×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 01.02.2022 17:33:24

Recomandare CNA privind difuzarea unor producții cinematografice românești realizate înainte de anul 1989București (MEDIA EXPRES) / 1 feb 2021 / Consiliul Național al Audiovizualului a emis o Recomandare privind difuzarea producțiilor cinematografice românești realizate înainte de anul 1989, în scopul informării publicului cu privire la contextul istoric și socio-politic în care au fost create acestea, unele având un pronunțat caracter propagandistic.

Potrivit CNA, la transmiterea unui film, în funcție de conținutul acestuia, Consiliul recomandă radiodifuzorilor să aleagă una dintre opțiuni:

a) Difuzarea unor emisiuni în care pot fi puse în discuție producțiile cinematografice românești realizate înainte de anul 1989, prin participarea unor invitați care să cunoască producțiile cinematografice din perioada respectivă, în contextul istoric și cultural al realizării acestora. Analiza și critica de specialitate a acelor producții cinematografice românești se poate realiza înainte sau după difuzarea lor în cadrul serviciilor de programe.

b) Informarea publicului, la începutul programului, asupra difuzării unei producții cinematografice românești realizate înainte de anul 1989, prin afișarea, statică și lizibilă, a mențiunii „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiționată de o viză a cenzurii” sau a mențiunii „Film realizat în perioada comunistă, în care funcționau cenzura și propaganda de stat”.

Alegerea formulei potrivite rămâne la latitudinea televiziunii, în funcție de fiecare film în parte, spune CNA.

Totodată, CNA precizează că, potrivit art. 6 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, decizia editorială de difuzare aparţine exclusiv radiodifuzorului.

De asemenea, CNA menționează că Recomandarea nr. 4 / 1 februarie 2022 a fost publicată pe site-ul instituției, www.cna.ro, și transmisă radiodifuzorilor.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru detalii despre activitatea CNA, accesați www.cna.ro.
(C MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici
© 2001 -  Media Expres SRL