×
Media Expres nr. 1
/ ianuarie 2023
Rasfoieste Anuarul
2022-2023
Media Expres nr. 12
/ decembrie 2022
Media Expres nr. 11
/ noiembrie 2022
Media Expres nr. 10
/ octombrie 2022
Media Expres nr. 9
/ septembrie 2022
Media Expres nr. 8
/ august 2022
Media Expres nr. 7
/ iulie 2022
Media Expres nr. 6
/ iunie 2022
Media Expres nr. 5
/ mai 2022
Media Expres nr. 4
/ aprilie 2022
Media Expres nr. 3
/ martie 2022
Media Expres nr. 2
/ februarie 2022
Media Expres nr. 1
/ ianuarie 2022
Rasfoieste Anuarul
2021-2022
Media Expres nr. 12
/ decembrie 2021
Media Expres nr. 11
/ noiembrie 2021
Media Expres nr. 10
/ octombrie 2021
Media Expres nr. 9
/ septembrie 2021
Media Expres nr. 8
/ august 2021
Media Expres nr. 7
/ iulie 2021
Media Expres nr. 6
/ iunie 2021
Media Expres nr. 5
/ mai 2021
Media Expres nr. 4
/ aprilie 2021
Media Expres nr. 3
/ martie 2021
Media Expres nr. 2
/ februarie 2021
Media Expres nr. 1
/ ianuarie 2021
Rasfoieste Anuarul
2020-2021
Powered by deep web learning from:
Complete Web Developer in 2023: Zero to Mastery
Login
Creează cont
Data de astăzi:
27.01.2023
; Data ultimei știri:
26.01.2023 12:43:57
REVISTA MEDIA EXPRES
TV LIVE ROMÂNIA
ULTIMELE ȘTIRI
Autorităţi
Cinema
Comunicaţii
ECO
Editorial
Externe
LEARN TO CODE
Legislaţie
MUZICĂ
ONG
ONLINE VOD OTT
Profil
Programe TV
Publicitate
Radio
Revista presei
Timp liber
Cine suntem
Abonamente
Publicitate in MEDIA EXPRES
Confidentialitate
Contact
Pentru
Adria
/ Za Adria Kliknite ovdje:
Adria
© 2001 - 2023 Media Expres S.R.L. 
ONG
-- Data și ora publicării:
14.07.2022 11:34:36
Klaus Iohannis a rămas ultima redută pentru retrimiterea în Parlament a Legii privind protecția avertizorilor în interes public
București (MEDIA EXPRES) / 14 iul 2022 / Președintele României, Klaus Iohannis, este ținta unei noi scrisori deschise semnată de 20 de organizații neguvernamentale, alături de avertizori de integritate, prin care i se solicită să ceară Parlamentului reexaminarea Legii privind protecţia avertizorilor în interes public.
Semnatarii scrisorii reamintesc că, în forma adoptată de Parlament, legea diminuează mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate, iar România riscă să intre în procedură de infringement pentru transpunerea selectivă a Directivei europene în materie. În plus, legea adoptată nu satisface criteriile de aderare a României la Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
La rândul său, în Raportul privind Statul de Drept publicat miercuri, 13 iulie, Comisia Europeană își exprimă preocuparea față de faptul că în România ”lipsește în continuare o protecție cuprinzătoare a avertizorilor de integritate”.
Scrisoarea este publicată online la adresa:
https://avertizori.ro/scrisoare-deschisa-nu-promulgati-legea-privind-protectia-avertizorilor-in-interes-public/
Scrisoare deschisă către Președintele României, Klaus Iohannis
Nu promulgați Legea privind protecţia avertizorilor în interes public
Stimate domnule Președinte,
Organizațiile și avertizorii semnatari ai prezentei scrisori vă solicită să cereți Parlamentului reexaminarea Legii privind protecţia avertizorilor în interes public.
Sesizarea de neconstituționalitate a fost respinsă de către Curtea Constituțională a României, ieri, 13 iulie. Prin urmare, ultimul resort pentru reintroducerea și rediscutarea acestei legi în Parlament, rămâneți Dumneavoastră, domnule Președinte.
Reamintim că, în forma adoptată de Parlament, legea diminuează mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate, iar România riscă să intre în procedură de infringement pentru transpunerea selectivă a Directivei europene în materie.
De exemplu, legea adoptată nu a transpus articolele din Directivă care vizează: protejarea avertizorului de răspundere pentru încălcarea confidențialității (art. 13, lit. g), protejarea avertizorilor anonimi, care sunt ulterior identificați (art. 6, alin. 3), protejarea de defăimare, încălcarea drepturilor de autor, încălcarea secretului profesional, încălcarea normelor de protecție a datelor, divulgarea secretelor comerciale (art. 21, alin. 7), prevederea măsurilor reparatorii și a compensațiilor integrale pentru prejudicii (art. 21, alin. 8).
