×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 25.02.2022 10:54:38

Autoritățile europene din audiovizual reacționează la criza din Ucraina



București (MEDIA EXPRES) / 25 feb 2022 / Invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, a atras un răspuns rapid din partea unor autorități de reglementare a audiovizualului din Europa Centrală și de Est, inclusiv din România, notează Chris Dziadul în Broadbandtvnews.com.

Primul organism de reglementare care a reacționat a fost NEPLP din Letonia, care a interzis distribuția televiziunilor rusești Rossiya RTR, Rossiya 24 și TV Centr din motive de securitate națională. Într-un comunicat, autoritatea din Letonia a spus că „această decizie a fost luată pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, folosindu-se o prevedere din Directiva Serviciilor Media Audiovizuale care permite procedura de restricție de aproximativ un an în situații de urgență”. De asemenea, Letonia a cerut tuturor statelor membre UE să ia aceleași măsuri.

La scurt timp după, Consiliul Național al Radiodifuziunii (KRRiT) din Polonia a decis să elimine televiziunile rusești RT (Russia Today), RT Documentary, RTR Planeta, Soyuz TV și Rossiya 24 de pe lista serviciilor permise în țară. Aceasta înseamnă că nu mai pot fi distribuite prin cablu, satelit și platforme de internet în Polonia.

Între timp, în România, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), deși nu a interzis nicio televiziune din Rusia, a emis o recomandare furnizorilor de servicii media audiovizuale „să asigure respectarea obligațiilor legale privind informarea corectă a publicului, în contextul programelor de știri și dezbateri pe tema agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.

În Ucraina, Consiliul Național de reglementare a declarat că va face apel la conducerea Platformei Europene a Autorităților de Reglementare (EPRA), precum și, separat, la autoritățile de reglementare a mass-media din țările europene „pentru a lua eventuale măsuri pentru a opri difuzarea televiziunilor de propagandă în limba rusă de pe teritoriile lor”.

Pe de altă parte, autoritatea de reglementare rusă Roskomnadzor a emis o declarație în care critică Facebook pentru că a eliminat televiziunea TV Zvezda, agenția de presă RAI Novosti și site-urile de internet Lenta.ru și Gazeta.ru de pe Meta Platforms.

De asemenea, a avertizat instituțiile de presă ruse că ar trebui să folosească numai surse media oficiale atunci când raportează despre evenimentele din Ucraina. Diseminarea „informațiilor false cu bună știință” va duce la o amendă și la blocarea imediată pe internet.
C (MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL