×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 25.11.2022 15:09:49

CNA reamintește de ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor că televiziunile trebuie să afișeze „Telverde destinat victimelor violenţei domestice”București (MEDIA EXPRES) / 25 nov 2022 / CNA a difuzat un comunicat la 25 noiembrie, zi stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca fiind Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei asupra femeilor, prin care arată că lupta împotriva violenței asupra femeilor este una din temele de interes major din spațiul audiovizual.

În acest context, Consiliul reamintește radiodifuzorilor că în programele audiovizuale în cadrul cărora este abordată tema violenței asupra femeilor este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice", potrivit art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, Cap III^5 - Protecția victimelor violenței domestice.

În cursul anului 2022, CNA a atenționat radiodifuzorii în privința necesității afișării pe ecran a numărului Telverde, prin transmiterea unor scrisori atât posturilor de televiziune, cât și utilizatorilor care încarcă conținut, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare referitoare la producții audiovizuale difuzate de posturi centrale de televiziune.

În aceste situații, membrii Consiliului au ținut cont de faptul că personajele din aceste producții sunt caracterizate prin modul în care vorbesc și acționează. Însă, având în vedere imaginea femeii și stereotipurile de gen din societatea tradițională, Consiliul a atras atenția că, și în cazul unor producții în care personajele feminine sunt victime, trebuie afișat pe ecran „Telverde destinat victimelor violenţei domestice" .

În acest an, în cadrul ședințelor publice, Consiliul Național al Audiovizualului a discutat de mai multe ori cu reprezentanții radiodifuzorilor despre modul în care este prezentată femeia în spațiul audiovizual ca victimă a violenței domestice, iar în cazul în care a constatat derapaje de la prevederile legislației, a decis aplicarea unor sancțiuni.

Printre sancțiunile decise de CNA este o amendă de 10.000 de lei aplicată în ședința publică din 29.09.2022 unui radiodifuzor pentru încălcarea dispozițiilor art. 47 alin. (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”.

Moderatorul unei emisiuni sportive a făcut o serie de afirmații despre violența în cuplu, respectiv „Știu și eu, toate femeile pe care le-am cunoscut, mă rog 99% asta își doreau, să le mai și plesnești din când în când. Da? Să se vadă că există o autoritate. Dar ele nu spun asta niciodată în viața reală. O spun așa, în cuplu, în intimitate. Dar în viața reală, nu se duce niciuna la televizor să spună: Dom’le, eu de abia aștept să vină bărbatul acasă să îmi dea două-trei dosuri de palmă, de să mă lase lată. Sau să îmi dea în fiecare seară numai la ficat. Nu, nu spun asta, dar într-adevăr sunt atât de proaste, cele mai multe dintre ele, încât asta își doresc în realitate. O relație de tipul ăsta”.

O somație publică a fost aplicată de CNA unui post de radio în ședința din 22 iunie, pentru că, în cadrul unei emisiuni a fost prezentat cazul unei ascultătoare, care fusese lovită de viitorul soț și dorea să afle de la psihoterapeutul invitat în emisiune dacă ar putea ajunge, ulterior, o victimă a violenței domestice.

Răspunsul specialistului a fost: „(...) Nu da cu picioru’ unei relații de nu știu câți ani, dar oricum o relație suficient de puternică să ducă la o căsătorie. Doar pentru că a făcut un gest necugetat. Vorbește cu el, este foarte important să înțelegi ce-a simțit, ce-a determinat gestul respectiv, ce a declanșat în el furia aceea (...)”. Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42^2 și ale art. 42^3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002. La finalul dezbaterilor, CNA a decis de asemenea să transmită această speță către Colegiul Psihologilor din România.

Totodată, șapte somații publice au fost aplicate de Consiliul în ședința din 27.10.2022 unor posturi centrale de televiziune pentru modul în care a fost reflectat, în data de 30.08.2022, cazul femeii agresate de Fane Văncică. Radiodifuzorii nu au ținut cont de dispozițiile art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

Tema violenței asupra femeii în cadrul programelor audiovizuale este prioritară în activitatea Consiliului, de aceea CNA își propune o acțiune pro activă în acest sens, de conștientizare la nivel national în parteneriat cu radiodifuzorii, se mai arată în finalul comunicatului.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro.
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici
Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover

Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2022-2023 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover


Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici© 2001 -  Media Expres SRL