×


Cinema -- Data și ora publicării: 11.10.2022 20:46:01

Filmele de la Cannes se văd la București cu prețuri între 10 și 20 de lei, cu 50% mai puțin pentru pensionari, 20% la peste 6 bilete cumpărate și gratuit pentru studenții la filmBucurești (MEDIA EXPRES) / 11 oct 2022 / Prețuri de 10 și 20 de lei la filmele din Les Films de Cannes à Bucarest cu reduceri pentru mai multe bilete cumpărate și gratuități pentru studenții la facultățile de film, au anunțat organizatorii festivalului inițiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Între 21 și 30 octombrie, cea de-a 13-a ediție a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest prezintă cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de Film de la Cannes, cu proiecții și invitați speciali la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

Festivalul aduce și anul acesta premiere, filme premiate, avanpremiere românești, întâlniri cu realizatorii filmelor, masterclass-uri, retrospective și evenimente profesionale, în capitală și în alte orașe din țară.

Proiecțiile au loc la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

Biletele se pot cumpăra de pe Eventbook.ro și din rețeaua Eventbook. Pentru proiecțiile ce vor avea loc la Cinema Elvire Popescu, se pot cumpăra bilete și de la casieria cinematografului Elvire Popescu.

Din 21 octombrie, biletele pot fi cumpărate și din celelalte locații ale festivalului (Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie), care vor fi deschise cu o oră înainte de începerea primului film din program.

La Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie prețul unui bilet este de 20 lei. Deținătorii de taloane de pensie beneficiază de o reducere în valoare de 50% din prețul biletului. Reducerea se aplică doar la casieriile din locațiile festivalului în baza talonului.

Pentru filmele „Le Gamin au vélo”, „La fille inconnue” din secțiunea Retrospectiva Jean-Pierre și Luc Dardenne, „Trois souvenirs de ma jeunesse” din secțiunea Retrospectiva Arnaud Desplechin și filmele din secțiunea Retrospectiva Pier Paolo Pasolini, prețul unui bilet este de 10 lei.

La șase bilete achiziționate pentru oricare dintre filmele care au proiecții în același cinematograf pe durata festivalului, este oferită o reducere de 20% din prețul total al biletelor.

La 10 bilete achiziționate pentru oricare dintre filmele care au proiecții în oricare dintre săli, pe durata festivalului, este oferită o reducere tot de 20% din prețul total al biletelor.

Biletele la care se aplică reducerea pot fi cumpărate în regim pachet - la o singură proiecție - sau la proiecții diferite la aceiași locație și pot fi cumpărate de pe Eventbook.ro sau de la casieriile cinematografelor.

Studenții la UNATC și la Facultatea de Arte din cadrul Universității Hyperion au intrare liberă în limita locurilor disponibile, în urma prezentării carnetului de student.

Accesul la filme este general (fără rând și loc atribuit), accesul în sală după ora anunțată în program nu mai este permis, iar biletul devine invalid. Organizatorii recomandă ocuparea locurilor cu 15 minute mai devreme pentru a evita situațiile neplăcute.

Eventualele modificări din program vor fi anunțate pe site-ul filmedefestival.ro și pe pagina de Facebook a festivalului. Toate filmele au subtitrare în limba română, iar majoritatea au subtitrare și în limba engleză. Detaliile legate de subtitrare sunt publicate în secțiunea de filme de pe site, în descrierea fiecăruia.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Inspirat de: UniCredit Bank

Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama, Sun Wave Pharma

Proiect cultural finanțat de: Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, Institutul Cultural Român, Dacin Sara, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Suediei în România

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Parteneri: Renault, Mercure Hotels, Avanpost, Abator, Cinema Muzeul Țăranului, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, Europa Cinemas, Aparterre, Air France KLM DELTA, LOKAL

Parteneri media principali: Radio Guerrilla, TVR, Agerpres.

Parteneri media: Cinemagia, Zile și Nopți, Cinemap, Libertatea, News.ro, Films in Frame, Ziarul Metropolis, Film Menu, iQAds, Smark, A List Magazine, Igloo, Urban.ro, LiterNet, Elle, The Institute, Vice, Observator Cultural, AARC – All About Romanian Cinema, Movie News, CineFan, Munteanu, Cinefilia, CineGhid, Radio România Cultural, Senso TV, Tonica, Antena PLAY.

