×

ONG -- Data și ora publicării: 01.02.2023 14:51:29

FreeEx a protestat față de amenda de 10.000 de lei pe care CNA a dat-o ziariștilor Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir de la B1TV



București (MEDIA EXPRES) / 1 feb 2023 / ONG-ul dedicat libertății de exprimare FreeEx a protestat la 1 februarie printr-o scrisoare publicată pe site-ul activewatch.ro și intitulată "Bună, România! Rău, CNA!" față de amenda de 10.000 de lei din 31 ianuarie 2023, pe care CNA a dat-o B1TV pentru presupuse încălcări ale legislației audiovizuale în cadrul mai multor ediții ale emisiunii “Bună, România!”, realizată și găzduită de jurnaliștii Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Exprimându-și consternarea față de amendă, ONG-ul crede că dezbaterile și deliberările care au dus la amendă au fost de "slabă calitate", fiind evaluate 24 de ediții ale emisiunii „Bună, România!”, în care realizatorii au tratat in extenso profilul și activitatea unuia dintre cei mai controversați membri ai Guvernului. Ca urmare, "forul audiovizual a ratat, încă o dată, să-și afirme mandatul de garant public al interesului public", se arată în scrisoare.

FreeEx acuză CNA că "s-a distanțat semnificativ și de calitatea de for deliberativ, de mediator și s-a comportat, mai degrabă, ca un organ constatator".

De asemenea, CNA nu este conectat la problemele și realitățile din societate cu privire la presiunile politicienilor asupra jurnaliștilor, iar "forma deliberărilor din ședința CNA nu vine să întărească rolul de garant al interesului public". FreeEx a reținut că din cei șapte membri care au votat amenda, doar doi și-au prezentat și susținut public argumentele pentru sancțiune.

"O dezbatere lărgită și deschisă între toți membrii Consiliului ar fi ajutat toate părțile interesate, dar mai ales publicul, să înțeleagă și să proceseze necesitatea restrângerii dreptului la libertatea de exprimare și libertatea presei prin sancționarea cu amendă a postului B1TV. Din nefericire, în loc să deschidă un spațiu de dezbatere, care ar fi contribuit și la promovarea gândirii critice, CNA a deschis, din nou, un spațiu de controverse", se mai arată în comunicat.

ONG-ul mai consideră că procesul de decizie a fost viciat și pentru că analiza a fost făcută strict pe emisiunile sesizate, fără a avea imaginea completă a celor două luni analizate și deși cei doi realizatori au explicat extensiv în cadrul ședinței CNA că e necesară o imagine de ansamblu a întregului conținut pentru a demonstra că sesizarea este nefondată, membrii CNA care au votat amenda s-au limitat la conținutul sesizat.

În perspectiva anului electoral 2024, dar și a posibilelor competențe extinse pe care CNA le va dobândi prin transpunerea în legislația națională a Digital Services Act și a viitorului European Media Freedom Act, suntem extrem de rezervați că forul audiovizual va avea capacitatea și înțelepciunea de a-și onora profesionist mandatul public. Un mandat care, în contextul actual, nu trebuie să se limiteze doar la aplicarea legii, tehnic și cantitativ, ci la asumarea unui rol social, proactiv, într-un peisaj media supus nu doar presiunilor economice și politice, ci și presiunilor publicului.

Un public care primește din ce în ce mai puțină informație corectă și transparentă, dar care va fi chemat să decidă anul viitor ce politicieni vor stabili dacă și în ce condiții vor vorbi cu presa despre bună guvernare și integritate publică, se mai arată în scrisoare.

Menționăm că în ședința din 31 ianuarie 2023 CNA a decis să sancționeze B1 TV cu amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 67, art. 64 alin. (1) lit. a) și 40 alin. (2) din Codul audiovizualului. Rapoartele de monitorizare analizate cuprind mai multe ediții ale emisiunii „Bună, România!”, difuzate în lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2022, iar principala ministrul criticat este Lucian Bode, deputat PNL de Sălaj, în prezent Ministrul Afacerilor Interne.
(MEDIA EXPRES)



Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL