×

Editorial -- Data și ora publicării: 10.03.2023 12:49:41

Media Expres este online cu un editorial despre revenirea Monicăi Gubernat la președinția CNA



București (MEDIA EXPRES) / 10 mar 2023 / Revista lunară MEDIA EXPRES a apărut de vineri, 10 martie, online, la adresa https://mediaexpres.ro/Media%20Expres%20flip/MediaExpres111/index.html#p=1 cu un editorial de Mihai Pavelescu despre revenirea Monicăi Gubernat în funcția de președinte al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Pe lângă rezumatul celor mai importante știri din ultima lună revista mai publică audiențele TV din februarie și detalii despre evenimentul lunii martie organizat la București de televiziunea The Fishing and Hunting Channel, dedicat pasionaților de pescuit și vânătoare.

Prezentăm în continuare Editorialul semnat de Mihai Pavelescu:

Lupta PSD-PNL pentru controlul în instituțiile publice a readus-o pe
Monica Gubernat în fruntea CNA

Or fi fost multe evenimente în ultima lună mai importante pentru oameni, pentru publicul din audiovizual, lansări de produse, filme, emisiuni, facilități noi tehnice și noi licențe audiovizuale. Dar fondul care bâzâie ca zgomotul de fundal într-o înregistrare proastă - după unii - sau reparația unei nedreptăți în sistemul audiovizual actual - după alții - a fost revenirea la șefia CNA a președintei Monica Gubernat.

Plenul Parlamentului a votat, marţi, 7 martie, numirea Monicăi Gubernat, în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Au­dio­vizualului.

Numirea acesteia a fost adoptată prin vot secret, cu 233 de voturi ''pentru'' şi 4 ''contra''. Parlamentarii Opoziţiei au lipsit la vot și, ulterior, au contestat la Curtea Constituțională întreaga proce­dură pentru lipsă de cvorum.
Pe 19 ianuarie, Maria Monica Gu­bernat a fost propusă de membrii Consiliului Naţional al Audio­vizualului pentru funcţia de preşedinte al orga­nismului, iar Valentin Alexandru Jucan a fost ales vicepreşedinte.

News.ro a avut grijă să noteze în relatarea evenimentului că Monica Gubernat este "din partea PSD". O formulă care nu se regăsește oficial nici în legislație, nici în actul de numire emis de Parlament și exact de aici vine bâzâitul de fundal care ne strică înregistrarea: "binecuvântarea" politică, negocierile între partide, pe care numirile în funcția de membru CNA și ca președinte al CNA le au în spate pentru a se întâmpla, pentru a fi aplicată legea.

Oficial, putem doar constata așa ca mai sus că numirea acesteia a fost adoptată prin vot secret, cu 233 de voturi ''pentru'' şi 4 ''contra'', parla­men­tarii Opoziţiei au lipsit de la vot, după ce pe 19 ianuarie Maria Monica Gubernat a fost propusă de membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru func­ţia de preşe­dinte, iar Valentin Alexandru Jucan a fost ales vice­preşedinte.

Nu ne spune nimeni și nici nu scrie nicăieri ce inspirație divină i-a lovit pe membrii Consiliului la 19 ianuarie, de Sfântul Macarie Egipteanul, "unul dintre marii Sfinți Părinți ai pustiei", să o aleagă tot prin vot secret pe Monica Gubernat, după ce aproape doi ani Cristina Pocora a stat, "din partea PNL" ar fi scris News.ro, aleasă tot de către membrii CNA, dar nenumită de Parla­ment, în anticamera funcției supreme din audiovizual.

Poate pentru că Pocora a fost aleasă de către colegii din CNA pe 23 iunie 2021? De Sfânta Agripina care, mărturisind dreapta credință, în vremea persecuțiilor a fost supusă la nume­roase torturi?

Greu de crezut că Dumnezeu are vreo legătură cu împărțirea fotoliilor din CNA și de aiurea. Poate ne povestesc distinsele doamne Pocora și Gubernat care sunt mecanismele partinice care stau la baza acestor tribulații?

Poate ne spun cu cine vorbesc dânsele și apoi pe ce canale de comunicație vin directivele care determină 11 membri ai CNA să nici nu se mai obosească să candideze sau să propună pe altcineva la președinția instituției, știind de la bun început că voința lor, judecata lor independentă de membri care nu depind de autoritatea care i-a numit, nu valorează nici măcar cât un ban găurit? De ce acceptă ei toți trocurile dintre partidele care-și împart fotoliile și instituțiile ca Vlad Țepeș pe vătafii la curtea domniei? Le e frică de țeapă?