Partener cultural: RFI România

Pe toată durata festivalului, se vor face fotografii în cinematografe și la evenimentele conexe, inclusiv spectatorilor și participanților la evenimente. Toate drepturile pentru aceste fotografii aparțin organizatorilor. Fotografiile pot fi utilizate pentru promovarea evenimentului prin comunicarea lor publică. Achiziționarea de bilete, participarea la proiecții și/sau la evenimentele desfășurate în cadrul festivalului echivalează cu acceptarea prezentelor condiții.

LES FILMS DE CANNES À BUCAREST este organizat de asociația Cinemascop și Voodoo Films.

Prezentăm în continuare lista filmelor, programul complet fiind publicat pe www.filmedefestival.ro:

Coupez! - În afara competiţiei, Filmul de deschidere, Cannes 2022
„Probabil cel mai sângeros film care a deschis vreodată Festivalul de Film de la Cannes, meta-comedia zombie a lui Michel Hazanavicius este, de asemenea, una dintre cele mai inteligente și mai distractive” scriau cei de la The Hollywood Reporter despre Coupez! – titlul din selecția de anul acesta care ne aduce cel mai aproape de atmosfera de Halloween a finalului de octombrie. Filmul este distribuit în România de Independența Film.
Într-o fabrică dezafectată sunt în toi filmările la un horror cu buget redus. Echipa tehnică nu dă doi bani pe proiect şi nici actorii nu sunt prea implicaţi, doar regizorul părând să dispună de energia necesară pentru a insufla viaţă în acest al nuştiucâtelea horror cu zombi. Dar iată că în timpul pregătirilor pentru o scenă dificilă filmarea este întreruptă de zombi în carne şi oase...

Close - Grand Prix (Ex-Aequo), Cannes 2022
După ce și-a făcut debutul la Cannes la numai 27 de ani cu lungmetrajul Girl pentru care a fost recompensat în 2018 cu patru trofee, inclusiv Caméra d'Or, regizorul de origine belgiană Lukas Dhont s-a întors anul acesta în competiție și reconfirmă cu „această poveste zdrobitoare, dar bogată emoțional” (The Hollywood Reporter), Close, pentru care a fost distins cu Grand Prix.
Léo şi Rémi au 13 ani şi şi-au spus totul de când se ştiu. Dar iată că ceva se întâmplă şi nimic nu mai e ce-a fost. Disperat să înţeleagă cu ce a greşit, Léo se apropie de Sophie, mama lui Rémi...
„Este posibil să aveți rezerve cu privire la unele dintre alegerile lui Dhont, dar este greu de imaginat că veți putea vedea acest film fără să fiți zguduiți de empatia și viziunea regizorală extraordinară. La 31 de ani, este deja un regizor de excepție, iar acesta este un film excepțional.” exclamau cei de la BBC. Filmul este distribuit în România de Bad Unicorn.

Decision to Leave - Premiul pentru cel mai bun regizor, Cannes 2022
Un bărbat moare în urma unui accident pe munte. Cazul este investigat de poliţie şi detectivul însărcinat cu rezolvarea lui, Hae-joon, merge la soţia victimei, Seo-rae. Văduva nu pare deloc afectată de moartea soţului, iar comportamentul ei neobişnuit o transformă în suspectă. Hae-joon o interoghează pe Seo-rae şi apoi o urmăreşte ca să-şi confirme bănuielile, dar se simte tot mai atras de ea.
Maestrul Park Chan-wook revine la Cannes cu un film (cum altfel) neaşteptat şi provocator, „un thriller romantic de excepţie” cum îl cataloghează BBC. „Fiecare cadru este ca un tablou, cu indicii despre motivația personajelor și răsturnări de situație”, accentueză Toronto Star. Filmul este distribuit în România de Independența Film.

