ale prevederilor legislației audiovizualului referitoare la informarea corectă, Consiliul a decis să aplice pentru emisiuni difuzate în luna iunie următoarele sancțiuni:

amendă de 60.000 de lei pentru Nașul TV care în emisiunile „Nașul Special” și „Ediție Specială” din 8.06.2021, precum și pentru emisiunea „Să vorbim despre tine” din 9.06.2021, nu a respectat dispozițiile art. 64 și art. 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual;

amendă de 10.000 de lei pentru Realitatea Plus, deoarece ediția din 8.06.2021 a emisiunii „Jocuri de putere” a încălcat prevederile art. 40 alin. (4) și art. 64 din Codul audiovizualului;

somație publică pentru Antena 3 deoarece în emisiunea „Ediție Specială” din data de 20.06.2021 a încălcat art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului;

somație publică Metropola TV pentru emisiunea „Mădălin Ionescu Show” din data de 8.06.2021, difuzată fără respectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.

Pentru emisiuni difuzate în luna iulie pe subiectul COVID-19, CNA a decis următoarele sancțiuni:

amendă de 40.000 de lei pentru Antena 3 pentru încălcarea art. 64 alin. (1) lit. a), b) și ale art. 66 din Codul audiovizualului, precum și a dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, la difuzarea emisiunii „Subiectiv” din 19.07.2021;

amendă de 40.000 de lei pentru Nașul TV, deoarece radiodifuzorul a încălcat art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului și art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul audiovizualului în emisiunea „Starea de libertate” din 22.07.2021;

amendă de 10.000 de lei pentru Kapital TV, pentru că în ediția din 23.07.2021 a emisiunii „Realitatea în politică” (ora 20.00) nu a respectat dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului.

De asemenea, pentru emisiuni difuzate în luna august având ca subiect pandemia de COVID-19, constatând încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, CNA a somat public următoarele televiziuni:

Nașul TV pentru emisiunea „Să vorbim despre tine” din 12.08.2021;
România TV pentru emisiunea „Știri cu Cristina Șincai și Costin Soare” difuzată în data de 01.08.2021, interval orar 18:58 -19:44.
Totodată, ca urmare a analizării rapoartelor privind emisiuni pe tema COVID-19 difuzate în luna septembrie, CNA a decis să sancționeze Nașul TV cu amendă de 10.000 de lei, deoarece în emisiunea „Breaking News” din data de 26.09.2021, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului.

În aceeași ședință, după analizarea raportului întocmit de Direcția Control pentru emisiunea „Cuvântul ierarhului” din 14.10.2021 difuzată de Radio Dobrogea din Constanța, Consiliul a decis să sancționeze radiodifuzorul cu amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului.

CNA a invocat pentru amenzile și sancțiunile acordate Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002:
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

De asemenea, Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare:

Art. 40 (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. (2) În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare. (3) În cazul în care informaţia provine din surse confidenţiale sau a căror credibilitate nu este suficient verificată, se va menţiona explicit acest fapt.

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL