×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 05.08.2022 14:47:48

CNA a comunicat doar sancțiunile cu amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei pentru Realitatea PlusBucurești (MEDIA EXPRES) / 5 aug 2022 / După o săptămână extrem de tensionată în ședințele CNA din cauza ridicării licenței televiziunii News România (fostă Estrada) și a refuzului de reanalizare a unei amenzi usturătoare pentru aceasta pentru emisiuni din februarie, CNA a comunicat public la 4 august doar două amenzi pentru Realitatea Plus, pentru fapte similare, tot din februarie, dar de data aceasta sancționate mult mai blând.

Întrunit în ședința publică din data de 4 august 2022, se arată în comunicat, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite, pentru emisiuni difuzate în perioada 6 – 19 februarie 2022 de către Realitatea Plus. Constatând încălcări ale legislației audiovizuale, Consiliul a decis să aplice radiodifuzorului următoarele sancțiuni:

- amendă de 10.000 de lei pentru ediția din 06.02.2022 a emisiunii „Culisele Statului Paralel” în cadrul căreia au fost încălcate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora: „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”. Printre titlurile afișate pe ecran: „Georgescu dezvăluie planul resetării României”; „Georgescu: România acceptă supusă orice din partea NATO”; „Georgescu: Scutul Deveselu e o rușine diplomatică”;

- amendă de 5.000 de lei, deoarece în emisiunea „Legile Puterii” din 10.02.2022 nu au fost respectate dispozițiile art. 40 alin. (1) și nici cele ale art. 66 din Decizia CNA nr. 220/ 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual [Art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt; Art. 66 – În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Reamintim că CNA a sancționat News România cu 50.000 de lei amendă pentru difuzarea unor documentare americane care pun sub semnul întrebării eficacitatea vaccinurilor împotriva Covid, tot pentru încălcarea art. 3.2 din Legea audiovizualului ca în cazul Realitatea Plus, care a fost amendată însă cu 10.000 de lei.

În aceeași ședință CNA a prelungit licențele următoarelor organizații sau companii:

FUNDAȚIA ÎMPREUNĂ PENTRU DREPTATE SOCIALĂ - Piatra Neamț - pentru Jurnal FM din Bârlad.

RADIO TRANSILVANIA LBM SRL - Oradea - pentru Radio Transilvania din Satu Mare.

RADIO FIX 99,8 FM SRL - Botoșani - pentru Radio Fix din Botoșani cu modificarea licenței audiovizuale.

MONTANA PRESS SRL - Constanța - pentru Sky FM din Constanța cu modificarea structurii serviciului de programe.

RADIO CAMPUS SRL - Slobozia - pentru Radio Campus din Slobozia cu modificarea structurii serviciului de programe.

EUROPE DEVELOPPEMENT INTERNAȚIONAL-R S.A - Bucuresti - pentru Europa FM din Alba Iulia - expira la 17.08.2022.

RADIO-TV HORION SRL - Craiova - pentru Radio Horion din Craiova cu modificarea structurii serviciului de programe - expira la 18.08.2022

SUD-EST PRESS SRL - Constanta - pentru Radio Doina FM din Constanta - expira la 22.08.2022.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover

Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2022-2023 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover


Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici© 2001 -  Media Expres SRL