EO - Premiul Juriului (Ex-Aequo), Cannes 2022
La cei 84 de ani, regizorul polonez Jerzy Skolimowski „își continuă renașterea carierei” (Screen Daily) cu un film ce „uimește prin felul său strălucitor și plin de spirit în care reușește să arate mai clar ceea ce suntem deja obișnuiți să vedem; întreaga lume pare mai sclipitoare, mai îmbietoare și mai interesantă atunci când este experimentată prin modul de conștientizare vizuală sporită a realizatorului.” scriau cei de la Deadline.
Lumea este un loc doldora de mistere, mai ales când se vede prin ochii unui animal. EO, un măgăruş sur cu ochi melancolici, dă peste oameni buni şi răi şi experimentează atât bucuria cât şi durerea, în timp ce hazardul îi scoate în cale şanse nebănuite şi dezastre, momente de disperare, dar şi de fericire. Şi, oricâte ar avea de înfruntat, EO nu-şi pierde nicio clipă inocenţa.

Corsage - Premiul prentru cea mai bună actriță - Vicky Krieps, Un Certain Regard, Cannes 2022
„Filmul biografic îndrăzneț al scenaristei și regizoarei Marie Kreutzer o imaginează pe împărăteasa Elisabeta a Austriei ca pe un suflet profund neliniștit, care se împotrivea limitărilor sociale ale vremii sale” observau cei de la Slant Magazine.
Împărăteasa Elisabeta a Austriei este admirată pentru frumusețea ei, iar stilul ei unic declanșează adevărate frenezii în modă. În 1877 „Sissi” împlinește 40 de ani și este forțată să se conformeze unei imagini publice care o încorsetează din ce în ce mai strâns, în toate sensurile. Existența ei se reduce la un rol strict reprezentativ la curtea imperială, deși Elisabeta și-a dorit o viață plină de activități și provocări. Curând, împărăteasa se revoltă împotriva propriei imagini hiperbolizate și croiește un plan prin care să-și exprime adevărata identitate.
„Este un film captivant, ajutat de interpretarea curajoasă și strălucitoare a lui Vicky Krieps.” – Time Out. În România Corsage este distribuit de Filmtett.

The Natural History of Destruction - Proiecție specială, Cannes 2022
„Realizat cu o rigoare intelectuală fără compromisuri și cu un scop unic” (Variety), inspirat de scrierile lui W.G. Sebald şi alcătuit din imagini de arhivă din Al Doilea Război Mondial, filmul lui Sergei Loznitsa ridică întrebarea: este acceptabil moral să te foloseşti de populaţia civilă pentru a înclina balanţa forţelor într-un război? Este acceptabilă distrugerea în masă întru apărarea vreunui ideal "moral" superior? Întrebarea e încă şi mai relevantă azi, iar urgenţa ei este evidentă în urma evenimentelor recente.
„The Natural History of Destruction susține, fără glas, că lumea a privit în altă parte atât de mult timp, încât s-a condamnat singură să repete aceste crime, chiar acum, chiar în timp ce priviți.” – Screen International.

Nostalgia - În Competiție, Cannes 2022
„Cu o distribuție formidabilă, o regie sigură și o cameră de filmat abilă, Nostalgia se dovedește a fi un film surprinzător de captivant, care ar putea găsi audiență în afara Italiei” conchide The Hollywood Reporter.
După patru decenii de absenţă, Felice se întoarce în oraşul natal, Napoli și redescoperă locurile copilăriei, legile nescrise ale oraşului şi un trecut care încă îl bântuie.
„Un cântec de sirenă al trecutului care ne confruntă cu un prezent violent, lipsit de romantism, pavat cu aceleași pavele vechi, spălate cu sânge...” scriau cei de la Variety despre filmul lui Mario Martone.

Armageddon Time - În Competiție, Cannes 2022
„Fără a fi evident sau insistent, James Gray a desenat o diagramă absolut condamnabilă a unei mașinării insidioase” – Wall Street Journal. Armageddon Time este o poveste extrem de personală despre legăturile indestructibile de familie, despre complexităţile prieteniei şi despre sacrificiile făcute pentru atingerea Visului American.
„Este o operă cu adevărat emoționantă, tulburătoare și, în cele din urmă, strălucitoare, despre memorie și autoimplicare” apreciau cei de la Vox. Distribuitorul național al filmului este RoImage.