Siluirea legilor este o crimă de neiertat. Alții ar fi de părere că s-a făcut acum dreptate. În 2021, notam în știrea în care anunțam alegerea de către CNA pentru preșe­dinte pe Cristina Pocora că aceasta venea după modificarea legii ca să permită demiterea președintelui instituției, ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de acti­vitate pe anul 2020 și prin invocarea unui articol din Legea audiovizualului, care a fost criticat ca fiind expresia controlului politic asupra unei instituții care ar trebui să fie independentă tocmai față de partidele politice.

Monica Gubernat a fost aleasă în 2019 și ar mai fi avut la acel moment patru ani ca președinte al CNA. Între timp, a rămas doar cu doi ani, răstimp în care ordonatorul principal de credite a fost vicepreședintele Nicolaie Bălașa, tot "din partea PSD" cum ar scrie news.ro.

Din păcate și din nefericire pentru dreptatea care s-a făcut, ea a venit tot după o siluire, o modificare a legii "cu dedicație", așa cum fusese și modi­ficarea de la demiterea lui Gubernat din 2021. Nefericit este faptul că sunt unii prin Parlament care au zvâcuri de-astea și nimeni nu-i urmărește, necum să-i mai și tragă la răspundere. Un președinte de partid sau altul, un cerc de influență din jurul său sau altul. Un imun sau alt imun. Adică este și imunitatea aceasta bună la ceva, dar și controlul politic al audiovizualului parcă nu este totuși acceptabil.

Pentru că da, politicienii depind în cea mai mare măsură de televiziuni și cine ține în mână sabia ce taie capetele realizatorilor TV controlează tot mai mult, procentual, din predicatele care orien­tează intenția de vot a alegătorilor.
Un comentator de pe psnews.ro își încheia un articol pe tema numirii cu bucuria că s-a schimbat președintele și cu speranța că Gubernat va face în sfârșit ceva: "Așadar, doamna Monica Gubernat, mă doare-n cot cât sunteți de pesedistă sau de liberală sau de Martorii lui Barna, Simion etc. Faceți din CNA ce ar trebui să fie: o poliție a minciunilor de jurnalism și marketing și trageți pe dreapta toate leprele media. Avem milioane de proști isterici în țara asta și din cauza asta".

Îi răspund eu sărmanului idealisto-optimist că nu o să vadă niciodată ce-și dorește nici de la Monica Monicăi Monicăi Gubernat și nici de la nimeni.
Dovada am avut-o chiar într-una dintre ultimele ședințe CNA în care onorabila doamnă, dar și onorabilul vice­preșe­dinte Valentin Jucan, "din par­tea PNL", cum ar fi scris news.ro în acest context, au blocat o amendă pentru o minciună grosolană de la Ro­mânia TV, propunând amânarea su­biectului cu un motiv neaflat în nicio lege: "să vedem cum au tratat și ceilalți acest subiect".

CNA condiționează, întârzie și even­tual nu aplică legea audiovizualului pe criterii nereglementate și nu va înceta să o facă atâta vreme cât o să poată. Iar deocamdată poate. Și nu schimbarea președintelui va schimba instituția, ci pedepsirea nominală a membrilor CNA care zădărnicesc combaterea pande­miei de "covidaudiovizual".
(MEDIA EXPRES)


Dacă tot ați ajuns aiciAbonamentele vă oferă acces la News Alerts pe e-mail, Anuarul gratuit online, și zilnic la REVISTA PRESEI, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știrile la liber, accesibile și pentru cei cu mai puține mijloace materiale interesați de comunicații, audiovizual și cinematografie. Dacă aceia dintre Dvs. care citesc știrile noastre și găsesc un folos în ele ne-ar ajuta, existența noastră nu ar mai fi pusă sub semnul nesiguranței zilei de mâine. Abonament click aici




Revista MEDIA EXPRES ediția curentă
Gratuit online, doar un click: Most recent issue of monthly Media Expres 1st Cover


Anuarul MEDIA EXPRES cu ediția 2023-2024 este online!
Gratuit online, doar un click: Latest issue Media Expres YEARBOOK 1st Cover




Abonamentele la știrile MEDIA EXPRES va oferă acces la Alerta Știri! pe e-mail, Anuarul Media Expres și zilnic la REVISTA PRESEI, cu ultimele știri media, tv și comunicații, iar mai important pentru noi, ne ajută să publicăm știri verificate, la liber, pentru toți cei interesați de programe TV, radio, conținut online, cablu, comunicații, audiovizual și film (cinematografie). Noi ținem în arhivă istoria audiovizualului. Click aici pentru prima nostră știre online, când foarte puține dintre marile ziare și reviste nici nu se gândeau la versiuni digitale și la prezența pe web.

Pentru abonamente click aici




© 2001 -  Media Expres SRL