×

Editorial -- Data și ora publicării: 19.01.2022 08:13:00

Despre CNA ca administrator al licențelor în audiovizual



// de Mihai Pavelescu //
București (MEDIA EXPRES) / 19 ian 2022 / CNA a acordat la 18 ianuarie licența pentru CinemaAsia după ce a reușit să-i convingă pe antreprenorii în audiovizual de la Diplomatic Digital SRL să respecte legislația în vigoare și să includă în grila de programe un procent de 30% de filme europene (sic!).

Fără legătură cu acest subiect, în aceeași ședință am văzut o amânare cu o săptămână în cazul vânzării televiziunii Tele Europa Nova din Timișoara, deținută de Stelu Iordache, către o altă persoană fizică - nici nu contează despre cine este vorba pentru ce vreau să spun în continuare. Amânarea este ca turnesolul pentru o mentalitate de care toți ne lăudăm că vrem să scăpăm, sau că am scăpat, dar...

Ce m-a râcâit în ureche ca un cui pe tablă, asistând pe Zoom la ședința autorității? A fost ideea eronată exprimată de Valentin Jucan, membru CNA, că „statul dă licențele”, ca și cum statul este stăpânul și restul, poporul, și organizațiile poporului, de exemplu srl-urile care vor licențe tv sau radio, sunt „datoare” să slujească statului.

Comportamentul de administrator al bunurilor statului, numit de putere, oricare ar fi ea, din Antichitate și până ieri, este ca și cea mai veche meserie de pe pământ, are beneficii dar vine la pachet și cu o mulțime de critici asociate activităților prestate.

Așadar, Jucan a propus amânarea votului pentru schimbarea acționariatului în cazul Tele Europa Nova pentru că vrea să știe cine își „asumă promisiunile” televiziunii Tele Europa Nova în fața lui. Mă rog, a statului. Ce să mai vorbim, el e statul acum. Sau și mai clar: el și, cu acordul celorlalți membri ai CNA, cu toții împreună sunt acum statul. În audiovizual.

De ce zic că atitudinea lui Valentin Jucan, regăsită parțial și la Dorina Rusu, de exemplu, numită tot „de la dreapta”, dar și a altor membri foști și actuali ai CNA, este „depășită”? Ca să nu zic „socialistă” sau izvorâtă dintr-o „racilă a trecutului”, o bubă încă nevindecată în mentalitatea funcționarilor statului condus de ca-un-singur-partid și ca-și-comunist?

Deoarece capitaliștii ar trebui să fie în mod real proprietarii frecvențelor și licențelor, cu toate drepturile de înființare și de desființare ale companiilor de media și fără alte condiționări decât cele de business și de drept comun. De ce trebuie să promită cineva în public ce vrea Jucan-Statul să audă, doar ca să vină la „tejghea”, ca la primărie, ca să primească aprobarea să dețină două vaci și trei oi? Că de restul ne ocupăm noi, stau la colectiv, în ograda TVR?...

Ar trebui eliminată explicit, prin lege, posibilitatea ca Jucan-Statul să condiționeze vânzarea-cumpărarea de licențe în orice fel imaginabil, altul decât limitarea concentrării și a monopolului!

Da, și frecvențele de radio ar trebui să fie la cheremul capitaliștilor, al proprietarilor, al oamenilor cu bani! Frecvențele, ca și orice alte resurse naturale, ar trebui să facă parte din bunurile care se vând și se cumpără ca la piață, ca la bursă, ca la târg, odată ce au fost alocate, în urmă cu 30 de ani, prin criteriile unei „împroprietăriri” specifice audiovizualului privat care se năștea după prăbușirea sistemului de stat condus de Partidul Comunist Român. De ce trebuie ca Jucan-Statul să o audieze pe noua proprietară a Tele Europa Nova?

Nicio prevedere legală actuală nu justifică această amânare. Iar la întrebarea „ce experiență aveți Dvs. în audiovizual ca să luați licența?”, eu îi răspund Jucanului-Stat: antreprenorii sunt investitori, nu profesioniști în domeniile în care investesc!

Unele declarații ale unora dintre membrii instituției de control și reglementare în audiovizual care cred că „statul dă frecvențe și licențe” arată așadar reflexe (poate involuntare, dar tot impardonabile) de „ancorare în trecut”, o concepție etatistă după care decizia politică împarte „bunurile întregului popor” unora sau altora, mai mult sau mai puțin aleși: licențele TV prin cablu - „nelimitate” dar nici acelea infinite, având în vedere limitările tehnologice ale distribuției prin cablu - și frecvențele de radio - unde spectrul este limitat la benzile FM și AM alocate radiodifuziunii prin tratatele internaționale.

Chiar și procentul obligatoriu de filme europene într-o televiziune de filme asiatice, cum a fost vorba în cazul CinemaAsia, este expresia unui PROTECȚIONISM ECONOMIC, și nu un protecționist difuz, posibil ideologic, posibil de gen, posibil politic, posibil de tematică, posibil antidiscriminare dar și, foarte probabil, „după cum ne-am trezit dimineața cu fața la perete”. Cam așa au sunat interogațiile lui Jucan-Statul la adresa viitoarei patroane a unei televiziuni regionale din România.

Mă așteptam să nu mai văd asta la CNA, mai ales atunci când numirile membrilor au provenit de la „dreapta” politicii, adică de acolo de unde ar trebui să fie clar că legea o fac marfa, banii și balansul dintre cerere și a ofertă, că societatea funcționează pe bază de piețe, în acest caz piața audiovizualului, și că intervențiile trebuie să se limiteze la pedepsirea crimelor și nu la aprobarea sau neaprobarea unor declarații de intenție, nu se știe cât de sincere și, oricum ar fi, rostite în noua limbă de lemn care promovează „noul”, „altfelul”, „eficiența energetică”. Dar total vagi și oricum pe lângă întrebarea nerostită: pentru cine și în folosul cărui partid va manipula publicul noua (vechea) televiziune?

Prin vorbe, fapte și gesturi partidele și oamenii lor dovedesc din nefericire, la atâta timp după desființarea statului comunist, că sunt doar o rebotezare a fostului partid unic, folosind diferite denumiri istorice, dar cu totul golite de adevăratul sens.

Deși suntem aliați cu americanii, în audiovizualul românesc eu încă mai aștept americanii.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL