×

Editorial -- Data și ora publicării: 23.11.2022 11:12:45

Noutăți pe cablu, internet, digital terestru și viceversa



// de Mihai Pavelescu //

București (MEDIA EXPRES) / 23 nov 2022 / Oferta de conținut video și televizat este de multă vreme peste putința unui singur om de a cuprinde tot ce ar vrea să vadă. Fapt pentru care proliferează nișele, vorba unui reprezentant al TVR care a susținut marți, 22 noiembrie, cererea pentru autorizarea TVR Cultural.

Pe fundalul Campionatului Mondial de Fotbal din Quatar care se vede în direct la TVR pe toate rețelele de cablu și satelit, zilele trecute am văzut din nou cum programe TV care erau exclusiv pe cablu trec în internet și pe mobil, precum și canale de YouTube care își găsesc locul pe cablu, fiind până la urmă alegerea oricui unde e mai ușor și mai la îndemână să vadă emisiunile preferate: prin cablu, internet sau pe mobil. Sau, într-o dimensiune mai puțin explorată, prin digital terestru.

Dar să începem cu începutul: TV SAT 2002 din Râmnicu Sărat, companie cunoscută pentru rețelele de cablu, internet și telefonie din județul Buzău și pentru grupul media național pe care îl deține, a transmis prima notificare către Consiliul Național al Audiovizualului, după intrarea în vigoare a noii legi a audiovizualului, pentru serviciul video la cerere TV SAT GO, o aplicație care permite vizionarea de programe tv, emisiuni și filme pe mobil și internet.

Lansarea TV SAT GO care se face cu programatorii moldoveni de peste Prut anunțați la Convenția ACeR în octombrie, a fost anunțată pentru 1 decembrie 2022, acesta fiind accesibil din paginile de internet tvsat.ro și putând fi instalat ca aplicație din Google Play.

Pe de altă parte, celebrul canal de YouTube despre care mulți habar nu aveau că este românesc, LooLoo Kids, care acum deține al treilea cel mai vizionat video la nivel mondial, are, începând din 22 noiembrie, o licență audiovizuală pentru televiziunea lineară cu același nume, cu distribuție prin rețele electronice - pe scurt, pentru o televiziune prin cablu și IPTV.

Televiziunea tematică pentru copii care se bazează pe desenele educative inventate de Bădan Cristina și Bădan Alexandru din Iași și publicate cu mare succes de câțiva ani pe YouTube, va emite potrivit noii licențe în formatele SD și HD la nivel național și internațional, cu un program de 24 de ore pe zi și va emite dintr-un studio amplasat în București cu playout-ul furnizat de Digital Broadcast, după o investiție pentru pornire de 820.000 de euro. Principala misiune declarată primei televiziuni 100% românești pentru copii este să îi ajute pe cei mici și foarte mici să învețe limba engleză.

În sfârșit dar nu în ultimul rând, o altă televiziune lineară, de data aceasta pentru un public adult și sofisticat, o să apară în curând pe toate rețelele de cablu, fiind obligatorie la retransmisie potrivit legii: TVR Cultural. Anunțul a fost făcut tot la 22 noiembrie de reprezentanții televiziunii publice, care au făcut pasul final pentru autorizarea noului program.

Pentru cine nu vrea nici cablu, nici internet, nici mobil, există și o posibilitate mai puțin explorată, DIGITALUL TERESTRU, pe care se pot vedea însă doar televiziunile publice.

TVR Cultural se va vedea și digital terestru alături de celelalte programe publice TVR 1 și 2, TVR Info și televiziunile regionale, cu o simplă antenă de cameră, în transmisiile prin acest sistem realizate de compania de stat Radiocom pe aproape tot teritoriul României.

Cu un singur sacrificiu însă: deoarece spațiul este limitat pe multiplexurile deținute de Radiocom, TVR 1 a renunțat la formatul HD din acest sistem de emisie pentru a face loc TVR Cultural. SD, dar să fie cultură!.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL