×

Autorităţi -- Data și ora publicării: 19.01.2023 14:48:04

Monica Gubernat revine ca președinte CNA iar Valentin Jucan este noul vicepreședinte al autorității din audiovizual



București (MEDIA EXPRES) / 19 ian 2023 / După aproape 2 ani fără președinte numit de Parlamenti, membrii Consiliului Național al Audiovizualului au decis la începutul ședinței din 19 ianuarie, cu ușile închise, să propună pentru funcția de președinte al CNA pe Maria Monica Gubernat și l-au ales vicepreședinte pe domnul Valentin Alexandru Jucan.

Monica Gubernat a declarat anterior votului, pentru Media Expres, că Ancuța Pocora a renunțat la candidatura sa pentru funcția de președintă a CNA, iar vicepreședintele Nicolaie Bălașa a demisionat din această funcție, fapt care a deschis calea pentru noi alegeri.

Monica Gubernat, Valentin Jucan și membrii Consiliului Național al Audiovizualului își propun ca CNA să desfășoare activități de conștientizare și educare în domeniul audiovizualului, de informare și utilizare responsabilă a internetului pentru a permite utilizatorilor să aibă acces la informații și să poată evalua, dar și să creeze un conținut audiovizual în mod responsabil și în condiții de siguranță, se arată în comunicatul CNA care anunță noile alegeri.

Reglementarea, în anumite privințe, a platformelor de partajare a materialelor video este o prerogativă care completează domeniul de activitate al CNA, atribuită odată cu implementarea în legislația audiovizuală din România a prevederilor Directivei Serviciilor Media Audiovizuale.

De asemenea, își propun să facă cunoscut la nivel european peisajul audiovizual din România, prima provocare fiind organizarea la București, în luna octombrie 2023, a reuniunii plenare a membrilor Platformei Europene a Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Audiovizualului (European Platform Of Regulatory Authorities) – EPRA.

Totodată, Consiliul consideră că dezvoltarea infrastructurii instituției este o necesitate pentru a putea face față noilor provocări apărute ca urmare a extinderii domeniului de aplicare a legislației audiovizuale.

În comunicatul semnat de Biroul Informare și Relații Publice mai sunt difuzate extrase din Legea audiovizualului nr. 504/2002 referitoare la conducerea CNA:

"Art. 14 - (1) Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani.

(2) În absenţa preşedintelui conducerea Consiliului este asigurată de vicepreşedinte.

(3) Vicepreşedintele este ales prin vot secret de către Consiliu, în prezenţa a cel puţin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani.

(4) Dacă funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte devine vacantă, se procedează la alegerea, în condiţiile alin. (1) şi (3), a unui preşedinte, respectiv vicepreşedinte.

Art. 15 - (2) Şedinţele Consiliului sunt publice, cu excepţia cazului în care se propune preşedintele şi se alege vicepreşedintele, în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) şi (3). (3) Votul este totdeauna deschis, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 14 alin. (1) şi (3).

Reamintim că după ce Parlamentul a respins raportul de activitate al CNA ca să o demită din funcție pe Monica Gubernat, în iunie 2021, Parlamentul condus de Ludovic Orban, pe atunci șeful PNL, a încercat să o impună pe Ancuța Pocora (fostă deputat PNL înainte de a deveni membru CNA) în funcția de președinte al instituției din audiovizual, dar numirea acesteia - la propunerea membrilor CNA aceiași ca și în prezent - nu a mai fost votată niciodată în forul legislativ suprem, din cauza ieșirii aripii Orban din PNL după alegerile câștigate de Florin Câțu. Până în prezent funcționarea instituției a fost asigurată prin semnătura vicepreședintelui Nicolaie Bălașa (propus în CNA de PSD).
(MEDIA EXPRES)

------------------------------------------

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, competențele sale fiind stabilite prin Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru mai multe detalii despre activitatea CNA accesați www.cna.ro .


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover

Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover


Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici



© 2001 -  Media Expres SRL