×

Legislaţie -- Data și ora publicării: 19.05.2022 11:54:43

ApTI critică păstrarea unor prevederi privind interceptarea comunicațiilor electronice după decizia CCR comunicată public la 18 mai



București (MEDIA EXPRES) / 19 mai 2022 / Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) a criticat dur CCR după aprobarea parțială a articolelor pentru interceptarea comunicațiilor electronice, la 18 mai, inclusiv pe cheltuiala operatorilor de internet, spunând că forul legislativ "a ratat șansa uriașă de a demonstra că drepturile cetățenilor români sunt mai presus de interesele unor servicii", potrivit unui articol publicat pe site-ul apti.ro și semnat "Redacția ApTI".

În sursa citată se arată că după două amânări consecutive, Curtea Constituțională (CCR) a admis parțial excepția de constituționalitate (pe art 10^2) depuse de USR și Avocatul Poporului.

Un comunicat CCR pe această temă a fost publicat la 18 mai 2022 și în acesta se arată că este neconstituțională doar litera c) "să furnizeze informațiile reținute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaților sau clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente".

Potrivit CCR aceasta literă, prin modul de formulare, are dispoziții care "sunt susceptibile de a crea aparența de legalitate cu privire la activitatea de reținere și stocare a informațiilor electronice, lăsând posibilitatea interpretării acestora în sensul că obligația reținerii și stocării informațiilor electronice poate fi reglementată prin acte normative infralegale".

ApTI susține că CCR spune că litera c) este neconstituțională pentru că stocarea tuturor acestor date a fost declarată, în trecut, o măsură excesivă, neproporțională. "Este neconstituțional, deci, să ceri să fie păstrate date despre toate comunicațiile oamenilor, doar-doar ți-o trebui ceva de acolo, la un moment dat".

Curtea Europeană de Justiție a stabilit un precent în 2014, când a declarat directiva de Data Retention ca fiind invalidă din același motiv: este neproporțional să reții toate datele despre schimburile de mesaje pe Internet ale oamenilor, mai arată ApTI.

"Din păcate pentru restul alineatelor din art 10^2 (a,b si d) sesizarea de neconstituționalitate a fost respinsă. Asta înseamnă că următoarele obligații (reproduse aici, sumar) au fost, toate, considerate constituționale de către CCR:

litera a) "să permită interceptarea legală a comunicațiilor, inclusiv să suporte costurile aferente"
litera b) "să acorde, la solicitarea organelor autorizate, în condițiile prezentei legi, conținutul criptat al comunicațiilor în rețelele proprii"
litera d) "să permită accesul la propriile sisteme informatice în vederea copierii sau extragerii exclusiv a datelor care fac obiectul actelor de autorizare".

ApTI arată în textul citat că anumite aspecte cum ar fi, de exemplu, înregistrarea obligatorie a găzduitorilor au toate șansele să cadă la Curtea Europeană de Justiție, încălcarea obligațiilor europene fiind flagrantă. Altele vor trebuie sa ajungă la CEDO pentru o rezolvare satisfăcătoare.

"Cert este că, din păcate, CCR, în actuala formulă, a ratat o șansă uriașă de a demonstra că drepturile cetățenilor români sunt mai presus de interesele unor servicii. Istoria ne-a demonstrat că aceste servicii acționează exclusiv pentru interesele proprii sau personale", se mai arată pe site-ul asociației.

"Alături de proiectul de OUG pe Cloud-ul Guvernamental și de mult-anunțatele (dar secrete) legi ale serviciilor pe care CSAT vrea să se pună pe masa Parlamentului, o sa asistăm cel mai probabil la schimbarea înceată și sigura a sistemului din România dintr-un stat de drept, unde drepturile și libertățile cetățeanului sunt esențiale într-un stat securist, unde pentru securitatea voastră nu veți mai avea nicio libertate".

APTI este persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, care are ca scop printre altele să apere toți utilizatorii români, de orice fel de activități ilegale care pot avea loc pe Internet, să susțină pe lângă autoritățile competente diversele reglementări care trebuie adoptate pentru prevenirea și sancționarea abuzurilor în domeniul serviciilor societății informaționale și să ia atitudine împotriva oricăror abuzuri care pot avea loc prin intermediul serviciilor electronice. Potrivit site-ului propriu, organizația avea la 19 mai un număr de 22 de membri.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover

Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover


Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici



© 2001 -  Media Expres SRL