Pacification - În Competiție, Cannes 2022
Insula Tahiti din Polinezia franceză. De Roller este Înaltul comisar al Republicii şi, sub manierele perfecte, este un individ calculat şi lipsit de scrupule. Indiferent unde se află, la elegantele serate ale protipendadei locale sau în tavernele unde-şi dau întâlnire interlopii, De Roller ia încontinuu pulsul comunităţii locale, conştient că cea mai mică nemulţumire poate deveni rapid o scânteie de revoltă. Problemele încep când un zvon despre un misterios submarin inflamează localnicii: oare Franţa face din nou teste nucleare în zonă?
Criticii prezenţi la Cannes au salutat cu entuziasm o nouă operă excentrică a “inconturnabilului” Albert Serra: „O piesă magistrală, filosofică, de trei ore, atmosferică” – The Ringer; „Albert Serra revine cu o saga apocaliptică plasată în Tahiti, într-unul dintre cele mai reușite și mature filme ale sale de până acum.” – Little White Lies.

R.M.N. - În Competiție, Cannes 2022
Cristian Mungiu s-a întors anul acesta în competiția de la Cannes cu cel mai nou film al său, iar presa de specialitate nu a fost reținută în aprecieri: „R.M.N. este o explorare fascinantă, foarte umană, a multiplelor probleme cu care se confruntă România”au scris cei de la The Hollywood Reporter după proiecția de pe croazetă. „Scene discrete, de o claritate și o densitate uluitoare, cu o rigoare a construcției camuflată de spontaneitatea prezentării”, un „film complex, atât de încărcat de idei, încât te-ai aștepta ca preocuparea pentru estetică să nu fie o prioritate, R.M.N. este de o frumusețe aproape neverosimilă.” a titrat Variety.
În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto). Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la mica fabrică de care se îngrijește Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.
O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl suprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.
După premiera de la Cannes, R.M.N. a făcut parte din selecția unor importante festivaluri internaționale de film precum Toronto, San Sebastian, New York, și a fost vândut în peste 50 de țări, urmând să fie distribuit începând cu această toamnă în Franța și Belgia.

Les Pires - Premiul Un Certain Regard, Cannes 2022
Acest film „sensibil şi inteligent” (In Review Online) „regizat de Lise Akoka și Romane Gueret, prezintă o echipă de filmare aflată într-un oraș francez populat de clasa muncitoare, cu rezultate provocatoare și, uneori, foarte amuzante.” Deadline Hollywood
Un film intră în producţie în cartierul Picasso din suburbiile oraşului Boulogne-Sur-Mer din nordul Franţei. Se face casting şi patru adolescenţi din partea locului, Lily, Ryan, Maylis şi Jessy, primesc roluri în film. Lumea din cartier nu mai poate de mirare: oare de ce i-or fi ales pe „cei mai răi”?

Retour à Séoul - Un Certain regard, Cannes 2022
Freddie este franţuzoaică, are 25 ani de ani şi vrea să-şi descopere originile. În urma unui impuls, zboară la Seoul, oraşul natal de unde a fost adoptată imediat ce s-a născut. Tânăra se dedică total misiunii ei, aceea de a-şi descoperi părinţii adevăraţi, iar asta o va afecta în moduri imposibil de prevăzut.
„Retour à Séoul al lui Davy Chou înflorește rapid într-un studiu al contrastelor, juxtapunând în mod sublim caracterul și cultura” exclama Slant Magazine despre filmul parțial filmat în România, iar Indiewire completează: „puține pelicule au fost vreodată mai în ton cu protagoniștii lor decât Return to Seoul a lui Davy Chou, un film zdruncinat, neliniștit și captivant de imprevizibil.”

Godland - Un Certain Regard, Cannes 2022
Filmul lui Hlynur Pàlmason este „o relatare captivantă a unei călătorii spre partea întunecată a luminii” notau cei de la Screen International.
La sfârşitul secolului 19, un tânăr preot danez ajunge într-o regiune izolată a Islandei. Planul său e să construiască o biserică şi să fotografieze oamenii din zonă, dar nu trece mult şi sălbăticia locurilor îşi spune cuvântul, iar preotul se îndepărtează de la ţelul său, lăsându-se pradă ispitei.
„Această dramă transfixiantă este, cu siguranță, austeră. Dar există, de asemenea, un filon minunat de umor viclean care o traversează, împreună cu o imprevizibilitate care te ține lipit cu ochii de ecran” a scris The Hollywood Reporter după premiera filmului de la Cannes în timp ce LA Times concluziona: „Godland spune o poveste despre minunile naturii, frumusețea primitivă și nebunia umană.”

