×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 10.01.2022 18:30:37

Legea europeană privind libertatea mass-mediei: Comisia Europeană a lansat consultarea publicăBucurești (MEDIA EXPRES) / 10 ian 2021 / Comisia Europeană a lansat luni, 10 ianuarie 2022, o consultare publică cu privire la viitoarea Lege europeană privind libertatea mass-mediei, al cărei scop este colectarea de informații despre cele mai importante aspecte care afectează funcționarea pieței interne a media, inclusiv tipurile de interferențe din acest domeniu și tendințele economice.

Această lege este o inițiativă anunțată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său din 2021 privind starea UE, menită să protejeze pluralismul și independența mass-media pe piața internă a Uniunii, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene, https://ec.europa.eu/.

„Mass-media reprezintă un pilon al democrației. Astăzi însă acest pilon este cenzurat și se confruntă cu presiuni din partea unor guverne și grupuri private. Acesta este motivul pentru care Comisia va propune norme și garanții comune pentru a proteja independența și pluralismul mass-mediei. Jurnaliștii ar trebui să fie în măsură să își desfășoare activitatea, să îi informeze pe cetățeni și să îi tragă la răspundere fără teamă și fără favoruri pe cei aflați la putere. În prezent, avem consultări ample pentru a veni cu cea mai bună propunere”, a declarat vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová.

La rândul său, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat: „Trebuie să ne asigurăm că mass-media europeană rămâne independentă, inovatoare și durabilă și că își desfășoară activitatea fără interferențe nejustificate în activitatea lor, nici din partea mediului privat, nici din partea mediului public. Astăzi lansăm consultarea referitoare la viitoarea Lege privind libertatea mass-mediei: vrem să vă auzim punctele de vedere și să explorăm cele mai ambițioase soluții pentru o piață a mass-mediei rezilientă, care să le ofere cetățenilor informații diverse și fiabile.”

Prin această consultare publică, reprezentanții Comsiiei Europene doresc să colecteze opinii cu privire la cele mai importante aspecte care afectează funcționarea pieței interne a mass-mediei, inclusiv diferitele tipuri de interferențe din media și tendințele economice.

Consultarea privește trei domenii principale referitoare la piețele mass-media: prima se axează pe transparență și independență (de exemplu, controlul tranzacțiilor de pe piața mass-mediei, transparența informațiilor legate de cine deține proprietatea asupra mass-mediei și măsurarea audienței), a doua - pe condițiile necesare unei bune funcționări a acestora (de exemplu, expunerea publicului la o pluralitate de opinii și inovarea în domeniul mass-mediei pe piața UE) și a treia secțiune - pe alocarea echitabilă a resurselor de stat (de exemplu, independența mass-mediei publice, transparența și distribuția echitabilă a publicității comandate de instituții ale statului).

De asemenea, se așteaptă feedback cu privire la opțiunile de guvernanță aferente legii, care s-ar putea baza pe Grupul autorităților europene de reglementare pentru serviciile mass-media audiovizuale (ERGA).

Propunerea urmează să fie prezentată de Comisia European[ în cel de al treilea trimestru al anului 2022.

Consultarea publică deschisă urmărește să colecteze din partea cetățenilor, în special a jurnaliștilor, a mass-mediei (private și publice), a întreprinderilor (în special a actorilor din domeniul mass-mediei), a mediului academic, a societății civile, a autorităților publice, a întreprinderilor și a tuturor părților interesate opinii, dovezi și date care să ajute Comisia să elaboreze aceste noi norme. Contribuțiile pot fi transmise până la 21 martie 2022 pe portalul „Exprimați-vă părerea”.

Adoptarea Legii europene privind libertatea mass-mediei este planificată pentru al treilea trimestru al anului 2022, astfel cum se menționează în programul de lucru al Comisiei pentru 2022. Această lege se bazează pe Directiva revizuită a serviciilor mass-media audiovizuale, care stabilește norme pentru independența autorităților de reglementare în domeniul mass-mediei, promovează transparența proprietății asupra media și recunoaște că deciziile editoriale ar trebui să fie independente de orice influență externă.

Inițiativa se va axa pe eliminarea barierelor din calea instituirii și a funcționării serviciilor mass-media și va urmări să stabilească un cadru comun pentru promovarea pieței interne în sectorul mass-mediei, în vederea protejării libertății și a pluralismului mass-mediei pe piața respectivă. Aceasta se va înscrie în eforturile UE de promovare a participării democratice, de combatere a dezinformării și de sprijinire a libertății mass-mediei și a pluralismului, astfel cum se prevede în Planul de acțiune pentru democrația europeană. În special, aceasta va completa Recomandarea recent adoptată privind protecția, siguranța și capacitarea jurnaliștilor, pachetul legislativ propus privind serviciile digitale și viitoarea inițiativă de protejare a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor împotriva proceselor abuzive (SLAPP).

Legea europeană privind libertatea mass-mediei va fi, de asemenea, însoțită de acțiuni legate de viabilitatea, reziliența și transformarea digitală a sectorului mass-mediei, desfășurate în cadrul Planului de acțiune pentru mass-media.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL