×


Autorităţi -- Data și ora publicării: 23.02.2022 14:41:58

ANCOM a adoptat planul de acțiuni pentru anul 2022București (MEDIA EXPRES) / 23 feb 2022 / Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va actualiza, în 2022, regimul de autorizare generală privind furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, decizia privind colectarea datelor statistice și va revizui piața de gros corespunzătoare serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioară, potrivit unui comunicat difuzat de ANCOM.

De asemenea, "procesul multianual de implementare a Legii Infrastructurii continuă și în 2022", în acest an autoritatea propunându-și să organizeze o nouă secțiune pe pagina proprie de internet, care va conține informații despre standardele pentru proiectarea, instalarea, operarea și mentenanța rețelelor publice de comunicații electronice și a infrastructurilor fizice asociate acestora.

Măsurile se regăsesc în planul de acţiuni pentru anul 2022, despre care Vlad Ștefan Stoica, președintele ANCOM, a declarat: „Crearea unui cadru legal adaptat nevoilor actuale, care să susțină dezvoltarea sectorului telecom și protejarea utilizatorilor, este obiectivul principal al ANCOM pentru anul acesta. Transpunerea cât mai rapidă a Codului European al Comunicațiilor Electronice în legislația națională ne va permite revizuirea și actualizarea reglementărilor naționale în vigoare, astfel încât să beneficiem cu toții de avantajele și oportunitățile oferite de un cadru unic european, în acord cu evoluția rapidă din acest domeniu”.

Planul de acțiuni al ANCOM pentru anul 2022 poate fi consultat la adresa https://www.ancom.ro/plan-de-actiuni_119.

Acte normative și decizii privind utilizatorii finali

În anul 2022, Autoritatea va modifica decizia privind realizarea comunicațiilor către Sistemul național unic pentru apeluri de urgență și cea pentru stabilirea unor măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilități.

De asemenea, în vederea creșterii gradului de informare și, totodată, pentru informarea corectă a utilizatorilor finali de către operatorii de comunicații electronice, aspecte importante prevăzute în noul Cod al comunicațiilor, ANCOM va elabora noi prevederi legislative.

Gestionarea spectrului de frecvențe
Pentru continuarea procesului de acordare de drepturi de utilizare a spectrului radio, ANCOM va adopta decizia privind organizarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 1500 MHz si 3400-3800 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă, precum și alte măsuri necesare, în condițiile prevăzute de legislația primară revizuită.

Această acțiune, corelată cu revizuirea cuantumului tarifului de utilizare a spectrului și cu revizuirea unor decizii din domeniul administrării spectrului radio, va permite desfășurarea propriu-zisă a procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor.


Stabilirea măsurilor minime de securitate a rețelelor și serviciilor de comunicații

Ca urmare a modificărilor apărute la nivelul legislației primare, a evoluției tehnologice și a contextului național și european, Autoritatea va actualiza decizia privind stabilirea măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizării rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.

Reglementări privind serviciile poștale
Actualizarea regimului de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poștale și realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poștale sunt printre principalele proiecte care vizează sectorul serviciilor poștale.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenței și a inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea procompetitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultrarapide.

Pentru detalii despre activitatea ANCOM, vizitați www.ancom.ro, www.portabilitate.ro si www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu servicii de voce mobilă a localităților, drumurilor naționale și județene din România, accesați www.aisemnal.ro.
C(MEDIA EXPRES)

Vă mulțumim că ați citit până aici. Acum vă învățăm un mic secret: Abonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover

Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2022-2023 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover


Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici© 2001 -  Media Expres SRL