La Montagne - Premiul SACD, Quinzaine des Réalisateurs, Cannes 2022
Pierre este inginer şi lasă Parisul pentru un contract în Alpi. Vrăjit de culmile înzăpezite din jurul său, Pierre îşi montează cortul la înălţime şi jură că nu se va mai întoarce niciodată în civilizaţie. Nu trece mult şi o întâlneşte pe Léa, care lucrează la un restaurant din zonă. Dar ce sunt luminile misterioase care nu îi dau pace? Pelicula lui Thomas Salvador se transformă într-un film aproape abstract, cu un potenţial simbolic.
„Într-o operă în care natura, peisajul și clima joacă un rol principal, interpretarea discretă a lui Salvador în rolul unui om care încearcă să se piardă în mediul înconjurător este foarte potrivită” notau cei de la Screen International.

Un beau matin - Quinzaine des Réalisateurs, Cannes 2022
Sandra este o tânără mamă care îşi creşte singură fiica. Marea provocare din viaţa familiei este tratamentul tatălui Sandrei, Georg, care suferă de o boală degenerativă. Dar iată că Sandra îl reîntâlneşte pe Clément, un vechi amic cu care nu s-a mai văzut de mult şi, deşi el are o relaţie stabilă, între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste.
Veterană a Cannes-ului, Mia Hansen-Løve se întoarce cu o peliculă care ţi se imprimă discret, dar profund, în suflet. „Performanța lui Seydoux este ancora filmului, transformându-l, în cele din urmă, într-o scrisoare de dragoste pentru prezent și pentru modul în care se împletesc suferința și speranța”, a fost verdictul Vox la Cannes. „Povestea lui Hansen-Løve este înșelător de simplă, dar are o încărcătură emoțională puternică, deoarece explorează impactul pe care dragostea - și separarea noastră de această dragoste - îl poate avea asupra unei persoane.” scriau cei de la Collider despre filmul ce este distribuit în România de Voodoo Films.

The Beasts - Selecția oficială, Cannes 2022
Vincent și Olga sunt doi francezi stabiliţi cu mult timp în urmă într-un sat din provincia spaniolă Galicia. Aici cuplul duce o viață liniștită, își vede de grădina de legume și reabilitează case abandonate, deși convieţuirea cu localnicii nu este atât de paşnică pe cât şi-ar fi dorit. Refuzul lor de a participa la implementarea unei ferme de turbine eoliene va înrăutăţi curând lucrurile.
Filmul lui Rodrigo Sorogoyen, distribuit în România de Transilvania Film, este „un thriller psihologic teribil și o operă cinematografică tulburătoare și plină de tonus” scriau cei de la Screen International.
„Sorogoyen și Peña au un instinct înnăscut de a vorbi despre prezent și o fac cu mult curaj” puncta El Pais.

The Glance of Music - Selecție Oficială, Veneția 2021
Un mare regizor realizează un documentar-tribut despre, poate, cel mai mare compozitor de muzică de film din istorie. În cei cinci ani în care s-a filmat, Giuseppe Tornatore a călătorit peste tot în lume pentru a vorbi cu peste șaptezeci de regizori și muzicieni despre viața și opera lui Ennio Morricone, de la Wong Kar-wai, Bernardo Bertolucci, Quentin Tarantino, Clint Eastwood, John Williams, Hans Zimmer până la Bruce Springsteen. Aceste interviuri sunt intercalate cu fragmente din viața privată a lui Morricone, înregistrări din aclamatele turnee mondiale ale artistului, clipuri din filmele clasice marcate de acesta și imagini de arhivă nemaivăzute până acum, adunate de-a lungul unei cariere care a cuprins peste 70 de ani.
„Ca tribut al artistului şi al moştenirii sale, e fascinant”, scrie The Observer, iar The Guardian accentuează: „O scufundare minuțios de detaliată, fantastic de distractivă și profund epuizantă”. The Glance of Music este distribuit în România de Pannonia Entertainment RO.

(MEDIA EXPRES)

Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover

Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2022-2023 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover


Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Nu e nevoie să ne credeți, dar citiți aici probabil prima știre online publicată de mediaexpres.ro în anul 2001: Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.
Pentru abonamente click aici© 2001 -  Media Expres SRL