Aceste probleme au fost explicate pe larg, de către organizațiile semnatare ale prezentei scrisori, într-o poziție publică emisă la adoptarea legii în Parlament, comunicată și către Administrația Prezidențială. De asemenea, au fost explicate de către multe alte organizații, inclusiv de către avertizori înșiși, oamenii aflați în prima linie a dezvăluirii încălcărilor legii.
Reamintim și că, în luna iunie 2022, Consiliul miniştrilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a adoptat Foaia de parcurs a procesului de aderare a României. Printre criteriile de aderare regăsim și existența unui “cadru juridic și instituțional puternic și eficient pentru protecția avertizorilor”.
Conform art. XXII al Recomandării Consiliului pentru combaterea în continuare a mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale, statele membre sunt invitate, printre altele:
să ofere cea mai largă protecție avertizorilor (punctul ii);
să permită raportările anonime și să asigure protecție relevantă celor care sunt ulterior identificați și pot suferi represalii (punctul iv) - în acest sens reamintim că un articol care oferea protecție avertizorilor care au raportat anonim, dar au fost ulterior identificați, a fost înlăturat din proiectul de lege privind avertizorii în interes public, ca urmare a amendamentelor adoptate de Camera Deputaților.
În mod evident, în acest moment, legea adoptată nu satisface criteriile de aderare a României la OCDE.
Reamintim și că Raportul privind Statul de Drept, publicat de Comisia Europeană tot ieri, 13 iulie, identifică protecția avertizorilor de integritate drept o temă de preocupare, menționând, referitor la legea adoptată de Parlament, că: “Unele amendamente au ridicat îngrijorări, în special din partea Procurorului Șef European, iar guvernul și-a exprimat intenția de a ajusta proiectul de lege, deoarece procesul legislativ este încă în desfășurare”.
În acest context, mai reamintim și că reprezentanții Ministerului Justiției prezenți la dezbaterile din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, în care s-au adoptat amendamentele controversate, au explicat în mod repetat că acestea contravin cerințelor Comisiei Europene, discutate și negociate de către Minister, în procesul de adoptare a acestei legi de transpunere a Directivei europene în materie.
De asemenea, așa cum se arată în preambulul Directivei, raportările și divulgările publice, făcute de către avertizori, “alimentează sistemele naționale și europene de aplicare a legii cu informații care permit depistarea, investigarea și urmărirea penală eficace a încălcărilor dreptului Uniunii, crescând astfel transparența și responsabilizarea” și contribuind la “bunăstarea societății”. De aceea, proiectul de Lege privind protecția avertizorului în interes public este unul fundamental pentru statul de drept și, chiar și în al 11-lea ceas, ne exprimăm speranța că România va reuși totuși să adopte o lege cu adevărat europeană și care să răspundă interesului public, angajamentelor europene și internaționale ale României și nu scopurilor ilicite ale unor grupuri de interese.
Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm, Domnule Președinte, să faceți uz de prerogativele constituționale și să reîntoarceți către Parlament legea care, în forma sa actuală, nu îndeplinește standardele democratice la care România s-a obligat.
Cu stimă,
ActiveWatch
Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă
Asociația Română pentru Transparență I Transparency International Romania
European Ethics & Compliance Association
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Federația Sindicală Hermes
Federatia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune
Asociația Kompatibil
Asociația Miliția Spirituală
Asociația Respiro
Asociația Parcul Natural Văcărești
Centrul FILIA
Asociația Mediawise Society
Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
Centrul pentru Jurnalism Independent
APADOR-CH
Asociația pentru Tehnologie și Internet
Frontline Club Bucharest
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Avertizori de integritate:
Camelia Imbăruș
Cristina Rusu
George Epurescu
Cătălin Gomboș
Adrian Valentin Moise
Stefan Neagu
www.avertizori.ro
__________
ActiveWatch
Membra a Retelelor Reporteri fara Frontiere si IFEX
www.activewatch.ro/FreeEx
http://blog.activewatch.ro
(MEDIA EXPRES)
Vă mulțumim că ați citit până aici. Acum vă învățăm un mic secret:
Abonamentele
vă oferă acces la
News Alerts pe e-mail
și zilnic la
REVISTA PRESEI
, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine.
Abonament
click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click:
Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2022-2023 este online!
Gratuit online, doar un click:
Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES
va oferă acces la
Alerta Știri!
pe e-mail,
Anuarul Media Expres
și zilnic la
REVISTA PRESEI
, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului.
Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.
Pentru abonamente
click aici
© 2001 - Media Expres SRL