×

ONG -- Data și ora publicării: 14.07.2022 11:34:36

Klaus Iohannis a rămas ultima redută pentru retrimiterea în Parlament a Legii privind protecția avertizorilor în interes public



București (MEDIA EXPRES) / 14 iul 2022 / Președintele României, Klaus Iohannis, este ținta unei noi scrisori deschise semnată de 20 de organizații neguvernamentale, alături de avertizori de integritate, prin care i se solicită să ceară Parlamentului reexaminarea Legii privind protecţia avertizorilor în interes public.

Semnatarii scrisorii reamintesc că, în forma adoptată de Parlament, legea diminuează mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate, iar România riscă să intre în procedură de infringement pentru transpunerea selectivă a Directivei europene în materie. În plus, legea adoptată nu satisface criteriile de aderare a României la Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

La rândul său, în Raportul privind Statul de Drept publicat miercuri, 13 iulie, Comisia Europeană își exprimă preocuparea față de faptul că în România ”lipsește în continuare o protecție cuprinzătoare a avertizorilor de integritate”.

Scrisoarea este publicată online la adresa:
https://avertizori.ro/scrisoare-deschisa-nu-promulgati-legea-privind-protectia-avertizorilor-in-interes-public/

Scrisoare deschisă către Președintele României, Klaus Iohannis

Nu promulgați Legea privind protecţia avertizorilor în interes public

Stimate domnule Președinte,

Organizațiile și avertizorii semnatari ai prezentei scrisori vă solicită să cereți Parlamentului reexaminarea Legii privind protecţia avertizorilor în interes public.

Sesizarea de neconstituționalitate a fost respinsă de către Curtea Constituțională a României, ieri, 13 iulie. Prin urmare, ultimul resort pentru reintroducerea și rediscutarea acestei legi în Parlament, rămâneți Dumneavoastră, domnule Președinte.

Reamintim că, în forma adoptată de Parlament, legea diminuează mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate, iar România riscă să intre în procedură de infringement pentru transpunerea selectivă a Directivei europene în materie.

De exemplu, legea adoptată nu a transpus articolele din Directivă care vizează: protejarea avertizorului de răspundere pentru încălcarea confidențialității (art. 13, lit. g), protejarea avertizorilor anonimi, care sunt ulterior identificați (art. 6, alin. 3), protejarea de defăimare, încălcarea drepturilor de autor, încălcarea secretului profesional, încălcarea normelor de protecție a datelor, divulgarea secretelor comerciale (art. 21, alin. 7), prevederea măsurilor reparatorii și a compensațiilor integrale pentru prejudicii (art. 21, alin. 8).

Aceste probleme au fost explicate pe larg, de către organizațiile semnatare ale prezentei scrisori, într-o poziție publică emisă la adoptarea legii în Parlament, comunicată și către Administrația Prezidențială. De asemenea, au fost explicate de către multe alte organizații, inclusiv de către avertizori înșiși, oamenii aflați în prima linie a dezvăluirii încălcărilor legii.

Reamintim și că, în luna iunie 2022, Consiliul miniştrilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a adoptat Foaia de parcurs a procesului de aderare a României. Printre criteriile de aderare regăsim și existența unui “cadru juridic și instituțional puternic și eficient pentru protecția avertizorilor”.

Conform art. XXII al Recomandării Consiliului pentru combaterea în continuare a mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale, statele membre sunt invitate, printre altele:
să ofere cea mai largă protecție avertizorilor (punctul ii);
să permită raportările anonime și să asigure protecție relevantă celor care sunt ulterior identificați și pot suferi represalii (punctul iv) - în acest sens reamintim că un articol care oferea protecție avertizorilor care au raportat anonim, dar au fost ulterior identificați, a fost înlăturat din proiectul de lege privind avertizorii în interes public, ca urmare a amendamentelor adoptate de Camera Deputaților.

În mod evident, în acest moment, legea adoptată nu satisface criteriile de aderare a României la OCDE.

Reamintim și că Raportul privind Statul de Drept, publicat de Comisia Europeană tot ieri, 13 iulie, identifică protecția avertizorilor de integritate drept o temă de preocupare, menționând, referitor la legea adoptată de Parlament, că: “Unele amendamente au ridicat îngrijorări, în special din partea Procurorului Șef European, iar guvernul și-a exprimat intenția de a ajusta proiectul de lege, deoarece procesul legislativ este încă în desfășurare”.

În acest context, mai reamintim și că reprezentanții Ministerului Justiției prezenți la dezbaterile din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, în care s-au adoptat amendamentele controversate, au explicat în mod repetat că acestea contravin cerințelor Comisiei Europene, discutate și negociate de către Minister, în procesul de adoptare a acestei legi de transpunere a Directivei europene în materie.

De asemenea, așa cum se arată în preambulul Directivei, raportările și divulgările publice, făcute de către avertizori, “alimentează sistemele naționale și europene de aplicare a legii cu informații care permit depistarea, investigarea și urmărirea penală eficace a încălcărilor dreptului Uniunii, crescând astfel transparența și responsabilizarea” și contribuind la “bunăstarea societății”. De aceea, proiectul de Lege privind protecția avertizorului în interes public este unul fundamental pentru statul de drept și, chiar și în al 11-lea ceas, ne exprimăm speranța că România va reuși totuși să adopte o lege cu adevărat europeană și care să răspundă interesului public, angajamentelor europene și internaționale ale României și nu scopurilor ilicite ale unor grupuri de interese.

Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm, Domnule Președinte, să faceți uz de prerogativele constituționale și să reîntoarceți către Parlament legea care, în forma sa actuală, nu îndeplinește standardele democratice la care România s-a obligat.

Cu stimă,

ActiveWatch
Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă
Asociația Română pentru Transparență I Transparency International Romania
European Ethics & Compliance Association
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Federația Sindicală Hermes
Federatia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune
Asociația Kompatibil
Asociația Miliția Spirituală
Asociația Respiro
Asociația Parcul Natural Văcărești
Centrul FILIA
Asociația Mediawise Society
Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă
Centrul pentru Jurnalism Independent
APADOR-CH
Asociația pentru Tehnologie și Internet
Frontline Club Bucharest
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Avertizori de integritate:
Camelia Imbăruș
Cristina Rusu
George Epurescu
Cătălin Gomboș
Adrian Valentin Moise
Stefan Neagu

www.avertizori.ro

__________
ActiveWatch

Membra a Retelelor Reporteri fara Frontiere si IFEX
www.activewatch.ro/FreeEx
http://blog.activewatch.ro

(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL